Universiteti i Mjekësisë, Tiranë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Universiteti i Mjekësisë, Tiranë
University of Medicine, Tirana

Themeluar:21 janar 2013
Tipi:Universitet Publik. Nivelet e Studimit të studimit: Bachelor, Master, Medical Specialisation and PhD
Rektor:Prof. Dr. Arben GJATA
Fakultet:3
Stafi:413
Studentë:7,500
Kampusi:Kampusi universitar i Universitetit të Mjekësisë, Tiranë ndodhet brenda Qendrës Spitalore Universitare "Nënë Tereza" (QSUT)[1].
Website:http://www.umed.edu.al

Universiteti i Mjekësisë, Tiranë (UMT) (Anglisht: University of Medicine, Tirana) është një Universitet PublikTiranë, Shqipëri, i cili është i orientuar në shkencat e mjekësisë dhe të shëndetit. UMT gëzon një reputacion të mirë akademik dhe shkencor duke ofruar ekspertizën më të mirë në fushat mjekësore.

Historiku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Universiteti i Mjekësisë, Tiranë (University of Medicine, Tirana) (UMT) u themelua më datë 23.1.2013 me Vendim të Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë. Formimi i tij erdhi përmes bashkimit të dy Fakulteteve ekzistuese, Fakultetit të Mjekësisë dhe Fakultetit të Infermierisë (i cili tashmë quhet Fakulteti i Shkencave Mjekësore Teknike) dhe nga krijimi i tre Fakulteteve të reja, si risi për fushat specializuese përkatëse në Shqipëri. Universiteti i Mjekësisë, Tiranë përbëhet konkretisht nga pesë Fakultete: Fakulteti i Mjekësisë, Fakulteti i Mjekësisë Dentare, Fakulteti i Farmacisë, Fakulteti i Shkencave Mjekësore Teknike dhe Fakulteti i Shëndetit Publik.[2] Krijimi i Universitetit të Mjekësisë, Tiranë erdhi si rezultat i dinamikës së zhvillimeve të brendshme në Arsimin e Lartë Publik në Shqipëri dhe të këmbënguljes së strukturave akademike mjekësore që prej më shumë se një dekade kanë punuar për specializimin e metejshëm të Mjekësisë Shqiptare. Fjala e Mjekëve e krijoi këtë institucion me një dedikim special: rritjen e cilësisë dhe përgatitjen e brezave të ardhshëm, duke bashkuar të gjitha strukturat mjekësore nën drejtimin e një institucioni profesional dhe kompetent që i njeh më mirë problematikat mjekësore dhe i ndjek ato nga afër.[2]

Fillimet e Mjekësisë Shqiptare janë të lidhura ngusht me këtë Institucion të Arsimit të Lartë Publik, pasi Instituti i Lartë i Mjekësisë (më pas i emërtuar Fakulteti i Mjekësisë) u krijua në vitin 1952 dhe ishte një ndër pesë institutet e para të krijuara në Republikën e Shqipërisë, të cilët më pas u grupuan dhe formuan Universitetin Shtetëror të Tiranës(më pas i emërtuar Universiteti i Tiranës) në vitin 1957, Institucionin e parë Shtetëror të Arsimit të Lartë Publik.

Faktet Akademike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Universiteti i Mjekësisë, Tiranë (UMT) është një ndër Universitetet më të rëndësishme dhe më të suksesshme në Shqipëri.[3] UMT përbëhet nga 5 Fakultetet, 17 Departamente and 26 programe studimi. Programet e studimit janë të ndara në tre ciklet akademike: Bachelor, Master i Shkencave dhe Doktoraturë, që zhvillohen në Tirana.

Cfarë ofron Universiteti i Mjekësisë, Tiranë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

UMT ofron 3 vite diplomë e ciklit të parë Bachelor degree, 2 vite diplomë e ciklit të dytë Master degree, 5 ose 6 vite (në bazë të kurrikulës) diplomë e intergruar e ciklit të dytë Master degree dhe 3 vite diplomë e ciklit të tretë Doctorate (PhD), në përputhje të plotë me Magna Charta of Bologna. Gjithashtu, Fakulteti i Mejekësisë dhe Fakulteti i Mjekësisë Dentare ofrojnë mundësinë për studentët e diplomuar të vazhdojnë Specializimin në Shërbimet Klinike të Departamenteve.

UMT ka rreth 8,338 studentë që ndjekin studimet e tyre në këtë Universitet. Stafi akademik i punësuar në UMT është rreth 294 pedagogë dhe stafi administrativ është i përbërë nga 70 punonjës.

Kampusi universitar i Universitetit të Mjekësisë, Tiranë ndodhet në zonën urbane të qytetit, jo shumë larg qendrës së kryeqytetit, në verilindje të Tiranës, dhe konviktet studentore janë të bashkuara me të gjithë studentët e Universiteteve të tjera publike, konvikti i meshkujve në Qytetin Studenti (City of the Students)[4] dhe konvikti i femrave pranë zonës së Fakultetit të Mjekësisë.

Fakultetet dhe Programet e studimit të Universitetit të Mjekësisë, Tiranë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fakultetet e Universitetit të Mjekësisë, Tiranë janë, si më poshtë:

  • Fakulteti i Mjekësisë
  • Fakulteti i Mjekësisë Dentare
  • Fakulteti i Shkencave Mjekësore Teknike

Fakulteti i Mjekësisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fakulteti ofron programet e studimit:

- Master i Shkencave i Integruar në Mjekësi e Përgjithshme (Msc.) - (Integrated Master of Science in General Medicine)

Kohëzgjatja e Kurrikulës: 6 vjet (6 years).

