Jump to content

Pjadhuli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pjadhul
Πηγαδούλια
Fshat
Popullsia
 • Gjithsej133
Emri i banorëvePjadhulot

Pjadhul (greqisht: Πηγαδούλια/Pigadhoúlia) është fshat në qarkun i Çamërisë, Greqi.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga veriu Pjadhul kufizohet me Picarin, nga jugu me Dolanin, nga lindja me Sklavin, e Sollopinë dhe nga perëndimi me lumin Kalama.

Toponimet të fshatit Pjadhul:[1]

 • Ajorgji - gërmadhë e një manastiri në L.
 • Arat e Zalushit - ara, në P.
 • Bathistra – ara në një bregore që mbillej bathë, në L.
 • Bërrameja - mone bagëtish, në JL.
 • Bira - vrimë të Shkalla e Zorjanit, nis lartë te kalaja dhe del në lumin Kalama, në VL.
 • Bregu Çeflikut – breg, në P.
 • Bregu Husos – breg, në P.
 • Bregu Idrizit – breg, në P.
 • Bregui Kolaqit – breg, në L.
 • Bregu Palambelit – breg, në P.
 • Bregu Sorrës - breg, në L.
 • Brigja - ara e livadhe në faqe mali, në L.
 • Brigjet e Xhamisë - kullota, vakëf xhamie, në JP.
 • Brucameja - vend grykë, kullotë, në L.
 • Buharija - shkëmb me një zgavër në VP.
 • Burime - burime, në P.
 • Burim i Mustafait – burim, në L.
 • Burim i Zargocës – burim, në P.
 • Dhafnareja - pyll me dafina, në JL.
 • Filice – ara, në L.
 • Fiqt e Haxhilerëve - ara ku ka fig, në L.
 • Folej’ e Ulkut - zgavër ku ka qenë strehuar dikur ujku, në VP.
 • Fush’ e Vogël - arë e vogël, në L.
 • Fushmadha – fushë në P.
 • Gamine - shkëmbenj e kullotë në P.
 • Grav e Gamines – shpellë, në L.
 • Grav’ e Màloshit - shpellë, në L.
 • Grav’ e Qilisë - shpellë, në L.
 • Grihet - ara, në P.
 • Grik’ e Shkallës Zorjanit - grykë shkëmbore, midis kalon lumi i Kalamajt, në V.
 • Gropa e Malit - vend gropa, në P.
 • Helmi - arë në J.
 • Hasanëla - arë, në J.
 • Kalaja e Shkallës Zorjanit - kala në një breg shkëmbor, me të djathtë të bregut të lumit Kalamajt, në L.
 • Këmb’ e Birës - këmbat e Shkallës Zorjanit ku ndodhet një birë që prej kalaje zbret në buzën e lumit Kalama. Brënda në këtë birë zbrisnin ushtarët venecianë për të mbushur ujë në lumin e Kalamajt, në L.
 • Këmbat e Shkallës – Këmbat e Shkallës Zorjanit, në L.
 • Klisha – kishë, në qëndër.
 • Klish’ e Zagorcës – kondizmë në P.
 • Kololaqi - luginë në të cilën kullojnë ujrat e fshatrave Picar, Pjadhul e Sollopi, në L. Këtu krimineli grek i dëgjuar Delianaqi, më 1913 ka therur dy picarjotë: Rexhep Shuro Taren dhe Vejp Emin Zanen.
 • Kroi Abedinit - krua, në P.
 • Kroi Brigjes - krua në rrëzën e një bregore, në VL.
 • Kroi Sorrës – krua, në një bregore, në VL.
 • Kroi Zagorcës – breg, në P.
 • Lëm i Asllanit - lëm, në L.
 • Lëm i Jorgos - vend ku ndodhet një gërmadhë e një shtëpije të vjetër, në L.
 • Lëni i Pirushet – lëmë, në L.
 • Lisat e Pjadhulit - 2 lisa të mëdhenj, në L.
 • Lumi Kalamajt - lumi Kalamajt, në JL.
 • Luvadhi Xhamisë – livadh, vakëf i xhamisë në L.
