Fituesit e Festivalit të Këngës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Kjo listë përfshin këngët dhe artistët që kanë fituar Festivalin e Këngës. Festivali i Këngës është një konkurs vjetor muzikor në Shqipëri i organizuar nga transmetuesi kombëtar Radio Televizioni Shqiptar (RTSH). Ai përcakton përfaqësuesin e vendit për Festivalin Evropian të Këngës dhe është transmetuar çdo vit që nga përurimi i tij në 1962.

Lista e fituesve të Festivalit të Këngës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Viti Edicioni Artisti/ja

versioni fitimtar (w)
Kënga Kompozitorët

muzika (m) / teksti (l)
1962 Festivali i Këngës 1 Vaçe Zela (w), Qemal Kërtusha "Fëmija i parë" Abdulla Grimci (m) / Dionis Bubani (l)
1963 Festivali i Këngës 2 Nikoleta Shoshi (w), Rita Vako "Flakë e borë" Tish Daija (m) / Llazar Siliqi (l)
1964 Festivali i Këngës 3 Vaçe Zela (w), Nikolin Gjergji "Sot jam 20 vjeç" 1 Llazar Morcka (m) / Dionis Bubani (l)
Vaçe Zela (w), Klotilda Shantoja "Dritaren kërkoj" Tonin Harapi (m) / Llazar Siliqi (l)
1965 Festivali i Këngës 4 Tonin Tërshana (w), Rita Vako "Të dua o det" Tonin Harapi (m) / Mark Gurakuqi (l)
1966 Festivali i Këngës 5 Vaçe Zela (w), Ramiz Kovaçi "Shqiponja e lirë" Pjetër Gaci (m) / Ismail Kadare (l)
1967 Festivali i Këngës 6 Vaçe Zela (w), Gaqo Çako "Këngë për Shkurte Vatën" Ferdinand Deda (m) / Ruzhdi Pulaha (l)
1968 Festivali i Këngës 7 Vaçe Zela (w), Ramiz Kovaçi "Mësuesit hero" Limoz Dizdari (m) / Dritero Agolli (l)
1969 Festivali i Këngës 8 David Tukiçi (w), Rozeta Doraci "Dhuratë për ditëlindje" Nikolla Zoraqi (m) / Fatos Arapi (l)
1970 Festivali i Këngës 9 Vaçe Zela (w), Liljana Kondakçi "Mesnatë" Shpëtim Kushta (m) / Fatos Arapi (l)
Gaqo Çako (w), Ema Qazimi "Shtëpia ku lindi partia" 2 Nikolla Zoraqi (m) / Agim Shehu (l)
1971 Festivali i Këngës 10 Sherif Merdani (w), Tonin Tërshana "Kënga e nënës" Agim Prodani (m) / Agim Shehu (l)
1972 Festivali i Këngës 11 Tonin Tërshana "Erdhi pranvera" Pjetër Gaci (m) / Fatos Arapi (l)
1973 Festivali i Këngës 12 Vaçe Zela (w), Ema Qazimi "Gjurmët e arta" Kujtim Laro (m) / Lirim Deda (l)
1974 Festivali i Këngës 13 Alida Hisku (w), Petrit Dobjani, Valentina Gjoni "Vajzat e fshatit tim" Enver Shëngjergji (m) / Zhuliana Jorganxhi (l)
1975 Festivali i Këngës 14 Alida Hisku (w), Ema Qazimi "Buka e duarve tona" Kujtim Laro (m) / Xhevahir Spahiu (l)
1976 Festivali i Këngës 15 Vaçe Zela (w), Avni Mula "Nënë moj do pres gërshetin" Avni Mula (m) / Hysni Milloshi (l)
1977 Festivali i Këngës 16 Vaçe Zela (w), Shpresa Spaho "Gonxhe në pemën e lirisë" Limoz Dizdari (m) / Robert Shvarc and Zhuliana Jorganxhi (l)
1978 Festivali i Këngës 17 Gaqo Çako (w), Ema Qazimi and Liljana Kondakçi "Këputa një gjethe dafine" Limoz Dizdari (m) / Xhevahir Spahiu (l)
1979 Festivali i Këngës 18 Zeliha Sina and Liljana Kondakçi (w), Afërdita (Laçi) Zonja "Festë ka sot Shqipëria" Agim Prodani (m) / Zhuliana Jorganxhi (l)
1980 Festivali i Këngës 19 Vaçe Zela (w), Myfarete Laze "Shoqet tona ilegale" Agim Prodani (m) / Zhuliana Jorganxhi (l)
1981 Festivali i Këngës 20 Ema Qazimi (w), Liljana Kondakçi "Krenari e brezave" Feim Ibrahimi (m) / Gjoke Beci (l)
1982 Festivali i Këngës 21 Marina Grabovari (w), Luan Zhegu "Një djep në barrikadë" Avni Mula (m) / Hysni Milloshi (l)
1983 Festivali i Këngës 22 Tonin Tërshana (w), Liljana Kondakçi "Vajzë moj, lule moj" Luan Zhegu (m) / Adelina Balashi (l)
1984 Festivali i Këngës 23 Gëzim Çela and Nertila Koka (w), Bashkim Alibali "Çel si gonxhe dashuria" Vladimir Kotani (m) / Arben Duka (l)
