Lista e papëve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Lista e mëposhtme përmban emrat e papëvekishës katolike, të cilat janë renditur sipas kronologjisë që nga Shën Pjetri deri më sot.

Emrat më të përdorshëm janë: Gjoni (XXIII, più due Gjon Pali), Gregori e Benedikti (XVI), Klementi (XIV), Innocenzo dhe Leoni (XIII).

Lista kronologjike[redakto | redakto tekstin burimor]

Mijëvjeçari I-rë[redakto | redakto tekstin burimor]

Shekulli I-rë[redakto | redakto tekstin burimor]

Numri Periudha e Papatit Portreti Emri:

Latinisht/Shqip

Emri personal Vendlindja Mosha e fillimit/mbarimit të papatit Shënime
1 1 Prill 33

– 29 qershor 67 (34 vite, 89 ditë)

1-St.Peter.jpg Shën Pjetri

PETRUS

Šimʻōn Kêpâ

(Simon Pjetri)

Bethsaida,Galilea,Perandoria Romake 32/66 Apostull i Jezusit nga i cili mori çelësat e Mbretërisë së Qiellit, sipas Mateut 16: 18-19. Është kryqëzuar me kokë poshtë; Dita e festës (Festa e shën Pjetrit e Palit) 29 qershor, (Katedra e Shën Pjetrit) 22 shkurt. Ai njihet nga Kisha Katolike si ipeshkvi i parë i Romës i emëruar nga Krishti. Gjithashtu i nderuar si shenjtor në Krishtërimin Lindor, me 29 qershor. Bazilika e Shën Pjetrit në Vatikan ka marrë emrin e tij. Varri i tij gjendet nën Bazilikë
2 29 qershor 67

- 23 shtator 76

(9 vjet, 86 ditë)

2-St.Linus.jpg Shën Linus

PAPA LINUS

Linus VolterraItalia, Perandoria Romake 57/66 Papa i parë romak. Dita e festës 23 shtator. Gjithashtu nderohet si shenjtor në Krishtërimin Lindor, më 7 qershor.
3 23 shtator 76

- 26 prill 88

(11 vjet, 216 ditë)

3-St.Cletus.jpg Shën Anakletus

PAPA ANACLETUS

Anáklitos

(Klítos)

AthinëGreqi, Perandoria Romake 51/63 Papa i parë grek. I martirizuar; Dita e festës 26 prill.
4 26 prill 88

- 23 nëntor 99

(11 vjet, 211 ditë)

4-St.Clement I.jpg Shën Klementi I

PAPA CLEMENS I

Clemens Romë, Perandoria Romake 53/64 Romak. Dita e festës 23 Nëntor. Nderohet si shenjtor në Krishtërimin Lindor, më 25 nëntor.
5 23 nëntor 99

- 27 Tetor 107

(7 vjet, 338 ditë)

5-St.Evaristus.jpg Shën Evaristuo

Papa EVARISTUS

Evaristos Betlehem, Jude, Perandoria Romke 49/55 Hebre grek. Thuhet ka ndarë Romën në famulli, duke caktuar një prift për secilën. Dita e festës - 26 tetor.

Shekulli II - të[redakto | redakto tekstin burimor]

Numri Periudha e Papatit Portreti Emri:

Latinisht/Shqip

Emri personal Vendlindja Mosha në

fillimim/mbarimit

të papatit

Shënime
6 27 Tetor 107

- 3 maj 115

(7 vjet, 188 ditë)

6-St.Alexander I.jpg Shën Aleksandri I

Papa ALEXANDER

Alexander Romë, Perandoria

Romake

30 / 40 Romak. Përuroi zakonin e bekimit të shtëpive me ujë të bekuar. Nderohet si shenjtor në Krishtërimin Lindor, më 16 mars.
7 3 maj 115

- 3 prill 125

(9 vjet, 335 ditë)

