Picari (Filat)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Picar
Αετός
Fshat
Popullsia
 • Gjithsej141
Emri i banorëvePicarjot

Picar (greqisht: Αετός/Aetós) është fshat në qarkun i Çamërisë, Greqi. Përpara vitit 1928, fshati është njohur me emrin e vjetër në formën greke Πιτσάριον/Pitsárion.[1]

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga veriu Picari kufizohet me Karjanin, nga jugu me Pjadhulin, nga lindja me Gurrëzën dhe nga perëndimi me Galbaqin. Para Luftës së Dytë Botërore, Picar kishte këto lagje: Çuka, Dervenatë dhe Xhamija.[2]

Toponimet të fshatit Picar:(Para Luftës së Dytë Botërore)[3]

 • Apòlova - fushë, në V.
 • Ar’ e Muratit - arë, në V.
 • Armadhë - arë, në J.
 • Arplaka - ara, në V.
 • Arat e Halilit - ara, në V.
 • Baxharrnjoi – breg, në L.
 • Baxharòi – mal, në P.
 • Bogazi - grykë përroi ku ndodhet dhe një kala, në VL.
 • Bokrrimat e Kallénje – bokërrima, në L.
 • Bokërrimat e Memkos – Bokërrima, në L.
 • Bokërrimat e Muzhakut – bok, në L.
 • Bònjo/ua - faqe mali, në L.
 • Bostan e Hakiut - vreshta të vjetra, në L.
 • Bot e Bardhë - vend ku dheu është i bardhe, në L.
 • Bregdashi – breg në mal, në V.
 • Bregu i Fierit – breg, në L.
 • Bregu Grihes – pyIl, në L.
 • Bregu i Kaçit – breg, në V.
 • Bregu Kokomares – breg, në V.
 • Bregu Kopanit – breg, në L.
 • Bregu Kuqlave - bregore që e ka dheun të kuq, në V.
 • Bregu i Mesëm – breg, në L.
 • Bregu Spartiles – breg, në L.
 • Burimi - burim, në L.
 • Burim i Apòlovës - burim në fushe, në P.
 • Burim i Danit - burim, në V.
 • Burim i Klishës – burim, në J.
 • Burim i Shenit – burim, në L.
 • Burim i Shpellës – burim, në P.
 • Çezm’ e Bafukës - krua i fshatit, në qendër.
 • Çezm’ e Gurrës - gurrë uji në një përrua, në qendër.
 • Çezm’ e Kristos - krua, në V.
 • Çuka - kodër ku binte daullja në muajin e ramazanit, në P. Aty ka dhe rrënoja shtëpijash të vjetra.
 • Çukëleka – mal, në P.
 • Dardhëza - vend fushë, në V.
 • Dulgë/a - mal i Picarit, në V.
 • Dhés/i – ara, në L.
 • Fiqt e Kaçamatit — arë në mal, në V.
 • Foleja - pyll, në L.
 • Fundi Kunjit – fushë, në P.
 • Fushmadha – fushë, në L.
 • Gërdhua - vend grykë ku kalon një përrua.
 • Glemacidhë/a - pyll e kullotë, në L.
 • Gorric’ e Muhtarit - ar’ e madhe, në V.
 • Grav’ e Madhe – shpellë, në V.
 • Grav’ e Shkallës - sterrë në dhe, në V.
 • Gravat e Eminit - breg shkëmbor, në V.
 • Griva - vreshta, në L.
 • Gropa - pyll, në L.
 • Gurra - krua, në V.
 • Kaçet - arë, në mal, në P.
 • Kalivj’ e Dërrasave - pyll, në L.
 • Këmb’ e Birës - këmbë mali ku ndodhet një birë, në P.
 • Këmb’ e Picarit - këmbë mali, në P.
 • Kërcël/a - arë, në fushë, në L.
 • Klish’ e Shënkollës - gërmadhë klishe, në L.
 • Kololaqe – ara, në L.
 • Kololaq/i - përrua, në L.
 • Kondo/i (kondua) – kullotë, në mal.
 • Konistica – fushë, në L.
 • Kopra - arë në mal, në P.
 • Kordhoni - kullotë në mal, në L.
 • Kroi Bafukës – krua, në L.
 • Kroi Kristos – krua, në L.
 • Kroi i Qafës – krua, në J.
 • Kroi Shurdhër - krua, në L.
 • Kroi Thatë – krua, afër qendrës.
 • Kroi Xhafos — krua, afër qendrës.
 • Kroi Xhamisë - krua pranë qendrës.
 • Kroi Zanatit — krua, në L. Këtu ka qenë dikur një lagje.
 • Kuqëla - arë, në P.
 • Lefkardha - vend ku dheu është i bardhë, në L.
 • Lera – faqe, mali, në P.
 • Lëm i Mogilës – lëm, në P.
 • Lëm i Rrahut – lëm, në L.
 • Lisat e Pjadhulit - kodër në fushë, në L.
 • Lis i Dalanet - lis shekullor në mal, në P.
 • Liturvija - mulli vaji, në qendër.
 • Llakat e Mesme - vend gryke, në L.
 • Llakat e Sali Mehmetit - ara, në J.
 • Mafuka - faqe mali, në L.
 • Magjipa – ara, në L.
 • Mal i Picarit - mal i fshatit të Picarit, në V.
 • Manastiri - gërmadhë, në L.
