Jump to content

Gërgoci

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gërgoc
Fshat

Gërgoc është një vendbanim në komunën e Gjakovës, Kosovë.

Fshati Gërgoc i cili gjendet në qendër të Dushkajës është paksa më i dalluar për trimëri dhe bujari, është një fshat që nga hordhitë e ndryshme është ç'bërë tri herë nga sipërfaqja, është djegur dhe shpërngulur i tëri, por sërish është populluar.

Nga ky fshat lindi nacionalisti, trimi i madh Fazli Metë Nimani i cili asnjëherë nuk ju nënshtrua regjimeve sllave por ato i luftoi gjatë luftës së dytë botërore dhe pas saj në aradhat e nacionalistëve dhe patriotëve shqiptar, më pas për tu arrestuar dhe dënuar me vdekje së bashku me vëllaun Kamerin nga regjimi Komunist Jugosllav në burgun e Goliotokut. Çdo gjeneratë e këti vendi lindi dhe rriti nacionalist njërëz që lirinë e shihnin si të mundshme, por duke rrokur armët për çlirim.

Lufta e fundit çlirimtare e udhëhequr nga UÇK-ja gjeti shumë shpejtë përkrahjen e familjes Nimani ku që nga gushti 1996.

Fshati Gergoc ka dhen shume e veçanerisht ne lufte e fundit per çlirim.

Deshmoret e Gergocit te rene ne lufte e UÇK-se

  • Gjenral Fadil Nimani- Komandant Tigri
  • Selim Salihu
  • Muhamet Alija
  • Xheladin Salihu
  • Tafe Nimani

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]