Jump to content

Shteti i Detit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Harta e Domeneve të Detit të Republikës së Venedikut

Shteti i Detit ose Domenet e Detit (italisht: Stato da Mar - Domini da Mar) ishte emri që iu dha zotërimeve detare dhe të huaja të Republikës së Venecias nga viti 1000 deri në vitin 1797, duke përfshirë në kohë të ndryshme pjesë të asaj që tani janë Istria, Dalmacia, Mali i Zi, Shqipëria, Greqia dhe veçanërisht Ishujt Jon, Peloponezi, Kreta, Cikladët, Eubea, si dhe Qiproja. [1] Shteti i Detit ishte njëri nga tre nënndarjet e zotërimeve të Republikës së Venedikut, dy të tjerat ishin Dogado, d.m.th. Venecia e duhur, dhe Domini di Terraferma në Italinë veriore.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zotërimet jashtë shtetit, veçanërisht ishujt si Korfuzi, Kreta dhe Qiproja, luajtën një rol kritik në udhëheqjen tregtare dhe ushtarake të Venecias. Në studimin e tij historik mbi botën mesdhetare në shekullin XVI, historiani Fernand Braudel i përshkroi këta ishuj si "flota e palëvizshme e Venecias". [2]

Pasojat e Luftës së Chioggias në fund të shekullit XIV panë një periudhë tjetër të rritjes së shpejtë të perandorisë veneciane. Korfuzi u vu nën sundimin e përhershëm venecian në vitin 1386, Argosi dhe Nauplia në vitet 1388-1394, portet e Adriatikut të Durësit dhe Lezhësbregdetin shqiptar në vitin 1392, e ndjekur nga Shkodra në vitin 1396 dhe Drishti në 1397. [3] Në vitin 1402, Beteja e Ankarasë e ndryshoi përkohësisht ngritjen e Perandorisë Osmane në lindje dhe vdekja e Dukës së Milanos Giangaleazzo Visconti krijoi një vakum pushteti në Italinë veriore që mundësoi zgjerimin e Domini di Terraferma. Klima e ndryshuar e krijuar nga Interregnumi osman dhe Traktati pasues i Galipolit në vitin 1403 çoi në një rritje të tregtisë dhe në blerjen e një vargu të ri fortesash në Greqi: Lepanto në vitin 1407, Patra në 1408, Navarino në 1410 dhe përkohësisht në Thesaloni. në 1423. [3]Dalmaci, ku Venediku ishte detyruar t'i dorëzonte zotërimet e veta Mbretërisë së Hungarisë me Traktatin e Zarës (1358), ajo përfitoi nga konflikti midis Ladislausit të Napolit dhe Sigismundit mbi kurorën hungareze, dhe në vitin 1409 siguroi lëshimin nga Ladislausi të disa prej domeneve të tij dalmate - Cres, Rab, Pag, Zarë, Vrana dhe Novigrad - për 100,000 dukat. [3]

Në 1489, Venecia fitoi gjithashtu Qipron, të cilën e mbajti deri në pushtimin osman në 1570-1571.

Mbretërimet veneciane mbi lundrimin në Detin Adriatik u mbajtën për disa shekuj, deri në atë masë sa u emërtua "Mare di Venezia" (Deti i Venecias) në hartat e shekujve XVII dhe XVIII. 