 • Mesoraqi – pyll, në P.
 • Mëni Hamitit - ara e kullota, në L.
 • Monej’ e Azem Xhixhit - mone bagëtish, në P.
 • Monej’ e Gjalpenjet - mone bagëtish, në P.
 • Monej’ e Kallenje – mone bagëtish, në L.
 • Mulliri Bogazit - mulli në rrëzë e fshatit, në L.
 • Mulliri Mehmet Hasanit - mulli që bluan drithëra, në L.
 • Mulliri Shaban Jahjait — itiulli bloje, në L.
 • Mullit e Picarit — 4 mullinj që bluanin drithëra, në V.
 • Muzhoku – kullotë, në VL.
 • Nënëfshata — fushë
 • Pilli Ali Kasos – pyll, në L.
 • Pilli Mameçit – pyll, në V.
 • Pilli Shenit – pyll, në V.
 • Prroi Bogazit – përrua, në L.
 • Prroi Gërdhos – përrua, në L.
 • Prroi Qafkartave - përrua, në L.
 • Prroi Rrumbalave - ara midis prrojesh, në V.
 • Prroi Bogazit - përrua, në V.
 • Prronje - pyll, në L.
 • Psakareja - brinjë mali me sfaka, në L.
 • Pus i Kondisticës - pus, në V.
 • Qaf’ e Mogilës - qafë kodrinash, në P.
 • Qaf’ e Ngalcit - qafë, në L.
 • Qaf’ e Shelqit - qafë mali, në V.
 • Qafa Vilete - qafë mali, në V.
 • Qafkarta – pyll, në L.
 • Qiure - ara, në P.
 • Qiuri Mertit – varr, në J.
 • Rigoni – krua.
 • Rrapeza - ara, në L.
 • Rrap i Karjanit - rrap shekullor, në V.
 • Rrepet e Shaban Jahjait - rrepe e ara, në J.
 • Rrëz’ e Çukës - kodër, në P.
 • Rrëz’ e Malit - rrëza e malit të Picarit, në V.
 • Rrubala - ara në një vend gropë, në P.
 • Rrug’ e Filatit – rrugë që të çon në Filat, në P.
 • Rrug’ e Karjanit - rrugë që të çon në Karjan, në V.
 • Rrug’ e Pjadhulit - rrugë që të çon në Pjadhul, në J.
 • Stànas/i – breg, në V.
 • Stan i Paskalit – pyll, në V.
 • Stan i Plakut – stan i vjetër me gurë, në V.
 • Stan i Sallatës - stan i vjetër me gurë, në P.
 • Stan i Sulit – stan, në V.
 • Stathanasi – bregore, në L.
 • Sterr’ e Madhe - sterrë e madhe e thellë në mal, e cila mbante ujë, në P.
 • Shëndëlliu - kullotë, në VL.
 • Shkall’ e Zorjanit - grykë shkëmbore, në P. Mbi këtë ndodhet një kala iliro veneciane.
 • Shkallëza - vend grykë midis malesh, në VP.
 • Shkëmbëza - bregore, në L.
 • Shpella - shpellë në mal, në P.
 • Shtëpi e Dikos - gërmadhë në mal, në L.
 • Shtrunga e Çarrovakos - shtrungë e gurtë, në V.
 • Shtrung’ e Lazit - shtrungë e gurtë, në V.
 • Shtrung’ e Miçonit - shtrungë, në P.
 • Ur’ e Idrizit - urë e vogël kanali, në J.
 • Ur’ e Kolaqit - urë mbi një përrua, në JP.
 • Urat - ara, në L.
 • Variket e Picarit - kullotë, në L.
 • Varikoi - moçal, në J.
 • Vàrreza - varrezat, në L.
 • Varr i Plakanures - varr i vjetër, në L.
 • Varret e Jorganit – varre, në L. Aty më 1940 u therrën barbarisht nga grekët Lemo Binua dhe Sulejman Bilali. Si propagandista të ideve shqiptare.
 • Vërculë/a - moçal.
 • Vreshtat e Kuqlës – vreshta, në P.
 • Vreshtat e Poshtëme – vreshta, në L.
 • Vreshtat e Sipërme - vreshta, në P.
 • Xhamia e Begate – xhami, në V.
 • Xhamia e Madhe.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Familjet në fshatin Picar:(Para Luftës së Dytë Botërore)[4]

Begàtë, Dalpéjtë, Demkàtë, Gorrátë, Halilenjtë, Haskátë, Hepátë, Kaleshàte (sot Nuhénj), Kallénjë, Malasénjtë, Memkátë, Musénjtë dhe Zejnatë (sot Kasëmi). Kështu i numuron sot brezat e tij Servet Kasëmi nga Picari: Sajmir (Miri), Petrit, Servet, Kaso beu, Pasho, Beqir, Pasho dhe Plakanuri.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Πανδέκτης: Pitsárion - Aetós
 2. ^ Fatos Mero Rrapaj (1995). Fjalori Onomastik i Epirit. Eurorilindja. f. 98.
 3. ^ Rrapaj. Fjalori Onomastik i Epirit. 1995. f. 98-101. Treguan: 1) Sami Abaz Kasëmi. Hoxhë, nga Picari i Filatit. 67 vjeç, me banim në Fier. 2) Selim Nuhu. 64 vjeç, nga Picari i Filatit. banon në Fier. Fier, 1973.
 4. ^ Rrapaj. Fjalori Onomastik i Epirit. 1995. f. 98.