Lista e shqiptarëve në Greqi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kjo është një listë e shqiptarëve në Greqi që përfshin si grekë me origjinë shqiptare ashtu edhe emigrantë shqiptarë që kanë banuar në Greqi. Lista është renditur sipas fushave ose profesioneve në të cilat individë të shquar kanë treguar ndikimin më të madh.

Për t'u përfshirë në këtë listë, çdo individ duhet të ketë një artikull në Wikipedia që tregon rëndësinë dhe të tregojë se janë shqiptarë dhe kanë jetuar në Greqi.

Politikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ushtarakë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fetarë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Autorë dhe studiuesë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kinema[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Muzikantë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Haris Alexiou - këngëtar grek, i konsideruar si një nga këngëtarët më të njohur në Greqi.
  • Claydee – artist, producent, kompozitor dhe ekzekutiv muzikor greko-shqiptar
  • Eleni Foureira – këngëtare dhe kërcimtare greke
  • Sin Boy – reper greko-shqiptar [46] [47]
  • Toquel – reper grek

Sport[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Hammond 1976.
  2. ^ Madgearu & Gordon 2008.
  3. ^ a b c d PLP.
  4. ^ Necmi, Uyanik. "BATICI BİR AYDIN OLARAK CELÂL NURİ İLERİ VE YENİLEŞME SÜRECİNDE FİKİR HAREKETLERİNE BAKIŞI" (PDF) (në turqisht). Selçuk University. fq. 233. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 6 tetor 2011. Marrë më 18 dhjetor 2010.
  5. ^ Schuberth, Richard (2021). Lord Byrons letzte Fahrt: Eine Geschichte des Griechischen Unabhängigkeitskrieges. Wallstein Verlag. ISBN 978-3835345966. Das Kabinett, dessen Präsident der illiterate, aber reiche Albaner Koundouriotis war, wurde von der Partei der hydriotischen Marine dominiert {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Speake, Graham, red. (2021). Encyclopedia of Greece and the Hellenic Tradition. Routledge. fq. 805. ISBN 978-1135942069. George Kountouriotis, a Hydriot shipowner of Albanian descent, was elected president. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ Petropulos, John Anthony (2015). Politics and Statecraft in the Kingdom of Greece, 1833-1843. Princeton University Press. fq. 70. ISBN 978-1400876020. The Kountouriotes (..) descended from the younger son of an Albanian peasant who settled as a boatman on the barreck after the expulsion of the Venetians from the Morea (1715) but before the island became colonized into a permanent community. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ Glenny, Misha (2012). The Balkans, 1804–2012: Nationalism, War and the Great Powers. Granta Books. fq. 37. ISBN 978-1847087720. The Koundouriotes, for example, the most powerful maritime family Hydra on the island of Hydra, who led a substantial faction during the war, were of Albanian origin. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  9. ^ Ghallager, Tom (2013). Outcast Europe: The Balkans, 1789-1989: From the Ottomans to Milosevic. Routledge. fq. 63. ISBN 978-0764598326. George Koundouriotis was descended from the Albanian invaders of Greece in the 14th century 'and spoke Greek only with difficulty' {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  10. ^ Robert Elsie. "Mid'hat bey Frashëri:The Epirus Question - the Martyrdom of a People". Arkivuar nga origjinali më 23 korrik 2011. Marrë më 18 qershor 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  11. ^ Neke, Michael (1987). Entstehung und Ausbau der Königsdiktatur in Albanien, 1912-1939. Oldenbourg Wissenschaftsverlag. fq. 41. ISBN 3-486-54321-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  12. ^ Nicol 2010.
  13. ^ Anamali, Skënder; Kristaq Prifti (2002). Historia e popullit shqiptar në katër vëllime (History of Albanian People in four volumes). Albanian Academy of Science. ISBN 978-99927-1-622-9.
  14. ^ a b Born in Mytilene around 1466 to a, Hayreddin, then called Hizir., Niccolò Capponi, Victory of the West: The Great Christian-Muslim Clash at the Battle of Lepanto, Da Capo Press, 2007, ISBN 978-0-306-81544-7, p. 30.