Domenet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Italinë verilindore të sotme, Slloveni dhe Kroaci[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Trieste, 1283–1287, 1368–1372 dhe 1508–1509
 • Muja/Muggia, 1420–1797
 • Koper ( Capodistria ), 1145–1797
 • Izola ( Isola ), 1145–1797
 • Piran ( Piran/Pirano ), 1283–1797
 • Umag ( Umago ), 1269–1797
 • Motovun ( Montona d'Istria ), 1278–1797
 • Novigrad ( Cittanova d'Istria ), 1270–1797
 • Poreč ( Parenzo ), 1267–1797
 • Rovinj ( Rovigno ), 1283–1797
 • Sveti Lovreč ( San Lorenso del Paxenadego/San Lorenzo del Pasenatico ), 1271–1797
 • Bale ( Vale/Valle d'Istria ), 1331–1797
 • Vodnjan ( Dignano ), 1330–1797
 • Pula ( Pola ), 1145–1291 dhe 1331–1797
 • Labin ( Albona ) dhe Plomin ( Fianona ), 1420–1797
 • Plomin ( Fianona ), ?–1797
 • Pazin ( Pisino ), 1508–1509
 • Gjiri i Kvarnerit (Quarnaro):
 • Rijeka (Fiume), 1508–1509
 • Ishulli Cres (Cherso) dhe Ishujt Lošinj ( Lusin/Lussino ), 15C–1797 përveç pushtimit të shkurtër osman të Cres gjatë Luftës së Kretës (1645–1669)
 • Ishulli Krk ( Vegia/Veglia ), 1480–1797 me përjashtim të pushtimit të shkurtër osman gjatë Luftës së Kretës (1645–1669)
 • Ishulli Rab ( Arbe ), 1409–1797
 • Ishulli Pag ( Pago ), 1420–1797 përveç pushtimit të shkurtër osman gjatë Luftës së Kretës (1645–1669)
 • Novigrad ( Novegradi ), 1409–1797 me përjashtim të pushtimit osman në 1646–1647
 • Nin ( Nona ), 1328–1358 dhe 1409–1797
 • Zara (Zara), 998–1186, 1202–1358 dhe 1409–1797
 • Biogradi ( Zaravecia/Zaravecchia pas 1204), fillimi i 11C, 1115–1124, 1125, 1409–1797
 • Vrana ( Aurana ose Laurana Arauzona ), 1409–1538, 1647 dhe 1683–1797
 • Ishulli Ugljan ( Ugliano ) dhe Ishulli Dugi ( Isola Lunga ose Isola Grossa ), 13C–1358 dhe 1409–1797
 • Shibeniku ( Sebenego/Sebenico ), 1116–1133, 1322–1358 dhe 1412–1797
 • Trogiri ( Traù ), 1125–1133 dhe 1420–1797
 • Spliti ( Spàlato ), 998–1019, 1116–1117, 1118–1124, 1127–1141 dhe 1420–1797
 • Kalaja e Klisit (Clissa), 1648–1797
 • Omishi ( Almissa ), 1444–1797
 • Ishulli Vis ( Lissa ), ca. 1409–1797
 • Ishulli Braç ( Brazza/Brazza ), 1268–1358 dhe 1420–1797
 • Makarska ( Macarska ), 13C–1326 dhe 1646–1797
 • Ishulli Hvar ( Łexina/Lesina ), 1331–1358 dhe 1409–1797
 • Ishulli Korçula ( Curzola ), 1255–1358 dhe 1409–1797
 • Malësia e Delmacisë, kryesisht e pushtuar gjatë Luftës Moreane :
 • Obrovaci ( Obrovazzo ), Benkovac ( Bencovazzo ), Skradin ( Scardona ), Vrlika ( Verlicca ) dhe Sinj ( Signo ), 1686–1797
 • Knini ( Tenin ), 1647 dhe 1688–1797
 • Imotski ( Imoschi ), 1717–1797
 • Vrgoraci ( Vergoraz/Vergorazzo ), 1694–1797
 • Metkoviqi ( Porto Narenta ), 1685–1797
 • Dubrovniku ( Raguxa/Ragusa ), 1000–1030 dhe 1205–1358

Në Malin e Zi dhe Shqipërinë e sotme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zotërimet veneciane në Shqipërinë veriore dhe Malin e Zi jugor në vitin 1448

Në Italinë e sotme jugore (Portet veneciane të Pulias)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Trani, 1496–1509
 • Mola di Bari dhe Polignano a Mare, 1495–1509 dhe 1528–1530
 • Monopoli, 1484–1509 dhe 1528–1530
 • Brindizi dhe Otranto, 1496–1509
 • Gallipoli, 1484

Në Greqinë dhe Qipron e sotme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mesdheu Lindor rreth vitit 1450 (para blerjes së Qipros), me domenet veneciane në të gjelbër dhe Dukatin e Naxos (ose të Arkipelagut) të kontrolluar nga Venecia në portokalli
Mbretëria e Moresë e fundit të shekullit XVII, e ndarë në Achaea, Messenia, Laconia dhe "Rumani"
 • Patra ( Patraso/Patrasso ), 1408–1430 dhe 1687–1715
 • Pylosi ( Navarini ), 1417–1501 dhe 1686–1715
 • Methoni ( Modon/Modone ), 1207–1500 dhe 1686–1715
 • Koroni ( Coron/Corone ), 1207–1500 dhe 1685–1715
 • Gadishulli Manja ( Braccio della Maina ), 1487–1499
 • Monemvasia ( Malvasia ), 1464–1540 dhe 1690–1715
 • Argosi ( Argo ), 1394–1462 dhe 1687–1715
 • Nafplio ( Napoli di Romània ), 1388–1540 dhe 1686–1715
 • Hania ( La Canea ), rreth. 1210–1263 dhe 1285–1645
 • Rethymno ( Retimo ), ca. 1210–1646
 • Sitia ( Sitia ), ca. 1210–1651
 • Heraklion ( Kandia ), rreth. 1210–1669
 • Ishulli Gramvousa ( Grabusa ), rreth. 1210–1691
 • Ishulli Souda ( Suda ) dhe ishulli Spinalonga (Spinalonga), rreth. 1210–1715
 • Karpathos ( Scarpanto ) dhe Kasos ( Caso ), 1306–1538
 • Halki ( Calchi ), 1204–?
 • Tilos ( Piscopi )
 • Kalymnos ( Calimno ), 1207–1310
 • Leros ( Lero ), shekulli i 13-1309
 • Patmos ( Patmo ), 1659–1669
 • Astypalaia ( Stampalia ), 1207–1522 dhe 1648–1668
 • Cyclades, shumica e të cilave Venecia i mbajti si Dukati i Arkipelagut :
 • Ishujt Saronik :
 • Petsa ( Velvina ose Spezia ), 1220–1460
 • Hidra ( Idra ), 1204–1566
 • Poros, së bashku me (në kontinent) Methana, Troezen ( Damala ) dhe Epidaurus ( Epidauro ), 1484-1715
 • Aegina ( Egina ), 1451–1537
 • Athinë ( Atene ), 1394–1403 dhe 1687–1688
 • Ishulli Eubea ( Negroponte ), 1211–1470
 • Pteleos, 1322–1470
 • Sporada përfshirë Skiathos (Sciato), Skopelos (Scopelo), Alonnisos (Alonneso) dhe Skyros (Sciro), 1207-1270s dhe 1453-1538
 • Lemnos Island (Lemno), 1464-1479 dhe 1656-1657
 • Ishulli Samothraqe ( Samotracia ), 1204–1355
 • Selaniku ( Salonico/Salonicco ), 1423–1430
 • Gadishulli Galipolit ( Galipoli ) dhe Tekirdağ ( Rodosto ), 1204–1235
 • Lagjja Beyoğlu ( Pera ) në Kostandinopojë, 1204–1261
 • Ishulli imbros Gökçeada (Imbro), 1377–1462
 • Ishulli Bozcaada ( Tenedo ), 1377–1381, ?–1455 dhe 1656–1657
 • Ishulli i Qipros ( Sipro/Cipro ), 1489–1570
 • Famagusta ( Famagosta ), 1489–1571

Në Rusinë e sotme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Tanais ( Tana ), 13C–1332

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Arbel, Benjamin (1996). "Colonie d'oltremare". përmbledhur nga Alberto Tenenti; Ugo Tucci (red.). Storia di Venezia. Dalle origini alla caduta della Serenissima (në italisht). Vëll. V: Il Rinascimento. Società ed economia. Rome: Enciclopedia Italiana. fq. 947–985. OCLC 644711009.
 • Crowley, Roger (2011). City of Fortune - How Venice Won and lost a Naval Empire. London: Faber and Faber. ISBN 978-0-571-24594-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Da Mosto, Andrea (1937). L'Archivio di Stato di Venezia. Rome: Biblioteca d'Arte editrice. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Gullino, Giuseppe (1996). "Le frontiere navali". përmbledhur nga Alberto Tenenti; Ugo Tucci (red.). Storia di Venezia. Dalle origini alla caduta della Serenissima (në italisht). Vëll. IV: Il Rinascimento. Politica e cultura. Rome: Enciclopedia Italiana. fq. 13–111. OCLC 644711024.
 • Mutinelli, Fabio (1851). Lessico Veneto. Venice: tipografia Giambattista Andreola. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Map of venetian forts & presence in the Stato da Mar of southern Balkans
 2. ^ "Sur le grand axe de sa puissance, ces îles sont la flotte immobile de Venise." Fernand Braudel (1949). La Méditerranée et le monde méditerranéen à l'époque de Philippe II, 1 : La part du milieu. Paris: Armand Colin. fq. 149. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ a b c Gullino 1996.