7-St.Sixtus I.jpg Shën Sisto I

PAPA XYSTUS

Xystus Romë, Perandoria

Romake

73/83 Romak. Dita e festës - 6 prill .Gjithashtu nderohet si shenjtor në Krishtërimin Lindor, më 10 gusht.
8 3 prill 125

- 5 janar 136

(10 vjet, 277 ditë)

8-St.Telesphrous.jpg Shën Telesfori

Papa TELESPHORUS

Telesfóros Terranova da Sibari

Itali, Perandoria Romake

58/69 Grek. Dita e festës 5 janar. Gjithashtu nderohet si shenjtor në Krishtërimin Lindor, më 22 shkurt. Ati i Kishës Shën Irenaeus e quajti atë një martir të madh.
9 5 janar 136

- 11 janar 140

(4 vjet, 6 ditë)

9-St.Hyginus.jpg Shën Higinus

PAPA HYGINUS

Ygínos Athinë, Greqi,

Perandoria Romake

58/62 Grek. Tradita thote se ai u martirizua; Dita e festës 11 janar.
10 11 janar 140

- 11 Korrik 155

(15 vjet, 181 ditë)

10-St.Pius I.jpg Shën Piu I

Papa PIUS

Pius Aquileia, Itali, Perandoria

Romake

59/74 Romak. Martirizuar; Dita e festës 11 korrik. Vendosi që Pashkët duhet të festohet vetëm të dielën.
11 11 korrik 155

- 20 prill 166

(10 vjet, 283 ditë)

11-St.Anicetus.jpg Shën Anicetus

Papa ANICETUS

Aníkitos Emesa, Siri, Perandoria

Romake

63/74 Grek. Papa i parë nga Siria. Tradita thotë se ai u martirizua; Dita e festës 17 Prill. Vendosi që priftërinjtë nuk lejohen të kenë flokë të gjata.
12 20 Prill 166

- 22 prill 174

(8 vjet, 2 ditë)

12-St.Soter.jpg Shën Soteri

Papa SOTERIUS

Soterius FondiPerandoria

Romake

46/55 Romak. Martirizuar; Dita e festës 22 prill. Dektretoi që martesa është e vlefshme si një sakrament i bekuar nga një prift; Zyrtarisht inauguroi Pashkët si një festival vjetor në Romë.
13 22 prill 174

- 26 maj 189

(15 vjet, 34 ditë)

13-St.Eleuterus.jpg Shen Eleuteri

Papa ELEUTHERUS

Eléutheros Nicopoli,Epir, Perandoria

Romake

45/59 Grek;Martirizuar; dita e festës 6 maj.
14 26 maj 189

- 28 korrik 199

(10 vjet, 63 ditë)

14-St.Victor I.jpg Shen Viktori I

Papa VICTOR

Victor Afrikë, Perandoria

Romake

34/44
15 28 korrik 199

- 20 dhjetor 217

(18 vjet, 145 ditë)

15-St.Zephyrinus.jpg Shen Zefirini

Papa ZEPHYRINUS

Zephyrinus Romë, Perandoria

Romake

39/57

16. Shën Papa Callisto I - (217-222) 17. Shën Papa Urbano I -(222-230) 18. Shën Papa Ponziano - (230-235) 19. Shën Papa Antero - (235-236) 20. Shën Papa Fabiano - (236-250) 21. Shën Papa Cornelio - (251-253) 22. Shën Papa Lucio I - (253-254) 23. Shën Papa Stefano I - (254-257) 24. Shën Papa Sisto II - (257-258) 25. Shën Papa Dionisio - (260-268) 26. Shën Papa Felice I -(269-274) 27. Shën Papa Eutichiano - (275-283) 28. Shën Papa Caio - (283-296) 29. Shën Papa Marcellino - (296-304) 30. Shën Papa Marcello I - (308-309) 31. Shën Papa Eusebio - (309-310) 32. Shën Papa Milziade - (311-314)[redakto | redakto tekstin burimor]

Prej 314 deri ne rënien e perandorisë romake të perëndimit[redakto | redakto tekstin burimor]