 • Llahanaja – fushë në VL.
 • Lluca – are, në J.
 • Makri - këmbë e gjatë mali, në V.
 • Malash/i - kodër shkëmbore, në P.
 • Manastiri - gërmadhë manastiri, në L.
 • Mesorova - arë në bregore, në P.
 • Mulliri Erës - gërmadhë e një mulliri ere në VL, në afërsi të kalasë së Shkallës Zorjanit.
 • Mulliri Llahanait – gërmadhë, në L.
 • Palambele – ara, në L.
 • Perivoli Tahirit - ara e ullinj, në P.
 • Pilli Cërmënxeles (pyll i përceve), në P.
 • Pilli Mustafait — pyll, në L.
 • Pilli Shënthanasit – pyll, në L.
 • Prroi bi Mullira - përrua ku ndodhen gërmadha mullinjsh, në L.
 • Prroi Mesorovës – përrua, në L.
 • Prroi Spitharit – përrua, në L.
 • Pus i Met Jupes - pus i ndërtuar me gurë, në L.
 • Pus i Xhixhos - pus i vjetër, në L.
 • Qaf’ e Latifit - faqë, në JL.
 • Qaf’ e Malashit - qafë, në L. Këtu fshatarët nxirrnin gurë të bardhë për të ndërtuar shtëpija.
 • Qaf’ e Turqve - qafë, në P.
 • Qaf’ e Varvarës - qafë, në P.
 • Qafgamineza – qafë, në P.
 • Qafqilija - qafë shkëmbore, në VP.
 • Qosëla - arë,në P.
 • Qoshqet - gërmadhë, në L.
 • Rrug’ e Picarit - rruga që të çon në fshatin e Picarit, në V.
 • Rrug’ e Sklavit - rrugë që të çon në Sklav, në J.
 • Sorrëza - kodra më e lartë në fshatin e Pjadhulit, në VP.
 • Spithari - spithar, në L.
 • Stan i Vjetër - vësht me ullinjku ndodhet dhe një stan, në JL.
 • Shënthanasi - kodër e veshur me pyll dhe me një kala të vjetër, në L.
 • Shkallëza - kodër shkëmbore në P.
 • Shënvarvara - manastir i rrënuar në P.
 • Shkëmb i Zargocës – shkëmb, në VP.
 • Ura e Hoxhës - urë, në L.
 • Ura e Kololaqit - urë që lidh Pjadhulin me Filatin e Picarit.
 • Ura e Tafeqit - urë që lidh Pjadhulin me Picarin.
 • Varr i Musliut - varr, në P.
 • Varr i Kapetanit — varr i vjetër, në P.
 • Vau i Dòlanit - va lumi që kalon për në Dolan, në J.
 • Vau i Vjetër - va lumi i vjetër që s’shërben më, në J.
 • Varret e Xhamisë - varre brënda murit rrethues të xhamisë, në fshat.
 • Vradhetat - pyll, në L.
 • Vulistiare - vend i vithisur me pyll, në P.
 • Zargoca - ara në gropë, në P.
 • Zokl’ e Hasan Omerit – arë, në JL.
 • Xhamija e fshatit - xhami e Pjadhulit, në qendër.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Familjet në fshatin Galbaq:(Para Luftës së Dytë Botërore)[2]

Bejdatë, Beçéj, Idritzénj (sot me banim në Turqi), Jupénj, Lazénj, Pirushé, (nga Piro), Rushanénj dhe myslimanë. Ndërsa: Baçenj, Çojénj, Dhimitrénj, Mandellàtë, Nashénj, Tashénj, Tolàtë, Stavrénj, Shanénj, Sholinj dhe Zisénj janë të krishterë.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Fatos Mero Rrapaj (1995). Fjalori Onomastik i Epirit. Eurorilindja. f. 101-103. Treguan: 1) Bilal Jasin Hamiti, 40 vjeç, nga Pjadhuli, sot banon në Fier. 2) Jasin Omer Hamili, 63 vjec, nga Pjadhuli. sot me banim në Fier. Fier, prill, 1963.
 2. ^ Rrapaj. Fjalori Onomastik i Epirit. 1995. f. 101