Jump to content

Shpenadia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Stampa:Infobox KS vendbanim Shpenadi është një vendbanim në komunën e Prizrenit, Kosovë. Fshati rreth ka shtatë kilometra nga Prizreni në rrugën nacionale Prizren-Prishtinë.

Shpenadia si toponim e hasim që në vitin 1389 (shih : "Shënime Albanologjike").

Shpenadia shtrihet në toka pjellore dhe pothuajse 90 % është territor i rrafshët.

Është fshat i banuar kryesisht me shqiptarë të besimit katolik por ka rreth 10 shtëpi romë të besimit mysliman. Ka mbi 1200 banore, ka 110 shtepi banimi, pjesa me e madhe e banoreve jetojn ne diaspor rreth 500 banore aktualisht jane ne ket fshate.

Kah mesi i viteve 70-ta fillon emigrimi masiv i njerëzve dhe me këtë bie edhe fuqia për kultivim bujqësor.

Familjet me te njohura dhe bujare jane: familja Frrokaj (Spaçi) si familje nder ma te vjetrat ne fshat: familja Gegaj, familja Perkola (Spaçi), familja Rrasi, familja Gashi komunitetit musliman familja Shllaku, familja Thaçi familja Qollaku, Kuzhnini, familja Shtufi, familja Kçira, familja Oroshi, familja Munega, familja Veseli etj. Keto familje jan familje qe jan perballuar me te gjithe te kqijat ne ket fshate por edhe te miret.

Eshte fshat qe njifet per bujari dhe burreri.

Pas Luftës Dytë Botërore, Shpenadia është shquar për prodhime bujqësore.

Me 1945 Shpenadia ka humbur në masakrën e Tivarit 4 persona. Personat qe kan humbur ne ket luft jane<Mikel Nue Spaqi,Man Gjergj Perkola,Nike Nue Qollaku,Pjeter Nue Veseli. Me 1980, në Shpenadi formohet grupi i parë politik që për platformë kishte ndarjen e Kosovës nga Jugosllavia dhe bashkimin me Shqipërinë. Themelues të grupit ishin : Pal Shtufi, Kristë Veseli, Ndue Çollaku dhe Nikë Shtufi.Pas viteve 90 ne status kohen e para luftes ka pase aktivist qe kan qen kurr, te palodhur per qeshtjen kombetare siq jann .Ndue Qollaku, Mikel Spaqi,Ndrec Qollaku,Dr.Ndue Gegaj,Bosk Gegaj,Simon Veseli,Prenk Gegaj,Pren Kuzhnini,Mark Frrok Spaqi,etjere.Gjate luftes ka qen si fshate i organizuar ku ka prit me mija njerez te fshatrave Korishe Greikoc,Sallagrazhd,Suhareke,Malisheve te gjithe familje te hikura nga lufta.Ka pas ni numer te konsiderueshem ne UQK,qe kan qen te armatosur dhe gjate gjithe luftes kan vezhguar situaten dite e nate dhe kan qen te gatshem per vetembrojtje.Fatmiresisht nuk eshte luftuasr ne ket fshat dhe nuk eshte djege.

Ka dy shitore 1 restorant nje furre,infrastruktura ne ket fshate eshte shume e mire,ka kanalizimin e ujerave te zeza ne te gjithe fshatin,ka ndriqimin publik,ka rruget e gjithe fshatit te shtruara me kupeza.pjesa me e madhe e fshatit eshte ne migrim dhe kushtet jetesore jan relativisht te mira ne ket fshate.

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]