33. Shën Papa Silvestro I - (314-335)
34. Shën Papa Marco - (335-336)
35. Shën Papa Giulio I - (337-352)
36. Shën Papa Liberio - (352-366)
37. Shën Papa Damaso I - (366-383)
38. Shën Papa Siricio - (384-399)
39. Shën Papa Anastasio I - (399-401)
40. Shën Papa Innocenzo I - (401-417)
41. Shën Papa Zosimo - (417-418)
42. Shën Papa Bonifacio I - (418-422)
43. Shën Papa Celestino I - (422-432)
44. Shën Papa Sisto III - (432-440)
45. Shën Papa Leoni I (Leoni i Madh) - (440-461)
46. Shën Papa Ilario - (461-468)
47. Shën Papa Simplicio - (468-483)

Prej 483 deri 752[redakto | redakto tekstin burimor]

48. Shën Papa Felice III - (483-492)
49. Shën Papa Gelasio I - (492-496)
50. Shën Papa Anastasio II - (496-498)
51. Shën Papa Simmaco - (498-514)
52. Shën Papa Ormisda - (514-523)
53. Shën Papa Gjoni I - (523-526)
54. Shën Papa Felice IV - (526-530)
55. Shën Papa Bonifacio II - (530-532)
56. Shën Papa Gjoni II - (533-535)
57. Shën Papa Agapito I - (535-536)
58. Shën Papa Silverio - (536-537)
59. Shën Papa Vigilio - (537-555)
60. Shën Papa Pelagio I - (556-561)
61. Shën Papa Gjoni III - (561-574)
62. Shën Papa Benedikti I - (575-579)
63. Shën Papa Pelagio II - (579-590)
64. Shën Papa Gregori I (Gregori i Madh; Gregorius Dialogus) - (590-604)
65. Shën Papa Sabiniano - (604-606)
66. Shën Papa Bonifacio III - (607)
67. Shën Papa Bonifacio IV - (608-615)
68. Shën Papa Adeodato I - (615-619)
69. Shën Papa Bonifacio V - (619-625)
70. Shën Papa Onorio I - (625-638)
71. Shën Papa Severino - (640)
72. Shën Papa Gjoni IV - (640-642)
73. Shën Papa Teodoro I - (642-649)
74. Shën Papa Martino I - (649-655)
75. Shën Papa Eugenio I - (654-657)
76. Shën Papa Vitaliano - (657-672)
77. Shën Papa Adeodato II - (672-676)
78. Shën Papa Dono - (676-678)
79. Shën Papa Agatone - (678-681)
80. Shën Papa Leoni II - (682-683)
81. Shën Papa Benedikti II - (684-685)
82. Shën Papa Gjoni V - (685-686)
83. Shën Papa Conone - (686-687)
84. Shën Papa Sergio I - (687-701)
85. Shën Papa Gjoni VI - (701-705)
86. Shën Papa Gjoni VII - (705-709)
87. Shën Papa Sisinnio - (708)
88. Shën Papa Costantino - (708-715)
89. Shën Papa Gregori II - (715-731)
90. Shën Papa Gregori III - (731-741)
91. Shën Papa Zaccaria - (741-752)

Prej 752 deri 1003[redakto | redakto tekstin burimor]

