Jump to content

Komuna e Mitrovicës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Mitrovica (komuna))
Mitrovica Jugore
Skeda:Mitrovicaa.png
Nofkat: 
Xehetarët
Popullsia
83.250
Emri i banorëveMitrovicali/ike
{{{postal_code_type}}}
40000
Faqja zyrtareKomuna e Mitrovicës

Komuna e Mitrovicës Jugore është njësi administrative në pjesën veriore të Kosovës. Komuna e Mitrovicës shtrihet në fushën në mes të lumenjve Ibër, Sitnicë dhe Lushtë si dhe në shpatijet e kodrave që e rrethojnë. Qyteti i Mitrovicës është një nga shtatë qendrat më të mëdhaja ne Kosovë, në komunën e Mitrovicës Jugore banojnë 79,890 banorë sipas statistikave të vitit 2022.

Historiku i Mitrovicës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pozita e mirë gjeografike në mes të tre lumenjëve të Ibrit, Sitnicës dhe Lushtës kane ndikuar që në parahistori ky territor të banohet. Me zhvillimin e xehetarisë këtij territori i shtohet edhe një komponentë e rëndësishme në ngritjen e në një qendër të rëndësishme të vendbanimit. Albaniku (Monte Argentraum) me pasurit e tija që nga koha antike e deri më sot ketë qendër e kanë bërë joshës për qëllime ekonomike. Sipas zbulimeve arkeologjike të bëra në ketë territor, lë të kuptohet se banoret më të vjetër ishin dardanët te cilët i tërhoqi mundësia e zhvillimit te bujqësisë. Me ardhjen e romakëve shendohet në një postë ushtarakë dhe vend përpunimi i metaleve. Pas sundimit romak ky territor bie nënë sundimin e Carit bullgar Simeonit (879-927) i cili sundim me vonë zëvendësohet nga familja e Njemanjve. Gjate sundimit të kësaj familje ky territore mbushët me ardhacakë sllave. Me ardhjen në fuqi të Car Dushanit vendasit fillojnë të kalojnë nga riti katolik në ritin orthodokës. Gjatë gjysmës së dytë të shekullit XIX, Mitrovica shëndrohet në një qendër të fuqishme. Në rrethinën e saj, në Boletin, prodhoheshin gurë mulliri "kosovar".

Që nga viti 1982 pas vdekjes së babit të Jugosllavisë socialiste Tito, secila njësi federale e Jugoslavisë duhej të kishte një qytet me emrin Tito. Për këtë në Kosovë u vendosë që Mitrovica të thirrej Mitrovica e Titos. Këtë emër, qyteti e barrti zyrtarisht deri më 1991[1]

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Momentalisht motori kryesor i Mitrovicës Trepça nuk është futur komplet në funkcion dhe kjo ndikon shumë në ngecjen ekonomike. Ndërsa në Mitrovicë zhvillohen zakonisht biznese private dhe investime private. Komuna e Mitrovicës për vitin 2011 ka pasur një buxhet komunal prej 12,867,390.0 Euro.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vlenë të theksohet se statistikat e popullsisë të vitit 2011 për Komunën e Mitrovicës nuk janë të sakta, ngase pas ndarjes së Komunës në atë Jugore dhe veriore ka pasur shumë gabime, ku shumë prej banorëve që nuk janë regjistruar, veçanërisht serbët të cilët nuk pranuan regjistrimin e popullsisë së Repulikës së Kosovës.

Në këtë tabelë mund të shihni që në vitin 2011 në Mitrovicë nuk ka asnjë serb, boshnjak, ashkali të regjistruar. Mund t'i bëni dallimet me vitet e kaluara;

Shiko : Lista e ardhacakëve - Mitrovicë
Përbërja etnike
Viti/Etnia Shqiptar  % Serb  % Boshnjak  % Romë/Ashkali  % Turq  % Total
1991 regj. 82,837 78 10,698 10.2 5,205 4.96 4,851 4.63 431 0.41
1998 95,231 81.74 10,447 8.96
prill 2011 71,601 N/A 0 0| 0| 0.0
Burimi:Për 1991: FRY Institute of Statistics and UNHCR statistics of 1998/OSCE estimates.
Ref: OSCE (PDF Arkivuar 8 maj 2006 tek Wayback Machine/ HTML[lidhje e vdekur])

Kultura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Edukimi

Komuna e Mitrovicës ka 7 biblioteka publike me koleksione prej 152.858 libra. Biblioteka kryesore e Mitrovicës ka koleksione prej 111.546 librash, derisa degët e bibliotekave kanë 41.312 libra. Lufta dhe masave e dhunëshme serbe të viteve 1990-1999, kanë dëmtuar bibliotekat e këtij qyteti në Bare, Vllahi, Banjë dhe në Ibër me 27.061 libra.

Personalitet të njohura

Sport[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Politika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

... Kshilltarët

Mursel Ibrahimi ( LDK ) Hyrije Fejza ( LDK ) Fatmire Berisha ( LDK ) Bektesh Vidishiqi ( LDK ) Florije Ibishi ( LDK ) Bajram Mustafa ( LDK ) Naxhije Kabashi( LDK ) Mensur Kelmendi ( LDK ) Selatin Ymeri ( LDK ) Anita Morina ( LDK ) Sali Haxhiu ( LDK ) Aziz Çitaku ( LDK ) Ajmane Barani ( LDK ) Sanije Behrami ( LDK ) Bajram Kajtazi ( LDK ) Mehmet Syla ( LDK ) Osman Hasani ( LDK ) Jetish Bajrami ( LDK ) Ahmet Tmava ( PDK ) Drita Kadriu ( PDK )

  • Partit politike dominuese

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ lexikon meyers Arkivuar 10 prill 2008 tek Wayback Machine - në internet prill 2007.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Stema e shtetit
Deklarata Kushtetuta Republika e Kosovës SHPK TMK
Gjykata Kuvendi Kryetari Qeveria Shërbimet
Komunale : Artana  · Dardana  · Deçani  · Sharri  · Drenasi  · Ferizaj*  · Fushë Kosova  · Gjakova*  · Gjilani*  · Graçanica  · Hani Elezit**  · Burimi  · Juniku  · Kaçaniku  · Klina  · Kllokoti  · Albaniku  · Lipjani  · Malisheva  · Mamusha  · Mitrovica*  · Kastrioti  · Parteshi  · Peja*  · Podujeva  · Prishtina*  · Prizreni*  · Rahoveci  · Ranillugu  · Shtërpca  · Shtime  · Skënderaj  · Theranda  · Vitia  · Vushtrria  · Zubin Potoku  · Zveçani
Rajonale : Gjakova ·  Gjilani · Mitrovica · Peja · Prizreni · Prishtina · Ferizaj