Jump to content

Guvera

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Guverë
Φαράγγιον
Fshat

Guverë (greqisht: Φαράγγιον/Farángion) është fshat në qarkun i Janinës, Greqi. Përpara vitit 1928, fshati është njohur me emrin e vjetër në formën greke Γκουβέρι/Gkouvéri.[1]

Toponimi Guverë rrjedh nga gjuha shqipe prej fjalës guvë dhe ka kuptimin "vend shpellë, gufë ose gropë".[2][3]

Gjatë dekadave të para të shekullit të 14-të, shqiptarët u vendosën në rajonin e Pogonit dhe prezenca e tyre vërehet përmes disa emrave të fshatrave të tilla si Guverë.[3] Ata fshatarë shqiptarë që u vendosën në pjesën jugore të Pogonit (në anën e Greqisë të sotme) u asimiluan gradualisht nga elementi grek.[3]

  1. ^ Πανδέκτης: Gkouvéri - Farángion
  2. ^ Ifantis, Nikos Th. (2005). Η Πωγωνιανή - Παλιά Βοστίνα και τα Κοινοτικά Διαμερίσματα Δολό-Δρυμάδες-Σταυροσκιάδι. Διευρυμένη Κοινότητα Πωγωνιανής. fq. 45. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) "όπως και από αλβανικές ονομασίες χωριών: Ρομπάτες (= ρόμπα, ένδυμα), Δελβινακίων (= αμπελότοπος), Γούβερη (Γούβα - Κοίλωμα) κ.λ.π."
  3. ^ a b c Vakalopoulos, Kōnstantinos Apostolou (2003). Historia tēs Ēpeirou: apo tis arches tēs Othōmanokratias hōs tis meres mas. Hērodotos. fq. 322. ISBN 9607290976. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)"Κατά τις πρώτες δεκαετίες του 14ου αιώνα τοποθετείται χρονικά η αλβανική διείσδυση στο χώρο της Πωγωνιανής, που μαρτυρείται και από ορισμένα τοπωνύμια όπως το Δελβινάκι (αμπελότοπος), το Γκουβέρι (γκούβα = κοίλωμα), αλλά και από τις μετακινήσείς αλβανικόν οικογενειών, οι οποίες εξισλαμήστικαν λόγω των σινθηκών που επικρατούσαν. Όσοι αλβανικοί πλιθυσμοί είηαν εγκατασταθεί στο νότιο τμήμα του Πωγωνίου, αφομοιώθηκαν βαθμιαία από το ελλινικό στοιχείο και εξελληνίστικαν."