Lista e shteteve sipas shkallës së vdekshmërisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Shkalla e vdekjes sipas shtetit (2009, shifra nga CIA World Factbook).

Ky artikull përfshin dy versionet e lista e vendeve sipas normës së vdekshmërisë bruto.

Metodologjia[redakto | përpunoni burim]

Shkalla e vdekshmërisë bruto i referohet numrit të vdekjeve gjatë një periudhe të caktuar e pjesëtuar me vitet e jetës të personave sipas popullsisë për atë periudhë. Ajo shprehet si numri i vdekjeve për 1000 banorë ().

Lista e parë është e bazuar në Organizatën për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD) "statistikat vjetore të 2011". Liston 236 shtete dhe territore në vitin 2011, shkallën bruto të vdekshmërisë.

Lista e dytë bazohet në llogaritjet e CIA World Factbook për vitin 2014 [1]. Territoret e varur dhe shtetet që nuk njihen plotësisht nuk janë të renditura.

Shtetet[redakto | përpunoni burim]

Shteti/Territori OECD 2011 CIA WF 2014
Shkalla
Renditja Shkalla
Renditja
Newworldmap.svgBota 8.30 0 7.99 0
Afganistani Afganistani 18.20 2 14.12 7
Shqipëria Shqipëria 6.90 144 6.47 152
Algjeria Algjeria 4.40 207 4.31 205
Andora Andorra 3.50 221 6.82 139
Angola Angola 15.20 8 11.67 29
Antigua dhe Barbuda Antigua dhe Barbuda 5.40 188 5.70 172
Argjentina Argjentina 7.90 108 7.34 119
Armenia Armenia 8.60 87 9.30 60
Australia Australia 6.50 155 7.07 130
Austria Austria 9.10 75 10.38 42
Azerbajxhani Azerbajxhani 5.90 171 7.09 128
Bahamas Bahamet 6.00 168 7.00 132
Bahraini Bahraini 2.00 233 2.67 222
Bangladeshi Bangladeshi 5.60 181 5.64 174
Barbados Barbados 8.00 106 8.41 82
Bjellorusia Bjellorusia 14.30 15 13.51 16
Belgjika Belgjika 9.60 60 10.76 38
Belize Belize 4.00 217 5.95 166
Benini Benini 8.20 95 8.39 84
flamuri Butani 6.90 140 6.78 140
Flamuri Bolivia 7.20 131 6.59 145
Bosnja dhe Hercegovina Bosnja dhe Hercegovina 9.20 72 9.64 54
flamuri Bocvana 9.10 73 13.32 17
Flag of Brazil.svg Brazili 6.30 162 6.54 148
Flag of Brunei.svg Brunei 2.90 231 3.47 216
Bullgaria Bullgaria 14.70 10 14.30 6
Burkina Faso Burkina Faso 11.30 37 11.96 27
Flag of Burundi.svg Burundi 12.90 27 9.54 55
Kamboxhia Kamboxhia 8.10 100 6.17 159
Flag of Cameroon.svg Kameruni 13.20 25 7.78 107
Flag of Canada.svg Kanadaja 7.30 130 10.40 41
flamuri Kepi i Gjelbër 5.60 183 8.31 90
flamuri Republika e Afrikës Qendrore 15.70 6 14.11 8
flamuri Çadi 14.00 17 14.56 4
Flag of Chile.svg Kili 5.90 174 5.93 169
Kina Kina 7.10 135 7.44 115
Flag of Colombia.svg Kolumbia 5.80 178 5.36 178
flamuri Komoros 6.00 167 7.76 108
Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Republika Demokratike e Kongos 15.80 4 10.30 44
Flag of the Republic of the Congo.svg Republika e Kongos 12.30 30 10.17 47
flamuri Kosta Rika 4.10 214 4.49 204
