Jump to content

Vrastova

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Vrastovë
Παλαιόκαστρον
Fshat
Emri i banorëveVrastovit

Vrastovë (greqisht: Παλαιόκαστρον/Palaiókastron) është fshat në qarkun i Çamërisë, Greqi. Përpara vitit 1927, fshati është njohur me emrin e vjetër në formën greke Βράστοβον/Vrástovon.[1]

Nga veriu Vrastova kufizohet me Kurtesin e Draganjin, nga jugu me Margëlliçin, nga lindja me Karbunarin e Skëndalin dhe nga perëndimi me Mazrekun. Para Luftës së Dytë Botërore, Vrastova kishte këto lagje: Pallaskanji (të ardhur nga Kurtesi), Seferatë dhe Zubatë (ardhur nga Kurtesi).[2]

Toponimet të fshatit Vrastovë:(Para Luftës së Dytë Botërore)[3]

 • Ar’ e Bardhë - kullotë, në L.
 • Ar’ e Duros - arë, në J.
 • Ar’ e Hoxhës – arë, në P.
 • Ar’ e Lëmit - arë, në P.
 • Ar’ e Muhos - arë, në P.
 • Ar’ e Pusit - arë e ullinj, në P.
 • Ar’ e Qores - arë e kullotë, në L.
 • Ar’ e Raftit – arë, në L.
 • Ar’ e Re - arë e ullinj, në P.
 • Arat e Karait - ara, në P.
 • Arat e Kurtesit - shesh, në mal, në L.
 • Ball’ i Mareve - varg shkëmbor kodrinor, në L.
 • Bebeja - arë ne fushë, në P.
 • Bir’ e Çikës - birë në shkëmb, në L.
 • Bir’ e Kuqe - vrimë në mal, në L.
 • Bir’ e Mjalcës - birë në shkëmb, në L.
 • Bith e Çukës - rrëzë kodre me gurë, në L.
 • Bokrrimat e Gurit Glatë – bokërrima, në L.
 • Bregu – breg, në P.
 • Bregu i Argilesë – breg, në J.
 • Bregu i Evgjitit – breg, në V. Aty ka pasë bërë dru një evgjit.
 • Bregu i Klishës - bregore me gërmadhat e një kishe, në P.
 • Bregu i Lucës – breg, në J.
 • Bregu i Manastirit — breg me gërmadhat e një manastiri, në J.
 • Bregu i Shqipjes - breg shkëmbor në mal ku kishte folenë shqipja, në JL.
 • Bregu i Thanës – breg, në L.
 • Brinj’ e Lisit - brinjë mali, në L.
 • Burim’ i Pusit Laqit – burim, në mal, në L.
 • Buz e Kroqidhit - buzë mali, në L.
 • Çamëla – arë, në P.
 • Çefliku i Manarit – ullinj, në P.
 • Çuk’ e Poshtëme – çukë, në L.
 • Çuk e Sipërme – çukë, në L.
 • Dërras e Dhihalloit – kullotë, në V.
 • Di Gurët e Gletë - dy gurë çift, në P.
 • Di Gurëzit - dy gurë të mëdhenj, në L.
 • Dulëlat — ara e ullinj, në P.
 • Dhahna — ara e ullinj, në P.
 • Dhesi - ara në fushë, në P.
 • Dhihalloi — mal, në V.
 • Faqa e Gurëve të Trreshë - faqe mali, në L.
 • Faqa e Lisit Butë - faqe mali, në J.
 • Ferrulëlat – ara, në P.
 • Fiku i Gurëve Gletë - fik i vjetër, në V.
 • Fiku krimbosh - fik i vjetër që i krymbeshin kokrrat, (fik i egër në shkëmb), në L.
 • Fiku Kuq - arë e fik, në P.
 • Fiku Radhoit - fik i vjetër, në V.
 • Flamur i Vogël - majë mali në Malin e Bozhurit, në L.
 • Folej’ e Birbilit - fole në një shkëmb mali, në L.
 • Folej’ e Korbit - fole korbi në shkëmb, në L.
 • Fusha - fushë dhe gjol, në P.
 • Gërmadh’ e Lushit - gërmadha shtëpiash të një fisi të emigruar në Turqi pas luftës ballkanike, në V.
 • Gorric’ e Hoxhës - ara ku ka qenë një gorricë, në P.
 • Gorric’ e Thanës - gorricë në mal, në L.
 • Grava – shpellë, në L.
