Baçishti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Baçisht
Бачишта
Fshat
Popullsia
 • Gjithsej773
{{{postal_code_type}}}
6253
TargatKL

Baçisht, (maqedonisht: Бачишта/Bačišta) është fshat në komunën e Kërçovës, Maqedoni.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fshati Baçisht është një vende malor, me klime te pastet, gjendet në veri-perëndim te Kërçovës dhe është fshat i cili i takon territorit te Komunës se Zajazit, është vende luginor që mbështjellët me male te larta. Në mes te fshatit kalon një lume i cili sipas banoreve te fshatit është emërtuar si Lumi i Bacishtit, është vende i përshtatshëm për blegtori, bujqësi dhe shumë sende tjera që ndërlidhen me bagetit e ndryshme, në një kohe te afërt është planifikuar te ndërtohet një mini Hidrocentral në lumin e fshatit, i cili projekt do te mundësoje, punësime dhe hapje te rrugëve te këtij fshati. Ky fshat kufizohet me fshatin Zajaz (komune), si dhe me fshatrat përreth si Greshnica, Recani dhe Leshnica.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas regjistrimit të popullsisë së viti 2002, fshati kishte 772 banorë nga të cilët 756 ishin Shqiptarë, 1 Maqedonas, dhe 15 të tjerë.[1]


Kultura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bacishti ka një kulture te begatshme, në ketë fshat ende janë te freskëta gjurmët e veshjes kombëtare shqiptare, tradita shekullore e fshatit këto argumente ende i ruan, përveç kësaj në ketë fshat mund te takohen edhe shumë doke, zakone te shqiptarizmit. Një fakte shumë i pëlqyeshëm është se mbrenda në fshat te gjitha adetet siç janë : darsma e martesës dhe synetit realizohen me një tradite te vjetër shqiptare, e cila gati po thuajse është shuar në fshatrat e rrathit te Komunës se Zajazit, por ky fshat me vullnet te forte i ruan, sepse këto zakone janë sinonime te shqiptarizmit.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas gojëdhënave shumë shekullore flitet se në ketë fshatë janë shpërngulur tre vëllazër nga Mati i Shqipërisë emrat e te cilëve thuhet se kane qene Ibraim, Beshir dhe Nezir te cilat se pari kane banuar në fshatit Lagje, pasi që nuk kane gjetur kushte te mira për kopetë e tyre te deleve ato kane vendosur që te ngjiten drejte lumit dhe kështu janë vendos në fshatin Bacishte, përarsye se kane gjete kushte te mira për mbajtjen e bagëtive te tyre, jo rastësisht në ketë fshat ekzistojnë edhe mëhalla (lagje) që i mbajnë emrat e këtyre vëllazërve siç janë Nezirajt, Beshirajt, dhe Ibrahimajt. Në periudhën e vitit 1945-1947 pas Luftës se Dyte Botërore në fshatin Bacishte nxënësit kane mësuar në gjuhe shqipe dhe mësues këtu ka qene një person nga fshati Srbice nga Komuna e Osllomese, me emrin Mehmet Mehmedi i cili ka nxjerr dy gjenerata te cilat e kane kryer shkollimin e tyre në gjuhe shqipe. Problemi i fshatit fillon te përhapet dhe te behet top teme në politiken shoviniste dhe komuniste e autoriteteve maqedonase në periudhën e vitet 1990-1991, i cili problem e ka pasur natyrën e shndërrimit te disa fshatrave në një nacionalitet i cili zyrtarisht nuk ka qene i njohur, por me shpikjen e tij (nacionalitetit) nga ana e një skizofreni dhe monstrumi sikur Nijazi Limanovski kane dashtë që disa fshatra ti maqedonizojnë me dhune dhe nëpërmjet marrjes te te drejtës për arsim në gjuhen e tyre te bukur shqipe. Ky person i retarduar i paguar nga autoritetet maqedonase ka pas për detyre ti beje "Makedonski Muslimani" fshatrat siç janë : Bacishti, Srbica, Drogomishti, Labunishti i Struges e shumë te tjera, por një synim i tille nacionalist nuk është mundësuar te realizohet sepse këto fshatra i kane qëndruar balle problemit, e sidomos Bacishti. Në periudhën e vitit 1991 Nijazi Limanovski ka ardhur në fshatin Bacishte me qëllim që ti binde njerëzit te deklarohen si Mysliman Maqedonas, duke u ofruar kushte te ndryshme për shkollim dhe duke u premtuar se do te ndërtoj shkolle në fshat, e cila shkolle ka pas qëllime te fshehura që nxënësit e fshatit te ndehen veç dhe te mësojnë në gjuhe maqedone, por vendasit e fshatit e kane mirëpritur dhe e kane ndegjuar në mënyre transparente dhe demokratike, por kur e kane përcjelle e kane përcjelle siç e ka merituar me dajakë. Sot Bacishti po lulëzon mësohet në gjuhe shqipe dhe flitet e njëjta neper shtëpitë e tyre, nga ky fshatë kane dale gjenerata te tera te cilat kane kryer shkollime te larta poashtu në gjuhen shqipe. Nuk rregullohet identiteti i tjetër kujte, neqofte se nuk e njeh veten se kush je sikur maqedonasit! Me siguri do te pajtoheni.


Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]