Gryka

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Grykë
Γκρίκα
Fshat
Popullsia
 • Gjithsej243
Emri i banorëveGryqot ose Griqot

Grykë ose Grikë (greqisht: Γκρίκα/Gríka) është fshat në qarkun i Çamërisë, Greqi.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga veriu Gryka kufizohet me Shëmrizën, nga jugu me Kajcanjin, nga lindja me Paramithinë (Ajdonatin) dhe nga perëndimi me Psakën.

Toponimet të fshatit Grykë:(Para Luftës së Dytë Botërore)[1]

 • Ar e Çenos – arë në fushë, në V.
 • Ar’ e Dashit – arë, në P.
 • Ar’ e Priftit – arë, në V.
 • Ar’ e Vangjelit – arë, në VL.
 • Ar’ e Xhemaliut — arë, në JL.
 • Arat e Xhamisë – ara, në J.
 • Ball’ e Lisave - kullotë në faqe mali, në P.
 • Bogazi - arë, në P.
 • Bogazi Grikës - kullotë në mal, në ara, në VL.
 • Bokërrimaz – kullotë, në mal, në L.
 • Brigjet e Bogazit – ara, në V.
 • Dardha – kullotë, në L.
 • Drras’ e Çanos – ara, në V.
 • Drrasa e Gurit - shkëmb i çare, në J.
 • Drras e Murcufit (Bishtobardhit) - rrugë që të çon në Paramithi.
 • Drras e Sinorit - vend me pllaka guri ku ndan kufiri i fshatit me Draganjin, në J.
 • Fiku Lëmënjëlës - ara dhe një fik në rrëzë të malit, në V.
 • Dhrom i Bishtabardhit- rrugë që të çon në Paramithi.
 • Fiku i Lëmenjës - arë dhe një fik në rrëzë të malit, në V.
 • Fiku Venetit - fik i vjetër në mal, në V.
 • Fush’ e Fshatit – fushë, në J.
 • Gonej’ e Grikës – ara, në V.
 • Gorric e Gallanit – ara, në L.
 • Goxhomani - vend me ullinj, në P.
 • Gravat e Murcufit – shpella, në L.
 • Grik e Guvës – grykë, në P.
 • Grik e Vidhit - grykë mali me pyll, në V.
 • Gurët e Elimëve - 3 gurë të mëdhenj në një brinjë mali, në L. “Zdrikte një elim kaha mali për në shtëpi. Ki kish di gurë në krehë e një në kukë. Gurët rëndojnë ka 10 kuntal një. Nek po zdrikte kaha mali i flet një zë kaha fshati: Hajde me bët se ke djalin sëmurë. E lëshoi ki gurin që kish në kukë. Si që iku nja 50 metro hjimën, prapsi aj zë i foli: Hajde se vdiqi djali, dhe aj i hodhi bë dhe të di gurët që kish në supe.
 • Gur i Buallit - shkëmb i madh, në L. Mbas dite, kur dielli binte mbi atë gur, fshatrat: Grykë, Draganj, Nikolicanj dhe Kajcanj lëshonin qetë nga parmenda.
 • Gur i Haliqiut - shkëmb i madh, në V.
 • Gur i Kaçimanit - shkëmb, në P.
 • Gur’ i Spitharit - shkëmb që mbi të ka një spithar, në V.
 • Gurët e Shavangëlave – shkëmbenj, në P.
 • Guva - vësht me uIlinj, në P.
 • Gjoli — ara, në P.
 • Gjol i Dinos - 1200 dyn. tokë. ish pronë e Nuri Dinos, në L. mbillej gjatë verës.
 • Hajdhonati – kishë, në qendër.
 • Kalldrëm i Gonesë - në V.
 • Klish e Shëndëlliut – gërmadhat e një kishe në mal, në L.
 • Klish e Shënkollit - gërmadhë kishe në fshat.
 • Klishazt - gërmadha kishe në mal, në L.
 • Koçekët e Dinos - koçekë të dinenjëve të Paramithisë, në VL.
 • Kondizma – ikonë, në V.