92. Shën Papa Stefano II - (752)
93. Shën Papa Stefano III - (752-757)
94. Shën Papa Pali I - (757-767)
95. Shën Papa Stefano IV - (767-772)
96. Shën Papa Adriano I - (772-795)
97. Shën Papa Leoni III - (795-816)
98. Shën Papa Stefano V - (816-817)
99. Shën Papa Pasquale I - (817-824)
100. Shën Papa Eugenio II - (824-827)
101. Shën Papa Valentino - (827)
102. Shën Papa Gregori IV - (827-844)
103. Shën Papa Sergio II - (844-847)
104. Shën Papa Leoni IV - (847-855)
105. Shën Papa Benedikti III - (855-858)
106. Shën Papa Niccolò I - (858-867)
107. Shën Papa Adriano II - (867-872)
108. Shën Papa Gjoni VIII - (872-882)
109. Shën Papa Marino I - (882-884)
110. Shën Papa Adriano III - (884-885)
111. Shën Papa Stefano VI - (885-891)
112. Shën Papa Formoso - (891-896)
113. Shën Papa Bonifacio VI - (896)
114. Shën Papa Stefano VII - (896-897)
115. Shën Papa Romano - (897)
116. Shën Papa Teodoro II - (897)
117. Shën Papa Gjoni IX - (898-900)
118. Shën Papa Benedikti IV - (900-903)
119. Shën Papa Leoni V - (903)
120. Shën Papa Cristoforo antip. (903-904)
121. Shën Papa Sergio III - (904-911)
122. Shën Papa Anastasio III - (911-913)
123. Shën Papa Lando - (913-914)
124. Shën Papa Gjoni X - (914-928)
125. Shën Papa Leoni VI - (928-929)
126. Shën Papa Stefano VIII - (929-931)
127. Shën Papa Gjoni XI - (931-935)
128. Shën Papa Leoni VII - (936-939)
129. Shën Papa Stefano IX - (939-942)
130. Shën Papa Marino II - (942-946)
131. Shën Papa Agapito II - (946-955)
132. Shën Papa Gjoni XII - (955-963)
133. Shën Papa Leoni VIII - (963-965)
134. Shën Papa Benedikti V - (964)
135. Shën Papa Gjoni XIII - (965-972)
136. Shën Papa Benedikti VI - (973-974)
137. Shën Papa Benedikti VII - (974-983)
138. Shën Papa Gjoni XIV - (983-984)
139. Shën Papa Gjoni XV - (985-996)
140. Shën Papa Gregori V - (996-999)
141. Shën Papa Silvestro II - (999-1003)

Prej 1003 deri 1254[redakto | redakto tekstin burimor]

