Përdoruesi:Kristiani95/redakto

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Mirë se vini në Wikipedia

Kultura
Gjeografia
Teknologjia

Treguesi
Shoqëria
Informatika

Portalet
Kategoritë
Arti


Artikuj të rinj | Sot: 20 janar 2020
Artikulli i muajit
Ekuacioni i valës.

Ekuacioni i valës është një ekuacion diferencial pjesor i rendit të dytë me rëndësi shumë të madhe i cili përshkruan propagimin e një sëre llojesh valësh, si valët e zërit, valët dritore si dhe valët në lëngje. Ky ekuacion shfaqet në fusha të ndryshme si në akustikë, elektromagnetizëm, si dhe në dinamikën e fluideve. Historikisht, problemi i një korde vibruese si ajo në një instrument muzikor u studiua për herë të parë nga Jean le Rond d'Alembert, Leonard Ojler, Daniel Bernulli, dhe Jozef Luiz Lagranzhi. Ekuacioni i valës është prototipi i shembullit për një ekuacion diferencial pjesor hiperbolik.

Shiko më shumë...

Enciklopedia
Exquisite-opera.png

Shkencat Natyrore dhe Matematika

AstronomiaBiologjiaFizikaGjeografiaInformatikaKimiaMatematikaMjekësiaStatistikaShkencat e Ambientit dhe MjedisitShkencat e Tokës

Epiphany-bookmarks.png

Shkencat Sociale dhe Filozofia

AntropologjiaArkeologjiaEkonomiaFilozofiaGjuhaLetërsiaHistoriaMitologjiaPsikologjiaSociologjiaShkencat Politike

Exquisite-kfm home.png

Shkencat e Zbatuara

AlbanologjiaAgrikulturaArkitekturaBiznesiKomunikimiArsimiInxhinieriaShtetiLigjiShkencat e Librarisë dhe InformacionitPolitikaProgramimTeknologjiaTransporti

Exquisite-amorok.png

Kultura dhe Arti

AktrimArgëtimiBaletiInternetiFejaFestatFilmiFotografiaLetërsiaLojaMuzikaPikturaArtizanatiRadioSeriaSportiTeatriTelenovelaTelevizioniTurizmi

Crystal 128 desktop.png

Lista

FilmaQytetet shqiptareShteteKryeqyteteLojra vizualePC ProgramePseudonimeKompaniUniversiteteBiografiAparateLibraEmra

Crystal Clear app kdvi.png

Kategori të Tjera

InternetiShoqëria CivileIlirëtBotanikaAtlasi

Portale
Wikipedia (Enciklopedia e lirë), synon krijimin e një enciklopedie të plotë, pa gabime, në të gjitha gjuhët, e korrigjueshme nga të gjithë dhe e lirë për përdorim. Uikipedia përdor teknikën Wiki si mjet bashkëpunimi midis autorëve.

Çdokush prej jush mund të kontribuojë vullnetarisht me dijen e tij për zgjerimin e mëtejshëm të kësaj enciklopedie të lirë. Hapat fillestare janë më se të thjeshta. Shikoni edhe këtu.
Vini Re! - Jeni të lutur të emëroni faqet që krijoni në trajtën e shquar dhe të përdorni germat Ë, Ç, ë, ç në fjalët e duhura.

Aktualitet
Papa Françesku
Çfarë ndodhi më 20 janar?
Qendra e Berlinit.
  • 1840 - Uiliami II u bë Mbreti i Holandës.
  • 1841 - Ishulli Hong Kong u okupua nga Britania e Madhe.
  • 1937 - Franklin Roosevelt u zgjodh për herë të dytë Presidenti i Shteteve të Bashkuara.
  • 1944 - LDB: Forcat Ajrore Mbretërore hodhën 2,300 tonë bomba mbi Berlin. (figura)
  • 1961 - Xhon Kenedi në moshën 43 vjeçare inagurohet për kryetarë të SHBA-ve, e që ishte kryetari më i ri në historinë e SHBA-ve.
  • 1991 - Sudani vuri sheriatin si ligj shtetërorë.
  • 1992 - Air Inter Flight 148 u rrëzua në Strasbourg, Francë duke lënë të vdekur 82 pasagjerë dhe 5 anëtarë të ekipit.
Redaktimi
Wikipedia
Wikiprojektet