  15. ^ a b Bozbora, Nuray (1997), Osmanlı yönetiminde Arnavutluk ve Arnavut ulusçuluğu'nun gelişimi, fq. 16 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  16. ^ a b Niccolò Capponi (prill 2007). Victory of the West: the great Christian-Muslim clash at the Battle of Lepanto. Da Capo Press. fq. 30. ISBN 978-0-306-81544-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  17. ^ a b Kiel, Machiel (2007). The Smaller Aegean Islands in the 16th–18th Centuries according to Ottoman Administrative Documents. Between Venice and Istanbul: Colonial Landscapes in Early Modern Greece. ASCSA. fq. 35–36. ISBN 978-0-87661-540-9. Ottoman admiral Hayreddin Barbarossa (son of a Turkish sipahi [fief-holder in the cavalry service]) from Yenice-i Vardar in Macedonia and a Greek woman from Lesvos/Mytilini... {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  18. ^ a b Jamieson, Alan G. (2013). Lords of the Sea: A History of the Barbary Corsairs. Canada: Reaktion Books. fq. 59. ISBN 978-1861899460. Desperate to find some explanation for the sudden resurgence of Muslim sea power in the Mediterranean after centuries of Christian dominance, Christian commentators in the sixth century (and later) pointed to the supposed Christian roots of the greatest Barbary corsair commanders. It was a strange kind of comfort. The Barbarossas certainly had a Greek Christian mother, but it now seems certain their father was a Muslim Turk. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  19. ^ a b İsmail Hâmi Danişmend, Osmanlı Devlet Erkânı, pp. 172 ff. Türkiye Yayınevi (Istanbul), 1971.
  20. ^ a b Khiḍr was one of four sons of a Turk from the island of Lesbos., "Barbarossa", Encyclopædia Britannica, 1963, p. 147.
  21. ^ a b Angus Konstam, Piracy: The Complete History, Osprey Publishing, 2008, ISBN 978-1-84603-240-0, p. 80.
  22. ^ a b Hayreddin Barbarossa, who would rise to become the ruler of Algiers, and later admiral of the Ottoman fleet, was of Greek origin and got his start raiding the southern and western shores of Anatolia on behalf of Korkud, son of Bayezid..., Virginia H. Aksan & Daniel Goffman, The early modern Ottomans: Remapping the Empire, Cambridge University Press, 2007; ISBN Stampa:Isbn, p. 106.
  23. ^ a b ...to the service in the Ottoman fleets of skilled Greek mariners or the celebrated coalition with the deys of the Barbary Coast, the most celebrated of whom was Hayreddin Barbarossa Pasha., Daniel Goffman, The Ottoman Empire and Early modern Europe, Cambridge University Press; ISBN 978-0-521-45908-2, p. 145.
  24. ^ a b Their father was former Muslim soldier, probably from a recent converted family of the European Provinces. Their mother is said to have been the widow of a Greek priest., Frank Ronald Charles Bagley et al., The Last Great Muslim Empires: History of the Muslim World, Brill Academic Publishers, 1997, p. 114.
  25. ^ a b Die Seeaktivitäten der muslimischen Beutefahrer als Bestandteil der staatlichen Flotte während der osmanischen Expansion im Mittelmeer im 15. und 16. Jahrhundert, p.548, Andreas Rieger, Klaus Schwarz Verlag, 1994
  26. ^ Gramaticopolo 2016.
  27. ^ Floristán 2019.
  28. ^ Wilson, Peter (2003). Pirate utopias: Moorish corsairs & European Renegadoes. Autonomedia. fq. 41. ISBN 1-57027-158-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  29. ^ Konstam, Angus; Cordingly, David (2002). The History of Pirates. ISBN 9781585745166. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  30. ^ Travers, Tim (2012-05-30). Pirates: A History: A History. ISBN 9780752488271. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  31. ^ George Gawrych (26 dhjetor 2006), The Crescent and the Eagle: Ottoman Rule, Islam and the Albanians, 1874-1913, I. B. Tauris, fq. 196, ISBN 978-1845112875, ...the government appointed a number of Albanians to important positions in the empire. Hasan Tahsin became the new governor of Yanya... {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  32. ^ Riza Nur (1968), Hayat ve hataratim, vëll. II, Altindaǧ Yayinevi, OCLC 5884946, Selânikte kumandan olan Arnavut Tahsin Paşa hiç harpsiz ve şartsız Selânik'i Yunanlılara teslim etti. Bunun için Yunanlılardan para... {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  33. ^ Gawrych, George (2006). The Crescent and the Eagle: Ottoman rule, Islam and the Albanians, 1874–1913. London: IB Tauris. fq. 26. ISBN 9781845112875. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  34. ^ Skendi, Stavro (1967). The Albanian national awakening, 1878-1912. Princeton University Press. fq. 421. Marrë më 1 shkurt 2012. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  35. ^ {{cite book |last1=Cornis-Pope |first1=Marcel |editor1-last=Cornis-Pope |editor1-first=Marcel |editor2-last=Neubauer |editor2-first=John |title=History of the Literary Cultures of East-Central Europe: Junctures and Disjunctures in the 19th and 20th Centuries, Volume 2 |date=2005 |publisher=John Benjamins Publishing |isbn=9027234531 |page=290 |url=https://books.google.com/books?id=5pAwqsSyTlsC |chapter=Regional Sites of Cultural Hybridization} |quote=The one who had a greater impact on Albanian literature itself was the nationalist publisher and writer Anastas Kullurioti of Athens. Kullurioti was born in the Plaka district of the Greek capital.}
  36. ^ Zihni Reso (1981). Anastas Kullurioti dhe gazeta "Zëri i Shqipërisë," 1879-1880. Shtëpia Botuese "8 Nëntori". Marrë më 7 maj 2011. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  37. ^ Mann, Stuard Edward (1955). Albanian literature: an outline of prose, poetry, and drama. fq. 99. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  38. ^ Naska, Kaliopi (1999). Dokumente për Çamërinë: 1912-1939. General Directorate of Archives. Dituria. fq. 661–91. ISBN 99927-31-69-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  39. ^ Isufi, Hajredin (2002). Musa Demi dhe qëndresa çame: 1800-1947. Botimet Dudaj. fq. 200–210. ISBN 99927-50-10-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  40. ^ "Laertis Vasiliou". IMDb. Marrë më 2021-01-10. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
  41. ^ Neritan Zinxhiria at IMDb
  42. ^ Distance, Possession, and Love: Neritan Zinxhiria’s Life in Cinema
  43. ^ Académie des César
  44. ^ Efsyn Newspaper (gr)
  45. ^ {{{titulli}}}Internet Movie Database
  46. ^ "Sin Boy: Δεν επιδιώκω να γίνω "Έλληνας" γιατί δεν θέλω να πάω φαντάρος". ethnos.gr (në greqisht). 29 korrik 2019. Marrë më 22 shkurt 2020.
  47. ^ "Sin Boy: 5 πράγματα που δεν ήξερες για τον δημιουργό του "Mama"". in.gr (në greqisht). 24 maj 2019. Marrë më 22 shkurt 2020.
  48. ^ Dritan Ikonomi (6 prill 2013). "Foto Strakosha: Krenar për djalin tim" [Foto Strakosha: Proud for my son]. Gazeta Dita. Arkivuar nga origjinali më 3 dhjetor 2013. Marrë më 4 tetor 2016.
  49. ^ "Grekët "përulen" para talentit të shqiptarit" [The Greeks "humble" in front of the Albanian talent]. Albsport. 18 janar 2018. Arkivuar nga origjinali më 12 qershor 2018. Marrë më 19 janar 2018.
  50. ^ "Αποκτήθηκε ο ποδοσφαιριστής Άντονυ Φατιόν (Greek)". AEL FC. 9 qershor 2016. Arkivuar nga origjinali më 2 shkurt 2020. Marrë më 27 shtator 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  51. ^ "FATJON ANDONI, OLYMPIACOS F.C. | Super League Greece". www.superleaguegreece.net. Arkivuar nga origjinali më 2016-11-08. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  52. ^ "Primavera, l'attaccante albanese Vassilis Skourtis in prova alla Lazio" [Primavera, Albanian forward Vassilis Skourtis on trial at Lazio] (në italisht). La Lazio Siamo Noi. 28 janar 2010. Marrë më 5 korrik 2010.
  53. ^ Lista e shqiptarëve në Greqi në Soccerway
  54. ^ "Jorgo Meksi — Soccerway". soccerway.com. Soccerway. Marrë më 18 maj 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  55. ^ "Jorgo Meksi — FSHF". fshf.org. Albanian Football Association. Marrë më 18 maj 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  56. ^ "ANGELO TAFAS FIRMOS ME KUKËSIN!". Arkivuar nga origjinali më 23 tetor 2021. Marrë më 27 shtator 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  57. ^ Njihuni me Angelos Tafën, futbollistin e ri të Kukësit që pritet të shpërthejë në Superligë
  58. ^ "Kosta Vangjeli — Soccerway". soccerway.com. Soccerway. Marrë më 18 maj 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  59. ^ "Kosta Vangjeli — FSHF". fshf.org. Albanian Football Association. Marrë më 18 maj 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)