1985 Festivali i Këngës 24 Parashqevi Simaku "Në moshën e rinisë" Vladimir Kotani (m) / Arben Duka (l)
1986 Festivali i Këngës 25 Nertila Koka "Dy gëzime në një ditë" David Tukiçi (m) / Gjoke Beci (l)
1987 Festivali i Këngës 26 Irma Libohova and Eranda Libohova "Nuk e harroj" Agim Krajka (m) / Arben Duka (l)
1988 Festivali i Këngës 27 Parashqevi Simaku "E duam lumturinë" Pirro Çako (m) / Agim Doçi (l)
1989 Festivali i Këngës 28 Frederik Ndoci, Manjola Nallbani and Julia Ndoci "Toka e diellit" Aleksander Peçi (m) / Xhevahir Spahiu (l)
1990 Festivali i Këngës 29 Anita Bitri "Askush s'do ta besojë" Flamur Shehu (m) / Jorgo Papingji (l)
1991 Festivali i Këngës 30 Ardit Gjebrea "Jon" Ardit Gjebrea (m) / Xhankarlo Milone and Zhuliana Jorganxhi (l)
1992 Festivali i Këngës 31 Aleksandër Gjoka, Manjola Nallbani and Viktor Tahiraj "Pesha e fatit" Osman Mula (m) / Alqi Boshnjaku (l)
1993 Festivali i Këngës 32 Manjola Nallbani "Kur e humba një dashuri" Vladimir Kotani (m) / Jorgo Papingji (l)
1994 Festivali i Këngës 33 Mira Konçi "Të sotmen jeto" Shpëtim Saraçi (m) / Alqi Boshnjaku (l)
1995 Festivali i Këngës 34 Ardit Gjebrea "Eja" Ardit Gjebrea (m) / Xhevahir Spahiu (l)
1996 Festivali i Këngës 35 Elsa Lila "Pyes lotin" Valentin Veizi (m) / Enrjeta Sina (l)
1997 Festivali i Këngës 36 Elsa Lila "Larg urrejtjes" Valentin Veizi (m) / Alqi Boshnjaku (l)
1998 Festivali i Këngës 37 Albërie Hadërgjonaj "Mirësia dhe e vërteta" Luan Zhegu (m) / Arben Duka (l)
1999 Festivali i Këngës 38 Aurela Gaçe "S'jam tribu" Adrian Hila (m) / Jorgo Papingji (l)
2000 Festivali i Këngës 39 Rovena Dilo "Ante i tokës sime" Ardit Gjebrea (m) / Rovena Dilo (l)
2001 Festivali i Këngës 40 Aurela Gaçe "Jetoj" Adrian Hila (m) / Jorgo Papingji (l)
2002 Festivali i Këngës 41 Mira Konçi "Brënda vetes më merr" Shpëtim Saraçi (m) / Pandi Laço (l)
2003 Festivali i Këngës 42 Anjeza Shahini "Imazhi yt" Edmond Zhulali (m) / Agim Doçi (l)
2004 Festivali i Këngës 43 Ledina Çelo "Nesër shkoj" Adrian Hila (m) / Pandi Laço (l)
2005 Festivali i Këngës 44 Luiz Ejlli "Zjarr e ftohtë" Klodian Qafoku (m) / Dr. Flori (l)
2006 Festivali i Këngës 45 Frederik and Aida Ndoci[1] "Balada e gurit" Adrian Hila (m) / Pandi Laço (l)
2007 Festivali i Këngës 46 Olta Boka[2] "Zemrën e lamë peng" Adrian Hila (m) / Pandi Laço (l)
2008 Festivali i Këngës 47 Kejsi Tola[3] "Më merr në ëndërr" Edmond Zhulali (m) / Agim Doçi (l)
2009 Festivali i Këngës 48 Juliana Pasha[4] "Nuk mundem pa ty" Ardit Gjebrea (m) / Pirro Çako (l)
2010 Festivali i Këngës 49 Aurela Gaçe[5] "Kënga ime" Shpëtim Saraçi (m) / Sokol Marsi (l)
2011 Festivali i Këngës 50 Rona Nishliu[6] "Suus" Florent Boshnjaku (m) / Rona Nishliu (l)
2012 Festivali i Këngës 51 Adrian Lulgjuraj and Bledar Sejko[7] "Identitet" Bledar Sejko (m) / Eda Sejko (l)
2013 Festivali i Këngës 52 Hersjana Matmuja[8] "Zemërimi i një nate" Genti Lako (m) / Jorgo Papingji (l)
2014 Festivali i Këngës 53 Elhaida Dani[9] "Diell" Aldo Shllaku (m) / Viola Trebicka and Sokol Marsi (l)
2015 Festivali i Këngës 54 Eneda Tarifa[10] "Përrallë" Olsa Toqi (m&l)
2016 Festivali i Këngës 55 Lindita Halimi[11] "Botë" Klodian Qafoku (m) / Gerald Xhari (l)
2017 Festivali i Këngës 56 Eugent Bushpepa[12] "Mall" Eugent Bushpepa (m&l)
2018 Festivali i Këngës 57 Jonida Maliqi[13] "Ktheju tokës" Eriona Rushiti (m&l)
2019 Festivali i Këngës 58 Arilena Ara "Shaj" Darko Dimitrov (m) / Lindon Berisha (l)
2020 Festivali i Këngës 59 Anxhela Peristeri "Karma" Kledi Bahiti (m) / Olti Curri (l)

Fituesit e përsëritur[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Artisti/ja Fitoret Vitet
Vaçe Zela 11 1962, 1964 (x2), 1966, 1967, 1968
1970, 1973, 1976, 1977, 1980
Tonin Tërshana 4 1965, 1971, 1972, 1983
Manjola Nallbani 3 1989, 1992, 1993
Aurela Gaçe 3 1999, 2001, 2011
Gaqo Çako 2 1970, 1978
Alida Hisku 2 1974, 1975
Nertila Koka 2 1984, 1986
Parashqevi Simaku 2 1985, 1988
Frederik Ndoci 2 1989, 2006
Ardit Gjebrea 2 1991, 1995
Mira Konçi 2 1994, 2002
Elsa Lila 2 1996, 1997

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Festivali 45 i Këngës në Radio". festivali.rtsh.al. Festivali i Këngës. Marrë më 17 dhjetor 2019.
  2. ^ "Festivali 46 i Këngës në Radio". festivali.rtsh.al. Festivali i Këngës. Marrë më 17 dhjetor 2019.
  3. ^ "Festivali 47 i Këngës në Radio". festivali.rtsh.al. Festivali i Këngës. Marrë më 17 dhjetor 2019.
  4. ^ "Festivali 48 i Këngës në Radio". festivali.rtsh.al. Festivali i Këngës. Marrë më 17 dhjetor 2019.
  5. ^ "Festivali 49 i Këngës në Radio". festivali.rtsh.al. Festivali i Këngës. Marrë më 17 dhjetor 2019.
  6. ^ "Festivali 50 i Këngës në Radio". festivali.rtsh.al. Festivali i Këngës. Marrë më 17 dhjetor 2019.
  7. ^ "Festivali 51 i Këngës në Radio". festivali.rtsh.al. Festivali i Këngës. Marrë më 17 dhjetor 2019.
  8. ^ "Festivali 52 i Këngës në Radio". festivali.rtsh.al. Festivali i Këngës. Marrë më 17 dhjetor 2019.
  9. ^ "Festivali 53 i Këngës në Radio". festivali.rtsh.al. Festivali i Këngës. Marrë më 17 dhjetor 2019.
  10. ^ "Eneida Tarifa fituese e Fest 54". rtsh.al. Radio Televizioni Shqiptar. 28 dhjetor 2015. Marrë më 17 dhjetor 2019.
  11. ^ "Lindita Halimi fiton Fest '55". rtsh.al. Radio Televizioni Shqiptar. 24 dhjetor 2016. Marrë më 17 dhjetor 2019.
  12. ^ "Eugent Bushpepa me "Mall" shpallet fitues i Fest '56". rtsh.al. Radio Televizioni Shqiptar. 24 dhjetor 2017. Marrë më 17 dhjetor 2019.
  13. ^ "Jonida Maliqi fiton Fest '57". rtsh.al. Radio Televizioni Shqiptar. 22 dhjetor 2018. Marrë më 17 dhjetor 2019.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]