Logati (Sul)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Logat
Αγορά
Fshat
Emri i banorëveLogaqot

Logat ose Lugat (greqisht: Αγορά/Agorá) është fshat në qarkun i Çamërisë, Greqi. Përpara vitit 1927, fshati është njohur me emrin e vjetër në formën greke Λιογκάτι/Liogkáti.[1]

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga veriu Logati kufizohet me Dhragomin, nga jugu me Kardhiqin, nga perëndimi me Këndalin dhe nga lindja me malin e Cangarit.

Toponimet të fshatit Logat:(Kjo nuk është një listë e plotë të toponimeve për këtë fshat. Për më shumë informacion, shih shënimin më poshtë)[2]

 • Agorea - kullotë e ullinj, në VP.
 • Dardha Bunë - dardhë e madhe dimërore në fushë, në P.
 • Fier’ i Zhavarit - vend me fier, kullotë, në JP.
 • Fush’ e Logatit – fushë, në P.
 • Gravat e Palokalasë - shpellë, në L.
 • Gravat e Vrimës Bufit – shpella, në L.
 • Kalaja - vend i thepisur mbi fshat ku gjenden muret e një kalaje të lashtë.
 • Klisha e Logatit – kishë, në qëndër.
 • Kondati - gurrë uji e ftohtë, në J.
 • Kroi i Mançes - krua i ndërtuar me gurë, në P.
 • Kruathi - krua afër palokalasë, në L.
 • Mara e Logatit - këmbë mali, në L.
 • Nisia - kullotë, në P.
 • Palokalaja (ose Kalaja e Qutezës) - kala mbi fshat, në L.
 • Prroi i Logatit - përrua i thellë.
 • Prroi i Llakës Ballos - përrua, në JP.
 • Sotira - ara në fushë, në P.
 • Stan i Shullenje - stan i vjetër i fisit të shullenje, në L.
 • Shkëmbet - shkëmbënjë, në L.
 • Shpella e Dukës - shpellë, në JL.
 • Shpella e Moçit - shpellë e madhe, në L.
 • Shtrung’ e Kruathit - shtrungë e gurtë, në L.
 • Shtrunga e Shullenje - shtrungë ku milte dhitë Nikoll Shullua, në L.
 • Rripat e Llakës Ballos - ara ku janë dhe 3 rrepe të mëdhenj, në JP.
 • Rrepet e Mançes - rrepe, nën hijen e të cilëve pushonin gjatë verës udhëtarët që shkonin për në Paramithi.
 • Ura e Gjon Arapit - urë e gurtë me hark mbi Përroin e Mançes.
 • Vrimja e Bufit - shpella, në L.
 • Zhavari - kullotë, në fushë, në JP.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Familjet në fshatin Logat:[3]

Bushi, Cili, Loli, Spiro, Shullenj (Foto Shulla, i ardhur nga Cangari i Sulit).

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Πανδέκτης: Liogkáti - Agorá
 2. ^ Fatos Mero Rrapaj (1995). Fjalori Onomastik i Epirit. Eurorilindja. f. 363-364. Shënim: Për shkak të luftës së ftohtë, komunizmit dhe kufirit të mbyllur, studiuesi Fatos Mero Rrapaj nuk ishte në gjendje për të mbledhur një listë e plotë të toponimeve së fshatrave shqipfolës ortodokse. Informatorët e tij ishin shqiptarë muslimanë, të cilët kishin ndërveprime të vogla me këto fshatra. Treguan: 1) Malo Taho, 97 vjeç, bari, analfabet, nga Kardhiqi i Paramithisë, refugjat i 44-ës, sot banon në fshatin Cerkovinë-Vlorë. 2) Halim Ago, 66 vjeç, bujk, autodidakt, refugjat i 44-ës, sot me banim në Cerkovinë. Cerkovinë, më 7. 9. 1977.
 3. ^ Rrapaj. Fjalori Onomastik i Epirit. 1995. f. 363.