- Master i Shkencave i Integruar në Farmaci (Msc.) - (Integrated Master of Science in Pharmacy)

Kohëzgjatja e Kurrikulës: 5 vjet (5 years).

- Master i Shkencave në Shëndet Publik (Msc.) - (Master of Science in Public Health)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kohëzgjatja e Kurrikulës: 2 vjet (2 years).

- Master Profesional në Shëndet Publik (Mps.) - (Master of Professional studies in Public Health)

Kohëzgjatja e Kurrikulës: 2 vjet (2 years).


Fakulteti i Mjekësisë Dentare
[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fakulteti ofron programin e studimit:

- Master i Shkencave i Integruar në Stomatologji (Msc.) - (Integrated Master of Science in Dentistry)

Kohëzgjatja e Kurrikulës: 5 vjet (5 years).

Fakulteti i Shkencave Mjekësore Teknike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fakulteti ofron programet e studimit:

- Bachelor në Infermieri të Përgjithshme (Bsc.) - (Bachelor Degree in Nursery)

Kohëzgjatja e Kurrikulës: 3 vjet (3 years).

- Master i Shkencave në Menaxhim Infermieror (Msc.) - (Master of Science in Nursery Management)

Kohëzgjatja e Kurrikulës: 2 vjet (2 years).

- Master Profesional në Menaxhim Infermieror (Mps.) - (Master of Professional studies in Nursery Management)

Kohëzgjatja e Kurrikulës: 2 vjet (2 years).

- Bachelor në Teknik Laboratori (Bsc.) - (Bachelor Degree in Laboratory Technician)

Kohëzgjatja e Kurrikulës: 3 vjet (3 years).

- Master i Shkencave në Teknik Laboratori (Msc.) - (Master of Science in Laboratory Technician)

Kohëzgjatja e Kurrikulës: 2 vjet (2 years).

- Master Profesional në Teknik Laboratori (Mps.) - (Master of Professional studies in Laboratory Technician)

Kohëzgjatja e Kurrikulës: 2 vjet (2 years).

- Bachelor në Fizioterapi (Bsc.) - (Bachelor Degree in Physiotherapy)

Kohëzgjatja e Kurrikulës: 3 vjet (3 years).

- Master i Shkencave në Fizioterapi (Msc.) - (Master of Science in Physiotherapy)

Kohëzgjatja e Kurrikulës: 2 vjet (2 years).

- Master Profesional në Fizioterapi (Mps.) - (Master of Professional studies in Physiotherapy)

Kohëzgjatja e Kurrikulës: 2 vjet (2 years).

- Bachelor në Mami (Bsc.) - (Bachelor Degree in Midwifery)

Kohëzgjatja e Kurrikulës: 3 vjet (3 years).

- Master i Shkencave në Mami (Msc.) - (Master of Science in Midwifery)

 Kohëzgjatja e Kurrikulës: 2 vjet (2 years).

- Master Profesional në Mami (Mps.) - (Master of Professional studies in Midwifery)

Kohëzgjatja e Kurrikulës: 2 vjet (2 years).

- Bachelor në Imazheri (Bsc.) - (Bachelor Degree in Radiology)

Kohëzgjatja e Kurrikulës: 3 vjet (3 years).

- Master i Shkencave në Imazheri (Msc.) - (Master Degree in Radiology)

Kohëzgjatja e Kurrikulës: 2 vjet (3 years).

- Master Profesional në Imazheri (Mps.) - (Master of Professional studies in Radiology)

Kohëzgjatja e Kurrikulës: 2 vjet (2 years).

- Bachelor në Logopedi (Bsc.) - (Bachelor Degree in Logopedy)

Kohëzgjatja e Kurrikulës: 3 vjet (3 years).

- Master i Shkencave në Logopedi (Msc.) - (Master Degree in Logopedy)

Kohëzgjatja e Kurrikulës: 2 vjet (2 years).

- Master Profesional në Logopedi (Mps.) - (Master of Professional studies in Logopedy)

Kohëzgjatja e Kurrikulës: 2 vjet (2 years).

- Master Profesional në Geriatri (Mps.) - (Master of Professional studies in Geriatric studies)

Kohëzgjatja e Kurrikulës: 2 vjet (2 years).

See also address[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Adresa e Rektoratit të Universitetit të Mjekësisë, Tiranë është:

  • Rruga "Dibrës", nr.371, ALB1005, Tiranë, Shqipëri (Albania);
  • website: www.umed.edu.al

See also[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

References[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ http://www.qsut.gov.al
  2. ^ a b "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali origjinali më 5 dhjetor 2013. Marrë më 5 dhjetor 2013. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ http://www.umed.edu.al
  4. ^ "Qyteti Studenti official website". Arkivuar nga origjinali origjinali më 7 janar 2014. Marrë më 10 shtator 2019. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

External links[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Further reading[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Koordinatat: 41°19′00″V 19°49′18″L / 41.31667°V 19.82167°L / 41.31667; 19.82167

Stampa:Universities in Albania Stampa:Balkan Universities Network

Stampa:Albania-university-stub