Bregu i Fildishtë Bregu i Fildishtë 9.80 53 9.67 53
Kroacia Kroacia 11.60 34 12.13 26
Kuba Kuba 7.70 118 7.64 112
Qipro Qipro 6.50 156 6.57 147
Republika Çeke Republika Çeke 10.20 48 10.29 45
Danimarka Danimarka 9.40 67 10.23 46
flamuri Xhibuti 10.40 44 7.84 105
Flamuri Dominika 8.10 103 7.94 101
Flamuri Republika Dominikane 6.10 166 4.50 203
Flag of Ecuador.svg Ekuadori 4.10 215 5.04 186
Flag of Egypt.svg Egjipti 6.10 165 4.77 196
flamuri El Salvador 6.90 141 5.67 173
flamuri Guinea Ekuatoriale 13.80 19 8.39 83
flamuri Eritrea 7.60 119 7.65 111
Estonia Estonia 11.40 36 13.69 13
Etiopia Etiopia 10.70 43 8.52 77
flamuri Fixhi 7.50 122 6.00 164
Finlanda Finlanda 9.40 66 10.51 40
Franca Franca 8.60 88 9.06 65
flamuri Gaboni 8.90 79 13.13 20
flamuri Gambia 10.30 47 7.26 124
Gjeorgjia Gjeorgjia 11.10 41 10.77 37
Gjermania Gjermania 10.40 45 11.29 31
Flag of Ghana.svg Gana 8.80 81 7.37 117
Greqia Greqia 9.60 62 11.00 34
flamuri Grenada 8.10 101 8.04 98
Flag of Guatemala.svg Guatemala 5.40 187 4.82 194
Flag of Guinea.svg Guineja 9.70 55 9.69 52
flamuri Guinea-Bissau 15.80 5 14.54 5
Flamuri Guajana 7.90 110 7.30 123
Flag of Haiti.svg Haiti 8.70 84 7.91 103
Flamuri i Hondurasit Honduras 4.50 204 5.13 183
Hungaria Hungaria 12.90 29 12.72 23
Islanda Islanda 6.20 163 7.13 126
India India 7.10 133 7.35 118
Flag of Indonesia.svg Indonezia 6.30 159 6.34 156
Irani Irani 5.90 172 5.94 168
Iraku Iraku 4.20 210 4.57 200
flamuri Irlanda 6.30 161 6.45 154
Izraeli Izraeli 5.30 190 5.54 175
Italia Italia 9.70 58 10.10 48
flamuri Xhamajka 6.60 149 6.67 142
Japonia Japonia 9.90 52 9.38 58
Flag of Jordan.svg Jordania 7.00 137 3.80 212
Flag of Kazakhstan.svg Kazakistani 8.70 85 8.31 89
Kenia Kenia 10.30 46 7.00 133
flamuri Kiribati 8.30 93 7.18 125
Flag of North Korea.svg Koreja e Veriut 9.00 77 9.18 64
Flag of South Korea.svg Korea Jugore 5.10 195 6.63 143
Flag of Kuwait.svg Kuvajti 1.80 234 2.16 223
flamuri Kirgistani 6.50 154 6.74 141
flamuri Laosi 7.70 115 7.74 109
Flag of Latvia.svg Letonia 13.90 18 13.60 14
Flag of Lebanon.svg Libani 5.80 176 4.95 189
flamuri Lesoto 21.50 1 14.91 3
flamuri Liberia 9.50 63 9.90 50
Flag of Libya.svg Libia 4.20 211 3.57 214
Lihtenshtajni Lihtenshtajni 6.80 146 7.02 131
Lituania Lituania 13.50 24 11.55 30
Luksemburgu Luksemburgu 7.40 127 8.53 76
Republika e Maqedonisë Maqedonia 9.50 65 9.04 66
flamuri Madagaskari 8.20 96 6.95 135
flamuri Malavi 13.50 21 8.74 71
Malajzia Malajzia 4.80 200 5.00 187
flamuri Maldivet 3.60 220 3.84 211
Flag of Mali.svg Mali 13.10 26 13.22 18
Malta Malta 7.90 112 8.96 69
Flamuri i Ishujve Marshall Ishujt Marshall 5.80 175 4.24 207
flamuri Mauritania 8.80 80 8.35 86
flamuri Mauritiusi 7.10 136 6.85 138