 • Grav’ e Met Zhotit - shpellë ku strehohej Met Zhoti nga Paramithia, hajdut në kohën turke.
 • Grav’ e Përroit Thellë - shpellë, në L.
 • Grik’ e Përroit Math - grykë përroi, në V.
 • Gurët e Trreshë - shkëmbenj, në L.
 • Gur’ i Glatë - shkëmb i lartë, në qendër.
 • Gur’ i Muzhaqit - shkëmb, në J.
 • Gurthi – kodër, në VP.
 • Guv’ e Shkëmbit Kuq – guvë, në J.
 • Gjol’ i Vrastovës – kënetë, në P.
 • Gjonëlat – ara, në P.
 • Gjuzëlat – ara,në P.
 • Hajsomeri – shesh, në qendër.
 • Kalidhj’ e Kshirës – kasolle barinjsh në mal, në JL.
 • Këmb’ e Thanës – bokërrimë, në V.
 • Komezha – ara, në P.
 • Konezh e Qemalit - ara, në P.
 • Kroi i Morfit - krua në fushë, në J.
 • Kroi i Shkozës – krua, në P.
 • Krrakur’ e Madhe - vend shkëmbor i thepisur, në VL.
 • Krrakur’ e Muzhaqit - vend shkëmbor i thepisur, në L.
 • Krrakur’ e Tetes - shkëmb i thepisur, në L.
 • Lem i Ruhanit – shesh, në V.
 • Lëm i Shpellës - lëmë pranë një shpellë, në V.
 • Lihadhat - vend grykë, në L.
 • Lis i Butë - lis, në J.
 • Lis i Ruçes - lis i madh, në V.
 • Luvadh’ i Bebriut – livadh, në P.
 • Llak e Manastirit - gërmadha në një grykë, në J.
 • Llak e Mares - kullotë e fshatit, në L.
 • Llak e Qëthit – grykë, në V.
 • Llakat - ara e ullinj, në J.
 • Mal’ e Dhihalloit - majë mali, në V.
 • Mal’ e Flamurit - majë mali në malin e Bozhurit, në L.
 • Mal’ e Flamurit Vogël - maja e dytë në lartësi në malin e Bozhurit, në L.
 • Mal’ e Gjanthit - majë mali, në V.
 • Mal’ e Muzhaqit – majë, në VL.
 • Mal’ e Rrihërës – majë mali, në L.
 • Mal’ e Sulejmanit – majë mali, në V.
 • Mal’ e Truhalës - shkëmb’ i lartë, në J.
 • Mal’ e Zekthit – majë, në V.
 • Mal’ e Bozhurit – mal, në L.
 • Mallaqinoi – mal, në P.
 • Mavreja – pyll, në L.
 • Mejdan’ i Gurit - grykë shkëmbore e një përroi, në V.
 • Morfi – kullotë, në J.
 • Pallaskanji - lagje e shuar e Vrastovës (gërmadha), në V.
 • Pill’ i Morfit – pyll, në J.
 • Pill’ i Trrashë – pyll, në L.
 • Prroi Çobolit - përrua e stan, në L.
 • Prroi Dhihalloit – përrua, në L.
 • Prroi i Gurit Draganjit – përrua, në L.
 • Prroi Kondit - përrua, në L.
 • Prroi Madh – përrua, në J.
 • Prroi Mesëm - përrua, në L.
 • Prroi Pallaskanjit - përrua, në V.
 • Prroi Thanës – përrua, në L.
 • Prroi Thellë – përrua, në L.
 • Pus’ i Fundit - varre të fshatit, në P.
 • Pus’ i Laqit - pus në mal, në L.
 • Pus’ i Prroit - pus, në V.
 • Pus’ i Rrapit Lerez – pus, në J.
 • Pus' i Sipërm - pus, në P.
 • Pus’ i Varikoit – pus, në P.
 • Pus’ i Ullirit – pus, në P.
 • Qaf’ e Burimit – qafë, në L.
 • Qaf’ e Dërvishit – qafë, në J.
 • Qaf’ e Dushkut - qafë mali, në L.
 • Qaf’ e Hasanajt – qafë, në J.
 • Qaf’ e Kaçanit – qafë, në J.
 • Qaf’ e Lules - qafë mali ku ndahet kufiri me Draganjin, në VL.
 • Qaf’ e Madhe - qafë mali, në L.
 • Qaf’ e Mavresë – qafë, në VL.
 • Qaf’ e Prroit Sidherit – qafë, në JL.
 • Qaf’ e Vogël - qafë mali, në L.
 • Qivur i Manar Brahos — varr i M. Brahos të cilin e kanë vrarë hasmit para 170 vjetëve, në J.
