Dallime mes rishikimeve të "Nënë Tereza"

Jump to navigation Jump to search
2 bytes added ,  1 vit më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
[[ Lëvizjet për të drejtat e abortit|Grupet për të drejtat e abortit]] kanë kritikuar gjithashtu qëndrimin e Terezës kundër abortit dhe kontracepsionit. <ref>{{cite web|url=https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/02/25/why-to-many-critics-mother-teresa-is-still-no-saint/|title=Why Mother Teresa is still no saint to many of her critics|author=Adam Taylor|date=18 December 2015|work=Washington Post|language=anglisht|trans-title=Pse Nënë Tereza nuk është ende shenjtore për shumë nga kritikët e saj}}</ref><ref>{{cite web|url=http://www.outlookindia.com/article/on-the-same-page/284274|title=On the Same Page|publisher=Amit Chaudhuri|date=18 March 2013|language=anglisht|trans-title=Në të njëjtën faqe}}</ref><ref>{{cite web|url=http://newamericamedia.org/2013/03/city-of-doubts-kolkatas-uneasy-love-for-mother-teresa.php|title=City of Doubts: Kolkata's Uneasy Love for Mother Teresa – New America Media|publisher=|access-date=17 November 2015|archive-url=https://web.archive.org/web/20180802193305/http://newamericamedia.org/2013/03/city-of-doubts-kolkatas-uneasy-love-for-mother-teresa.php|archive-date=2 August 2018|url-status=dead|language=anglisht|trans-title=Qyteti i Dyshimeve: Dashuria e pakëndshme e Kalkutës për Nënë Terezën - New America Media}}</ref>
 
== Jeta shpirteroreshpirtërore ==
Duke analizuar veprimet dhe arritjet e saj, [[Papa Gjon Pali II]] tha: "Ku e gjeti Nënë Tereza forcën dhe këmbënguljen për ta vendosur veten plotësisht në shërbim të të tjerëve? Ajo e gjeti atë në lutje dhe në soditje të heshtur të Jezu Krishtit, Fytyra e tij e Shenjtë, zemra e tij e shenjtë."<ref>{{cite web|url=https://www.vatican.va/holy_father/john_paul_ii/speeches/2003/october/documents/hf_jp-ii_spe_20031020_pilgrims-mother-teresa_en.html|title=Address of John Paul II to the Pilgrims Who Had Come To Rome for the Beatification of Mother Teresa|trans-title=Adresa e Gjon Pali II drejtuar Pelegrinëve që kishin ardhur në Romë për bekimin e Nënë Terezës "|language=anglisht|work=Vatican.va|date=20 October 2003|author=John Paul II|accessdate=13 March 2007}}</ref> Në mënyrë private, Tereza përjetoi dyshime dhe luftë në bindjet e saj fetare që zgjatën afro 50 vjet (deri në fund të jetës së saj); sipas [[postulatori|postulatorit]] të saj, [[Brian Kolodiejchuk]], "Ajo nuk ndjeu praninë e Zotit çfarëdo;&nbsp;... në zemrën e saj ose në eukaristi".<ref name=TIME-2007-08-23>{{cite news|title=Mother Teresa's Crisis of Faith|trans-title=Kriza e besimit e Nënë Terezës|language=anglisht|author=David Van Biema|date=23 August 2007|work=TIME|url=http://www.time.com/time/world/article/0,8599,1655415,00.html}}</ref> Tereza shprehu dyshime të mëdha për ekzistencën dhe dhimbjen e Zotit për mungesën e besimit të saj:{{quote|Ku është besimi im? Edhe thellë poshtë&nbsp;... nuk ka asgjë tjetër veç boshllëkut dhe errësirës.&nbsp;... Nëse ka Zot - të lutem më fal. Kur përpiqem të ngre mendimet e mia në Parajsë, ekziston një zbrazëti e tillë bindëse që ato shumë mendime kthehen si thika të mprehta dhe dëmtojnë vetë shpirtin tim.<ref>{{cite web|url=http://www.edgewoodpc.org/sermons/sermon061911.html|title=Sermon – Some Doubted|trans-title=Predikimi - Disa të dyshuar|language=anglisht|publisher=Edgewoodpc.org|date=19 June 2011|accessdate=28 August 2011|url-status=dead|archiveurl=https://web.archive.org/web/20111015234535/http://edgewoodpc.org/sermons/sermon061911.html|archivedate=15 October 2011|df=dmy-all}}</ref>|sign=|source=}}
 
Megjithëse urdhri i saj nuk ishte i lidhur me urdhrat françeskan, Tereza e admiroi [[Françesku i Asizit|Françeskun e Asizit]]  <ref name="AmeriCath">"Mother Teresa of Calcutta Pays Tribute to St. Francis of Assisi" [Nënë Tereza e Kalkutës paguan haraç ndaj Shën Françeskut të Asizit] (në anglisht) On the ''American Catholic'' website. Marrë më 30 maj 2007.</ref> dhe u ndikua nga shpirtërore françeskan. Motrat e Bamirësisë recitojnë lutjen e Shën Françeskut çdo mëngjes në meshë gjatë falënderimeve pas Kungimit, dhe theksi i tyre në ministri dhe shumë nga premtimet e tyre janë të ngjashme. <ref name=AmeriCath/> Françesku theksoi varfërinë, dëlirësinë, bindjen dhe nënshtrimin ndaj Krishtit. Ai kushtoi pjesën më të madhe të jetës së tij për t'i shërbyer të varfërve, veçanërisht lebrave.<ref>{{cite web|title=St. Francis of Assisi on the Joy of Poverty and the Value of Dung|url=http://www.christianitytoday.com/history/issues/issue-14/st-francis-of-assisi-on-joy-of-poverty-and-value-of-dung.html|website=Christian History {{!}} Learn the History of Christianity & the Church|accessdate=21 December 2016|trans-title=Shën Françesku i Asizit mbi gëzimin e varfërisë dhe vlerës së plehut|language=anglisht}}</ref>
 
==KononizmiKanonizimi==
 
=== Mrekullia dhe lumnimi ===

Menyja e lëvizjeve