Flag of Mexico.svg Meksika 5.00 197 5.24 182
flamuri Federata Mikroneziane 5.80 177 4.25 206
Moldavia Moldavia 11.00 42 12.60 24
Monaku Monako 15.20 9 9.01 67
Mongolia Mongolia 6.90 139 6.38 155
Mali i Zi Mali i Zi 9.30 70 9.30 61
Flag of Morocco.svg Maroku 5.60 182 4.79 195
Flag of Mozambique.svg Mozambiku 13.50 22 12.34 25
Birmania Birmania 8.20 97 8.01 99
flamuri Namibia 8.40 89 13.60 15
Flag of Nauru.svg Naurua 8.90 78 5.90 171
Nepali Nepali 7.80 113 6.62 144
Holanda Holanda 8.10 105 8.57 75
Flag of New Zealand.svg Zelanda e Re 6.70 147 7.30 122
Flag of Nicaragua.svg Nikaragua 4.60 203 5.07 184
flamuri Nigeri 11.10 39 12.73 22
Flag of Nigeria.svg Nigeria 15.30 7 13.16 19
Norvegjia Norvegjia 8.40 90 8.19 93
Omani Omani 3.30 224 3.38 218
Flag of Pakistan.svg Pakistani 7.30 128 6.58 146
Palau Palau 7.70 117 7.93 102
Flag of Palestine.svg Palestina 4.00 216 3.09 220
Panama Panama 4.40 208 4.77 197
flamuri Papua Guinea e Re 9.60 59 6.53 149
Flamuri Paraguai 5.50 184 4.64 199
Peru Peru 5.50 186 5.99 165
Filipinet Filipinet 5.00 199 4.92 192
Polonia Polonia 9.80 54 10.37 43
Portugalia Portugalia 9.70 57 10.97 36
flamuri Katari 1.10 235 1.53 225
Rumania Rumania 11.80 32 11.88 28
Rusia Rusia 13.50 23 13.83 10
Ruanda Ruanda 13.60 20 9.18 63
bandiera Saint Kits dhe Nevis 7.00 138 7.08 129
bandiera Shën Lucia 5.70 180 7.32 121
Flamuri Shën Vincenti dhe Grenadinet 7.20 132 7.12 127
Samoa Samoa 5.10 194 5.32 179
San Marino San Marino 6.90 145 8.31 88
Sao Tome dhe Principe Sao Tome dhe Principe 6.50 152 7.45 114
Flag of Saudi Arabia.svg Arabia Saudite 3.90 218 3.32 219
Senegali Senegali 9.30 69 8.65 74
Serbia Serbia 14.20 16 13.71 12
Sejshellet Sejshellet 7.90 109 6.90 137
flamuri Sierra Leone 14.50 13 11.03 33
Singapori Singapori 4.50 206 3.42 217
Sllovakia Sllovakia 9.60 61 9.70 51
Flag of Slovenia.svg Sllovenia 9.10 74 11.25 32
Ishujt Solomon Ishujt Solomon 7.40 124 3.86 210
Flag of Somalia.svg Somalia 14.50 12 13.91 9
flamuri Afrika jugore 11.70 33 17.49 1
Sudani i Jugut Sudani i Jugut 9.30 68 8.42 81
Spanja Spanja 8.40 91 9.00 68
Sri Lanka Sri Lanka 5.90 173 6.06 163
flamuri Sudani 8.60 86 7.87 104
bandiera Surinami 6.30 158 6.13 161
Suazilendi Suazilendi 18.00 3 13.75 11
Suedia Suedia 9.50 64 9.45 57
flamuri Zvicra 7.80 114 8.10 95
Flag of Syria.svg Siria 3.10 228 6.51 151
Taivani Taivani 6.60 151 6.97 134
Taxhikistani Taxhikistani 4.30 209 6.28 157
Tanzania Tanzania 10.00 49 8.20 92
Flag of Thailand.svg Tailanda 6.50 153 7.72 110
Timori Lindor Timori Lindor 9.20 71 6.18 158
flamuri Togo 7.60 120 7.43 116
Tonga Tonga 6.60 148 4.86 193
Flag of Trinidad and Tobago.svg Trinidadi dhe Tobago 7.70 116 8.48 80
Tunizia Tunizia 5.70 179 5.94 167
Turqia Turqia 6.30 160 6.12 162
Flamuri Turkmenistani 5.20 191 6.16 160
flamuri Tuvalu 9.00 76 8.90 70
Flag of Uganda.svg Uganda 11.10 40 10.97 35
Ukraina Ukraina 14.50 14 15.72 2
Flag of the United Arab Emirates.svg Emiratet e Bashkuara Arabe 0.90 236 1.99 224
Britania e Madhe Britania e Madhe 8.80 82 9.34 59
Flag of the United States.svg SHBA 8.10 104 8.15 94
Flag of Uruguay.svg Uruguai 9.90 50 9.48 56
Uzbekistani Uzbekistani 5.00 196 5.29 180
Vanuatu Vanuatu 5.30 189 4.14 208
Flag of Venezuela.svg Venezuela 5.20 193 5.27 181
Vietnami Vietnami 6.90 142 5.93 170
flamuri Saharaja Perëndimore (Sahrawi) 5.50 185 8.49 79
Flamuri Jemeni 8.10 99 6.45 153
Flag of Zambia.svg Zambia 14.50 11 12.92 21
Flag of Zimbabwe.svg Zimbabveja 12.90 28 10.62 39
Anguilla Anguilla (UK) 3.30 226 4.54 201
flamuri Aruba (Netherlands) 6.20 164 8.09 96
Bermuda Bermuda (UK) 7.40 125 8.06 97
 Ishujt Cayman (UK) 3.20 227 5.41 177
flamuri Guernsey (Channel Islands, UK) 8.40 92 8.69 73
flamuri Ishulli Xhersi (Channel Islands, UK) 8.20 98 7.63 113
flamuri Ishulli Kuk (New Zealand) 7.30 129 7.80 106
bandiera Kuraçao (Netherlands) 7.90 111 8.00 100
flamuri Ishujt Falkland/Malvinas 6.00 170
flamuri Ishujt Faroe (Denmark) 7.50 123 8.71 72
flamuri Gjibraltari (UK) 8.10 102 8.33 87
flamuri Groenlanda (Denmark) 8.30 94 8.38 85
flamuri Guadalupa (France) 7.10 134
flamuri Guam 5.20 192 5.04 185
flamuri Guajana Franceze 3.10 229
Hong Kongu Hong Kongu 6.00 169 6.93 136
Flamuri i Ishullit të jeriut Ishulli i Njeriut (UK) 9.90 51 10.03 49
Kosova Kosova 4.20 212
flamuri Makao 3.40 223 4.10 209
Flamuri Martinika (France) 6.90 143
flamuri Mayotte (France) 3.00 230
flamuri Montserrati (UK) 11.20 38 6.52 150
flamuri Kaledonia e Re (France) 4.80 201 5.45 176
Niue Niue (New Zealand) 9.70 56
Ishujt e Marianës Veriore Ishujt e Marianës Veriore (USA) 3.30 225 3.61 213
Flag of Palestine.svg Palestina/West Bank 3.51 215
flamuri Ishujt Pitcairn (UK) 12.30 31
flamuri Polinezia franceze 4.70 202 4.93 191
Portoriko Portoriko (USA) 8.00 107 8.51 78
 Réunion (France) 5.00 198
Shën Barthélemy Shën Barthélemy (France) 6.40 157
Ishulli Shën Elena Ishulli Shën Elena & dependencies (UK) 11.50 35 7.33 120
flamuri Saint Martin (France) 3.90 219
 Shën Pierre dhe Miquelon (France) 8.80 83 9.27 62
flamuri Samoa Amerikane 4.50 205 4.68 198
flamuri Sint Maarten (Netherlands) 4.20 213 4.51 202
flamuri Tokelau (New Zealand) 7.60 121
Ishujt e Turks dhe Caicos Ishujt e Turks dhe Caicos (UK) 2.30 232 3.08 221
 Ishujt e Virgjër Britanikë 3.50 222 4.93 190
Ishujt e Virgjër të Shteteve të Bashkuara Ishujt e Virgjër të Shteteve të Bashkuara 7.40 126 8.24 91
 Wallis dhe Futuna (France) 6.60 150 4.95 188

Referencat[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ "The World Factbook". Cia.gov. Marrë më 2014-02-21.