143 Gjoni XVII. 1003
144 Gjoni XVIII. 1004-1009
145 Serius IV. 1009-1012
--- Gregori VI. (Kundërpapa) 1012
146 Benedikti VIII. 1012-1024
147 Gjoni XIX. 1024-1032
148 Benedikti IX. 1032-1045
149 Silvester III. 1045
150 Gregori VI. 1045-1046
--- Sylvester III. (Kundërpapa) 1045-1046
151 Klementi II. 1046-1047
152 Damasus II. 1048
153 Leoni IX 1049-1054
154 Victor II. 1055-1057
155 Stephan IX. 1057-1058
156 Benedikti X. 1058-1059
157 Nikolaus II. 1058-1061
158 Alexander II. 1061-1072
--- Honorius II. (Kundërpapa) 1061-1064
159 Gregori VII. 1073-1085
--- Klementi III. (Kundërpapa) 1080-1100
160 Victor III. 1086-1087
161 Urban II. 1088-1099
162 Paschalis II. 1099-1118
--- Theoderich (Kundërpapa) 1100-1102
--- Albert (Kundërpapa) 1102
--- Sylvester IV. (Kundërpapa) 1105-1111
163 Gelasius II. 1118-1119
--- Gregori VIII. (Kundërpapa) 1118-1121
164 Calixtus II. 1119-1124
165 Honorius II. 1124-1130
166 Innozenz II. 1130-1143
167 Coelestinus II. 1143-1144
168 Lucius II. 1144-1145
169 Eugenius III. 1145-1153
170 Anastasius IV. 1153-1154
171 Hadrian IV. 1154-1159
172 Alexander III. 1159-1181
--- Viktor IV. (Kundërpapa) 1159-1164
--- Paschalis III. (Kundërpapa) 1164-1168
--- Kalixt III. (Kundërpapa) 1168-1178
--- Innozenz III. (Kundërpapa) 1179-1180
173 Lucius III. 1181-1185
174 Urban III. 1185-1187
175 Gregori VIII. 1187
176 Klementi III. 1187-1191
177 Coelestinus III. 1191-1198
178 Innozenz III. 1198-1216
179 Honorius III. 1216-1227
180 Gregori IX. 1227-1241
181 Coelestinus IV. 1241
182 Innozenz IV. 1243-1254
183 Alexander IV. 1254-1261
184 Urban IV. 1261-1264
185 Klementi IV. 1265-1268
186 Gregori X. 1271-1276
187 Innozenz V. 1276
188 Hadrian V. 1276
189 Gjoni XXI. 1276-1277
190 Nikolaus III. 1277-1280
191 Martinus IV. 1281-1285
192 Honorius IV. 1285-1287
193 Nikolaus IV. 1288-1292
194 Coelestinus V. 1294
195 Bonifatius VIII. 1294-1303
196 Benedikti XI. 1303-1304
197 Klementi V 1305-1314
198 Gjoni XXII. 1316-1334
--- Nikolaus V. (Kundërpapa) 1328-1330
199 Benedikti XII. 1334-1342
200 Klementi VI. 1342-1352
201 Innozenz VI. 1352-1362
202 Urban V. 1362-1370
203 Gregori XI. 1370-1378
204 Urban VI. 1378-1389
--- Klementi VII. (Avignon) 1378-1394
--- Benedikti XIII. (Avignon) 1394-1423
205 Bonifatius IX. 1389-1404
206 Innozenz VII. 1404-1406
207 Gregori XII. 1406-1415
--- Alexander V. (Konzilspapst) 1409-1410
--- Gjoni XXIII. (Konzilspapst) 1410-1415
208 Martinus V. 1417-1431
--- Klementi VIII. (Kundërpapa) 1424-1429
--- Benedikti XIV. (Kundërpapa) 1424-?
209 Eugenius IV. 1431-1447
--- Felix (Gegenpapst) 1439-1449
210 Nikolaus V 1447-1455
211 Calixtus III. 1455-1458
212 Pio II. 1458-1464
213 Pali II. 1464-1471
214 Sixtus IV. 1471-1484
215 Papa Innocenci VIII. 1484-1492
216 Alexander VI. 1492-1503
217 Pio III. 1503-1503
218 Julius II. 1503-1513
219 Leoni X. 1513-1521
220 Hadrian VI. 1522-1523
221 Klementi VII. 1523-1534
222 Pali III. 1534-1549
223 Julius III 1550-1555
224 Marcellus II. 1555
225 Papa Pali IV. 1555-1559
226 Pio IV.1559-1565
227 Pio V. 1566-1572
228 Gregori III 1572-1585
229 Sixtus V. 1585-1590
230 Urban VII. 1590
231 Gregori XIV. 1590-1591
232 Innozenz IX. 1591
233 Klementi VIII. 1592-1605
234 Leoni XI 1605
235 Pali V. 1605-1621
236 Gregori XV. 1621-1623
237 Urban VIII. 1623-1644
238 Innozenz X. 1644-1655
239 Aleksandër VII. 1655-1667
240 Klementi IX. 1667-1669
241 Klementi X. 1670-1676
242 Innozenz XI. 1676-1689
243 Alexander VIII 1689-1691
244 Innozenz XII 1691-1700
245 Klementi XI 1700-1721
246 Innozenz XIII. 1721-1724
247 Benedikti XIII. 1724-1730
248 Klementi XII. 1730-1740
249 Benedikti XIV. 1740-1758
250 Klementi XIII. 1758-1769
251 Klementi XIV. 1769-1774
252 Pio VI. 1775-1799
253 Pio VII 1800-1823
254 Leoni XII. 1823-1829
255 Pio VIII. 1829-1830
256 Gregori XVI. 1831-1846
257 Pio IX. 1846-1878
258 Leoni XIII. 1878-1903
259 Pio X. 1903-1914
260 Benedikti XV. 1914-1922
261 Pio XI 1922-1939
262 Pio XII 1939-1958
263 Gjoni XXIII. 1958-1963
264 Pali VI. 1963-1978
265 Gjon Pali I. 1978
266 Gjon Pali II 1978-2005
267 Benedikti XVI 2005-

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]