Jump to content

Neci

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Fshati Nec gjindet ne jug-perendim te kosoves eshte fshat kryesisht malor me kodra dhe livadhe te bollshme, i gjith fshati eshte i ndare ne mes nga lumi `Trava`. Fshati eshte i banuar me shqiptar etnik nga kosova. Ne veri eshte i kufizuar me fshatin Dobrosh, ne ne veri-perendim me fshtatet Smolic dhe Shishman, ne lindje me fshatin Ramoc, ndersa ne jug-lindje me fshatin Korenic dhe ne jug me fshatin Duzhnje. Fshati perbehet nga nje komunitet i vogel me rreth 40-et shtepi, (deri ne vitin 1998 ka qene i banuar edhe më me shume banor dhe shtepi, por qe nga lufta e fundit shume banor nga ky fshat mbeten ne Europe dhe Amerik dhe nuk u kthyen me ne shtepit e tyre te djegura si pasoj e regjimit xhakatar te serbeve, popullata e ketij vendi u shperngul kryesisht ne Gjakove ose Prishtine.) Historia e fshatit Nec bashk me banoret e saj bie ne sy me te madhe ne kohen kur kosova kishte me se shumti nevoje per qendres heroike. F.sh.NEC nga Gjakova ishe qendresa e pare e UÇK-es ne reken e keqe, edhe pse fshat i vogel dha shume kontribut ne clirimin e vendit dhe i bëri ball mjaft mire me burrat e kti fshati dhe te tjer qe erdhen ne fshatin Nec ta mbrojn atdheun e tyre me forcat dhe mundesit e veta duke u mos u pajtuar me okupatorin serb ne ato kohe ish-(Yogoslavia). Per nje kohe te shkurter i gjith fshati ben nje organizim qe te perfshihen ne luften per lirin e vendit te tyre, u rreshtuan ne rradhet e Ushtris Çlirimtare te Kosoves, e njohur si UÇK. Luftuan si luana ne mbrojtje te familjeve, shtepive dhe tokave te tyre te trasheguara nga gjysherit e tyre. Shumica e fshatit rrjedhin nga familje revolucionare dhe atdhe dashese ne kerkim te LIRIS dhe PAQES per veten dhe familjet e tyre.

  • Pas mbarimit te luftes se fundit ne vitin 1998, nga 1999-2000, fshati filloj te lulzonte perseri, u kthyen banoret vendas ne tokat e tyre. Gjithcka po niste nga e para, i gjith fshati ishte i djegur nga regjimi i Milosheviqit, edhe pse kishin humbur shume si ne gjera materiale ashtu edhe ne pasuri, me nje shpirt me plot shpres dhe guxim, nisen gjithcka nga e para edhe nje here me nje frym te madhe Lirie. Perparsia e madhe e shumices se banoreve te këtij fshat qe ta merte veten me hapa me te shpejt ishe ngase popullsia vendese qe nga vitet e 70-ta, kishe emigruar ne shtete te Europes Perendimore dhe Amerik,te gjitha familjet bashk me mergimitaret nisen se bashku te investojn dhe arriten te ri-ndertonin edhe nje her jetet e familjeve dhe femijeve te tyre.