Historia e Bangladeshit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Historia e Bangladeshit

Deri në vitin 1947 Bangladeshi ishe pjesë e Indisë. Pas ndarjes së Indisë dhe Pakistanit edhe pse kjo pjesë e Pakistanit ndahej nga pjesa malore e Indisë me Pakistan ishte pjesë e saj. Pakistani si shtet i ri kishte një religjion në tërë sipërfaqen, mirëpo në pjesën e bengalëve zotëronte një kulturë tjetër. Kjo ishte edhe shkaku i kryengritjeve të cilat sollën luftën (25 mars 1971) dhe ndarjen e Pakistanit lindorë dhe me këtë shpalljen e pavarësisë më 26 mars 1971 nga Mujibur Rahman. Për pavarësimin e këtij vendi ishte përgatitur India e cila më 3 - 16 dhjetor 1971 filloi edhe ti mbështes forcat kryengritëse në Pakistanin lindor (si i thonin në atë kohë). më 17 dhjetor 1971 lufta për pavarësi e forcave kryengritëse të ndihmuara nga India pranohen dhe zyrtarisht nga OKB-ja dhe krijohet shteti i quajtur Bangla Desh.