Hibe Palikuqi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Hibe Palikuqi Heroinë e Popullit. U lind në qytetin e Dibrës në vitin 1927. Qysh në moshë të re u përfshi në veprimtarinë që zhvillonte rinia në qytetin e Dibrës dhe shtëpia e saj ishte bazë e LANÇ. Në vitin 1943 u arrestua bashkë me të ëmën. Pas lirimit nga burgu ajo vazhdon me pasion të shumëfishuar veprimtarinë e saj antifashiste. Më vonë u rreshtua në batalionin partizan të Dibrës. Do të vazhdonte më pas në radhët e Brigadës XVIII Sulmues me detyrë zv.komisare kompanie. Mori pjesë në shumë luftime që kreu kjo brigadë në ato anë. Ra dëshmore e Atdheut më 23 shtator 1944 në luftimet që zhvilloi Brigada XVIII Sulmuese për çlirimin e Kërçovës.