Lista e qyteteve në Suedi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Kjo është një listë e qyteteve në Suedi që ishin bashki të qyteteve gjatë periudhës 1863-1971 dhe disa më shumë para kësaj që kishin privilegje të qytetit, por i humbi këto para se të hynin në fuqi ordinancat komunale të vitit 1862 (këto shënohen me një sfond të kuq). Për më tepër, vendet janë vërejtur që u janë dhënë privilegje të qytetit, por për arsye të ndryshme kurrë nuk u krijuan si qytet.

Ligjërisht dhe administrativ, termi stad nuk përdoret në Suedi që nga reforma komunale e vitit 1971, kur komuna (kommun) u bë vetëm forma ekzistuese e qeverisjes vendore. Para reformës kishte 132 qendra urbane (133 deri më 1966) që kishin titullin stad.

Qendrat urbane të këtyre komunave ende quhen stad në fjalimin e përditshëm dhe 14 prej komunave kanë zgjedhur të vazhdojnë ta quajnë veten të qëndrueshme në situatën e marketingut, megjithëse disa prej tyre tani përfshijnë zona të mëdha rurale pas bashkimit të komunave suedeze në vitet 1970 dhe 1980. Këto 14 janë: Komuna Borås, Komuna Göteborg, Komuna Haparanda, Komuna Helsingborg, Komuna Landskrona, Komuna Lidingö, Komuna Malmö, Komuna Mölndal, Komuna Solna, Komuna Stokholm, Komuna Sundbyberg, Komuna Trollhättan, Komuna Vaxholm dhe Komuna Västerås.

Vendimi për të quajtur veten të marrë është marrë thjesht për arsye imazhi / marketing. Në situata juridike fjala kommun (komuna) duhet të përfshihet në emrin e komunës dhe autoritetet qeveritare do t'u referohen atyre vetëm me emrat e tyre juridikë.

Lista[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qyteti Privilegji i qytetit
Alingsås 1619
Åmål 1643
Ängelholm 1516
Arboga 1200
Arvika 1911
Askersund 1643
Avesta 1641–1686, 1919
Boden 1919
Bollnäs 1942
Borgholm 1816
Borlänge 1944
Borås 1622
Djursholm 1914
Eksjö 1400
Enköping 1300
Eskilstuna 1659
Eslöv 1911
Fagersta 1944
Falkenberg 1558
Falköping 1200
Falsterbo 1200
Falun 1651
Filipstad 1611
Flen 1949
Göteborg 1619
Gränna 1652
Gävle 1446 (përpara)
Hagfors 1950
Halmstad 1200
Haparanda 1848
Hedemora 1446 (përpara)
Helsingborg 1085
Hjo 1400
Hudiksvall 1582
Huskvarna 1911
Härnösand 1585
Hässleholm 1914
Höganäs 1936
Jönköping 1284
Kalmar 1100
Karlshamn 1664
Karlskoga 1940
Karlskrona 1680
Karlstad 1584
Katrineholm 1917
Kiruna 1948
Kramfors 1947
Kristianstad 1622
Kristinehamn 1582–1584, 1642
Kumla 1942
Kungsbacka 1400
Kungälv 1100
Köping 1474
Laholm 1200
Landskrona 1413
Lidingö 1926
Lidköping 1446
Lindesberg 1643
Linköping 1287
Ljungby 1936
Ludvika 1919
Luleå 1621
Lund 990
Lycksele 1946
Lysekil 1903
Malmö 1250
Mariefred 1605
Mariestad 1583
Marstrand 1200
Mjölby 1922
Motala 1881
Nacka 1949
Nora 1643
Norrköping 1384
Norrtälje 1622
Nybro 1932
Nyköping 1187
Nynäshamn 1946
Nässjö 1914
Oxelösund 1950
Piteå 1621
Ronneby 1387–1680, 1882
Sala 1624
Sandviken 1943
Sigtuna 980
Simrishamn 1300
Skanör 1200
Skanör med Falsterbo 1754
Skara 988
Skellefteå 1845
Skänninge 1200
Skövde 1400
Sollefteå 1917
Solna 1943
Stokholmi 1250
Strängnäs 1336
Strömstad 1672
Sundbyberg 1927
Sundsvall 1624
Säffle 1951
Säter 1642
Sävsjö 1947
Söderhamn 1620
Söderköping 1200
Södertälje 1000
Sölvesborg 1445
Tidaholm 1910
Torshälla 1317
Tranås 1919
Trelleborg 1200
Trollhättan 1916
Trosa 1300
Uddevalla 1498
Ulricehamn 1400
Umeå 1622
Uppsala 1286
Vadstena 1400
Varberg 1100
Vaxholm 1652
Vetlanda 1920
Vimmerby 1400
Visby 1000
Vänersborg 1644
Värnamo 1920
Västervik 1200
Västerås 990
Växjö 1342
Ystad 1200
Örebro 1200
Öregrund 1491
Örnsköldsvik 1894
Oskarshamn 1856
Östersund 1786
Östhammar 1300

Shënimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Skanör dhe Falsterbo u bashkuan më 1754 me emrin Skanör med Falsterbo dhe që prej asaj kohe është konsideruar si një qytet.

Sot[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumica e qyteteve të mëparshme janë sot qendra urbane (tätorter) dhe vendet e komunave të tyre. Dy vende / ish qyteze dhe komuna kanë një emër tjetër: [[Djursholm është selia e Komunës Danderyd dhe Visby është selia e Komunës Gotland.

Një numër i qyteteve periferike janë rritur së bashku me fqinjët dhe sot rrallë konsiderohen si qytete të ndara:

Më poshtë nuk janë vendet e komunave të tyre: