Kodra (Gumenicë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kodër
Κόδρα
Fshat
Emri i banorëveKodranjot

Kodër (greqisht: Κόδρα/Kódhra) është fshat në qarkun i Çamërisë, Greqi.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga veriu Kodra kufizohet me Skopjonën dhe Globoçarin, nga jugperëndimi me Mazrekun, nga juglindja me Arvenicën dhe nga jugu me Paninën. Vendbanimi Kodër ka qenë ndonjëherë si lagje e fshatit Mazrek.[1]

Toponimet të fshatit Kodër:(Para Luftës së Dytë Botërore)[2]

 • Ar’ e Baliut - arë, në P.
 • Ar’ e Guxhës - arë, në P.
 • Ar’ e Karavait - arë e ullinj, në V.
 • Balli - rrëzë mali, në L.
 • Ballkujthi - majë mali, në L.
 • Bir’ e Kuqe - sterrë në Mal, në L.
 • Blleshka - trap me ullinj, në J.
 • Bregu – breg, në qendër.
 • Bregu i Lirit - breg ku ndodhen varret e fshatit, në P.
 • Burim i Gaxhovës – burim, në J.
 • Cekuri — trap me ullinj, në J.
 • Fiqeza – arë, në P.
 • Gaxhova - breg me ullinj, në P.
 • Gorrica – arë, në V.
 • Grava e Krrakuraqorshisë – shpellë, në L.
 • Gur’ i math – gur, në V.
 • Guri me Jastëk - shkëmb i madh, në V. Një gur në formën e jastëkut është i ngjitur në këtë shkëmb.
 • Jurti — ullinj e vreshta, në P.
 • Jurt i Sulës – vreshta e ullinj, në P.
 • Kakani — ullinj, në P.
 • Kodr’ e Madhe - kodër e veshur me pyll, në P.
 • Kucura - kodër me ullinj, në P.
 • Lëm’ i Avdulit - lëmë me pllaka guri, në P.
 • Lëm’ i Guxhës – Iëmë.
 • Lëm’ i Lulit - Iëmë i vjetër, në P.
 • Lirazi - arë, në P.
 • Mal’ i Bregut Math - mal i fshatit, në VL.
 • Mesure - ara, në V.
 • Papulëla - ullinj, në P.
 • Pill’ i Gaxhovës - pyll, në P.
 • Pill’ i Manos - pyll, në P.
 • Prroi Fiqez – përrua, në L.
 • Prroi Guxhës - përrua e ullinj, në J.
 • Prroi Kaurit - përrua, në P.
 • Prroi Kokos - përrua mali, në L.
 • Prroi Mazrrekut - përrua mali, në L.
 • Prroi Mbretes - përrua mali, në V.
 • Prroi Ullinjez - përrua, në P.
 • Qaf’ e Gorricës – qafë, në P.
 • Qaf’ e Kalives - qafë që kalon për në Mazrek, në L.
 • Qaf’ e Mazrrekut - qafë, në L.
 • Qaf’ e Ulkës – qafë, në P.
 • Sgerboni - trap me ullinj, në V.
 • Stan’ i Arave Goxhavës - stan i vjetër, në L.
 • Stan i Kalives - stan i vjetër, në L.
 • Stan i Krrakurës Qorshisë - stan i vjetër, në V.
 • Shkëmba – arë, në P.
 • Shkëmb i Blegtores - shkëmb, në mal, në L.
 • Shkëmb i Pasës - shkëmb e ara, në P.
 • Shpati - rrëzë mali, në L.
 • Trap i Çorres - trap me ulIinj, në J.
 • Trap i Fetahut - trap me ullinj, në P.
 • Trap i Kaurit - trap me ullinj, në P.
 • Trap i Kurtit - trap me ulIinj, në J.
 • Trap i Lirit - trap me ullinj, në J. Këtu ka pasë qenë mbjellë liri.
 • Trap i Mehmetate - trap me ullinj, në P.
 • Vulistra – ara, në JL.
 • Xarra - gërmadha në mal, në L.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Ibrahim D. Hoxha (2006). Enciklopedi Jug-shqiptare. ASD. f. 153.
 2. ^ Fatos Mero Rrapaj (1995). Fjalori Onomastik i Epirit. Eurorilindja. f. 281-282. Treguan: Jakup Nazif Jakupi, 75 vjeç, bari, analfabet, nga Kodrat, refugjat i vitit 1944, sot me banim në Fier. Fier 1960.