Minina

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mininë
Νεράιδα
Fshat
Fshati Mininë
Fshati Mininë
Emri i banorëveMininjot

Mininë (greqisht: Νεράιδα/Neráïdha) është fshat në qarkun i Çamërisë, Greqi. Përpara vitit 1955, fshati është njohur me emrin e vjetër në formën greke Μενίνα/Menína.[1]

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga jugu Minina kufizohet me Njihorin, nga lindja me Curilën, nga perëndimi me Vratilën dhe nga veriu me lumin Kalama. Para Luftës së Dytë Botërore, Mininë kishte këto lagje: Bregu, Çelatë, Çuka, Kasimatë dhe Strofilë.[2]

Toponimet të fshatit Mininë:(Para Luftës së Dytë Botërore)[3]

 • Armiroi - burim i madh i ftohët i cili buron buzë një shkëmbi, në L.
 • Balëla - arë, dikur ka qenë pronë e një gruaje që ja kanë quajtur të shoqin Balo.
 • Burim i Bikës - burim, në L.
 • Burim i Meçate – burim, në L.
 • Burim i Qeramidhezës – burim, në L.
 • Burimet e Shenikollës - tre burime nga nëntoka, në P.
 • Fiteja — ara, në J.
 • Fush’ e Mininës - fushë në bregun e lumit Kalama, në V.
 • Grik’ e Mininës - vend grykë që kalon për në Njihuar, në J.
 • Gropa - arë në mal, pyje me lisa, koçimare mërete etj, në L.
 • Kalaja - mbeturina muresh të nji kalaje të vjetër në këmbën e malit të Zhupanit, në L. Thuhet se këtë kala e kanë ndërtuar venecianët.
 • Karabeqirëla - arë, dikur ka qënë e një farë Karabeqiri, në P.
 • Kodër e Portave - kodër, në L.
 • Kroi i Karaliut - krua, në qendër. Aty kish pasë qëndruar Karali-beu.
 • Kroi Meçate - krua, në L.
 • Kroi Shures - krua, në V.
 • Kubeja – kube, në J. Në varrin që është brënda në këtë kube, thuhet se “kur vdiqi një ka ki fshat, e hosnë në varr, po aj dil prapsi ka varri, se nuk e trette bota, po që si u be kubeja aj s’dil më”.
 • Ledheza - kodra, në L.
 • Lis’ i Peronës - lis i madh, në V.
 • Lofata – arë, në V.
 • Lum’ i Kalamait - Lumi më i madh i Çamërisë në veri. Ai ndan Mininën me fshatin Manxhar të Filatit. Është 100 km i gjatë.
 • Lutruvija e Malo Kasimit - maqinë vaji e ish pronarit M.K. në L.
 • Mandane - shpellë e madhe prej së cilës rrjedh një burim i madh uji, që përdoret për vaditjen e shumë arave dhe kopështeve.
 • Monej’ e Sqindes - mone bagëtish, në L.
 • Mulliri i Karanikës - gërmadhat e një mulliri në bregun e lumit, në P.
 • Mulliri i Kasimate - mulli, ish pronë e fisit të kasimate, në qëndër.
 • Pashesha - arë, në V.
 • Pill’ i Çukës - pyll, në L.
 • Pill’ i Fushës - pyll në breg të lumit Kalama, në V.
 • Pill’ i Prroit Thellë - pyll, në L.
 • Portëz e Vogël - shteg i ngushtë për tu ngjitur në mal, në L.
 • Prosila - vend shullë, në rrugën që shkon për në Janinë.
 • Prroi Mandanit - përrua, në J.
 • Prroi i Thellë – përrua, në J.
 • Pus i Karametos - pus i vjetër, në L.
 • Pus i Muratenje – pus, në V.
 • Qaf’ e Çukës – qafë, në L.
 • Qaf’ e Strovilës - qafë, në J.
 • Qeramidheza - pllajë, në L.
 • Rrap’ i Shures - rrap të Kroi i Shures, në V.
 • Rripi - arë, në L.
 • Rrug’ e Janinës - rrugë automobilistike (më përpara këmbësore) që shkon për në Janinë.
 • Rrug e Kojdheleve – rrugë, me dredha, në J.
 • Sqinde - pyll i vogël, në J.
 • Shënikolla - gërmadha kishe e manastiri, në P.
 • Shkëmb i Prosilës – shkëmb, në P.
 • Shpella – shpellë, në J.
 • Shuri - kodër ku ishte e vendosur lagja e Meçate, në V.
 • Taburret - ara, në L.
 • Turbeja - varr me turbe. Para 3-4 brezash qe vrarë Duro Ballua nga Minina, dhe pas varrimit ju ngrit turbeja.
 • Ur’ e Mininës - (i thonë edhe Urë e Veneçianit) - urë e shëmbur mbi lumin Kalama, pranë fshatit, në V. Për shëmbjen e parë të kësaj urë kemi këtë gojëdhënë: “Para nja 300 vjetëve Minina kish rënë në gjak me disa fshatra ne jug. Fshatrat në jug bënë për vete një farë Duro Ballo nga Minina dhe e bindën që ky të rrëzonte urën. Në këtë mënyrë në rast rreziku Mininës do t’i pritej ndihma që do t’i t’i vinte nga fshatrat e Filatit si: Muzhaka, Sklavi, Duro Ballon fshati e dënoi me vdekje, mirë po kur e varrosën ky ngjallej përsëri dhe dilte nga varri. Sipas traditës për këta njerës të tradhtisë e të krimit, u desh që këtij t’i vihej në varr një qen, t’i ndërtohej dhe një kube që ky të mos ngjallej më”.
 • Ullira - ara, në P.
 • Vojvoda - faqe mali, në L.
 • Xhami e Meçate - xhami, në qendër.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Familjet në fshatin Mininë:(Para Luftës së Dytë Botërore)[4]

Baçi, Bika (Anastas Bika), Garrufa (Kristo Garrufa), Jorgji, Meçatë, Minxhelatë, Muratenj, Omeratë, Papai (Vasho Papai) dhe Sulobej.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Πανδέκτης: Menína - Neráïdha
 2. ^ Fatos Mero Rrapaj (1995). Fjalori Onomastik i Epirit. Eurorilindja. f. 365.
 3. ^ Rrapaj. Fjalori Onomastik i Epirit. 1995. f. 365-367.
 4. ^ Rrapaj. Fjalori Onomastik i Epirit. 1995. f. 365.