 • Qivur i Pallaskanjit - varr i vjetër, në P.
 • Qivur i Rexhos - varr, në P.
 • Radhua - brez shkëmbor, në V.
 • Raq i Gravës - breg ku ndodhet një shpellë, në L.
 • Raq i Kaçanit' – kodër, në J.
 • Raq i Pelës - breg, në J.
 • Rrap i Ledhezës - rrap i madh dhe 3 puse, në J.
 • Rrëz’ e Lefkës – rrëzë kodre në kufi me Draganj, në VL.
 • Rrëz’ e Malit - rrëzë mali, në P.
 • Rrëzat - rrëzë mali, në P.
 • Rripat e Mamos – ara, në P.
 • Rripazt e Manarit - ara e ullinj, në P.
 • Rripat e Zuberit – ara, në P.
 • Rrip i Brahos — ara, në P.
 • Sidheri - ara të mëdha në mes të malit e Bozhurit, në L.
 • Skaminea – kullotë, në P.
 • Spithar’ i Dhihalloit — spithar, në V.
 • Spithar’ i Shtrungës Çukës – spithar, në V.
 • Stan i Beut — stan i një beu që s’mbahet mënd, në V.
 • Stan i Vllahut - stan i vjetër i një vllahu, në J.
 • Stanopath — kullotë, në J.
 • Sulëlat – ara, në L.
 • Shesh i Butë - shesh në mal, në L.
 • Shesh i Lules — shesh i bukur në malin e Bozhurit, në L.
 • Shkëmb i Gravës - buzë shkëmbore, në V.
 • Shkëmb i Kuq – shkëmb, në L.
 • Shkëmb i Rokës – shkëmb, në J.
 • Shkëmb i Sumaqit – shkëmb, në L.
 • Shkëmb i Zi – shkëmb, ne L.
 • Shtëpi e Vejzit - shtëpi e një fisi të shuar nga uria më 1925, në V.
 • Shtrikthi – moçal, në P.
 • Shtrung’ e Çukës - shtrungë e gurtë, në V.
 • Shtrung’ e Raqit - shtrungë e gurtë, në L.
 • Trapi - pyll, në L.
 • Tre Puset e Laqit - puse në malin e Bozhurit, në L. Thonë se nga këta puse rrjedh një lumë.
 • Tushëlat – ara, në P.
 • Thana – ara, në L.
 • Ulliri Divëllezër — dy ullinj të ngjitur, në P.
 • Ulliri Hollë ne Klisha - ulli e gërmadhë kishe, në P.
 • Varikoi – ara, në P.
 • Varr i Bishtos - varr në malin e Bozhurit. “Kutu e nja di milë vjet përpara kish lerë një njeri me bisht. Atij s’i ip njonjë grua, dhe vdiqi pa njeri, i mërguam në një stan”.
 • Varr i Ganos – varr, në L.
 • Varr i Pallaskanjit — varr, në P.
 • Varr i Shtrungaraqit — varr, në L.
 • Vath i Lazit - vathë bagëtish, në L.
 • Vij’ e Gjërë – ara, në P.
 • Xhami e Qafës Kurtesit – xhami, në L.
 • Xhamia e Zubatit — xhami, në qendër.
 • Zalli - vend zall, në P.

Familjet në fshatin Vrastovë:(Para Luftës së Dytë Botërore)[4]

Banenj, Brahimenj, Dautenj, Maksutenj, Mamenj, Tahirenj, Spahenj, Sullenj, Zeqarë, Zubatë.

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
 1. ^ Πανδέκτης: Vrástovon - Palaiókastron
 2. ^ Fatos Mero Rrapaj (1995). Fjalori Onomastik i Epirit. Eurorilindja. f. 315.
 3. ^ Rrapaj. Fjalori Onomastik i Epirit. 1995. f. 315-319.Treguan: 1) Qemal Nuhu, 75 vjeç, bari, analfabet, nga Vrastova, refugjat i vitit 1944, sot banon në Vlorë. 2) Mufit Izeti, 52 vjeç, puntor, analfabet, nga Vrastova, refugjat i 1944-ës, sot me banim në Çeprrat të Vlorës. 3) Rushan Banush Jakupi, 67 vjeç, punëtor në pensjon, analfabet, nga Vrastova, refugjat i 1944-ës, sot banon në Vlorë. Vlorë, shtator, 1965.
 4. ^ Rrapaj. Fjalori Onomastik i Epirit. 1995. f. 315.