 • Konopic’ e Gonesë – kullotë, në V.
 • Kreshtani – kullotë, në L.
 • Kungjet — mal, në V.
 • Lëmënjëla — ara, në V.
 • Lëmi Prapashesh – lëm, në V.
 • Lëmthi - faqe mali, në V.
 • Likovuni - pyll në mal, në L.
 • Luc e Psakës – kënetë, në V.
 • Llak e Fiqez – grykë, në L.
 • Llak’ e Gorricës – grykë, në VL.
 • Llak e Gjinit – grykë, kullotë, në J.
 • Llak e Koçekut - vend grykë, në VL.
 • Mal’ e Gjatës – majë, në J.
 • Malat e Lisave - ara në mal, në P.
 • Mal’ i Mekovës – mal, në V.
 • Malat e Sheshtagjoneve – maja, në JL.
 • Mali i Meçitit – mal, në V.
 • Mazhi - ara në mal, në JL.
 • Monet e Dhive - mone dhish, në V.
 • Mulliri i Frëngut - mulli që e kanë pasë ndërtuar të huaj (ndoshta venecianët), në P.
 • Mali i Grikave - mal shkëmbor në V.
 • Mal i Psakës – mal.
 • Mali Shkëmbit – mal, në L.
 • Mulliri Hoxhës — mulli i cili ka qenë pronë e një hoxhë, në P.
 • Murcufi – kullotë, në faqe mali, në V.
 • Palostenet — brinja ku ka pasur stane të vjetër, në V.
 • Panoçangëla – ara, në V.
 • Pezulet – ara, në V.
 • Prokua – fushë, në L.
 • Prroi Bokërrimës – përrua, në L.
 • Prroi Ferrës - përrua e pyll, në mal, në L.
 • Prroi Math i Guvës — përrua, në P.
 • Prroi i Murcufit – përrua, në L.
 • Prroi Rrahut — përrua, në VL.
 • Prroi Steneve – përrua, në VL.
 • Prroi Thomait – përrua, në L.
 • Pus i Bogazit - pus i gurtë, në P.
 • Puset e Xhamisë - puse, në J.
 • Raq’ i Xarrës - breg, në L.
 • Riqet e Thoma Lolit - ara, në V.
 • Riqi – fushë, në V.
 • Rraha - brinjë, në VL.
 • Rrahu Shozho Melunit – pyll, në V.
 • Rrap’ i Kushes - rrap i madh. Aty është zhvilluar një luftë e rreptë ndërmjet forcave vendase dhe atyre zerviste greke më 1944.
 • Rreqatua (Rreqatoi) - baçë me ullinj, në L.
 • Rreth’ i Mollaisë - rreth me gurë të mëdhenj, në L.
 • Stenet e Baçit - ara, në V.
 • Shavangëla - kullotë, në V.
 • Shkëmb i Buallit - shkëmb i madh, në L. I është dhënë ky emër se ka formën e buallit. Aty është vrarë kaçaku Mejdi Labi.
 • Ulliri Vetëm - ulli në mal, në V.
 • Varr’ i Markos në Klishaz - varr i vjetër në mal, në V.
 • Verrlë (Verrla) - 3 puse, në J.
 • Vilat - vend me ullinj, në L.
 • Xhami e Mustafa Meleqit – xhami, në J.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Familjet në fshatin Grykë:(Para Luftës së Dytë Botërore)[2]

Bacenj, Boçenj (Boço), Bejdolongenj, Bollovicarë, Bushenj, Cokrri, Çanenj, Dukenj (Duka), Goxhomarenj, Guxha, Kaçametenj, Kaçimani, Korofilenj, Karrushenj, Koçonarë, Llabenj (Llaba), Melunenj (Meluni), Priftatë, Rexhenj, Shullenj.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Fatos Mero Rrapaj (1995). Fjalori Onomastik i Epirit. Eurorilindja. f. 351-353. Treguan: Hisen Ramadan Karafili, dtl. 1914 nga Gryka, bari me arsim fillor .m. Sot me banim në Orikum.
 2. ^ Rrapaj. Fjalori Onomastik i Epirit. 1995. f. 351.