Lista e bimëve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
·A · B · C · Ç · D · Dh · E · Ë · F · G · Gj · H · I · J · K · L · Ll · M · N· Nj · O · P · Q · R · Rr · S · Sh · T · Th · U · V · W · X · Xh · Y · Z · Zh·

A[redakto | redakto tekstin burimor]

B[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Bajamja (lat. Amygdalus communis L.), mingelë, bajamja e hidhur, bademi
  • Bamja (lat. Abelmoschus esculentus)
  • Bari
    • Bar daci (lat. Teucium marum), bar mace
    • Bar gjarpëri (lat. Ceterach officinarum Lam. etDg.), bar mjekësor, shkrofill (Gjirokastër), firishtë guri (Përmet), fir i egër, bar kulloshtre (Hejmel, Vuthaj)
    • Bar i bletës (lat. Melissa officinalis L.), milcë, mickel (Krujë), erëx, pselik (Berat), spelinok (Korcë)
    • Bar i etheve (lat. Centaurium pulchellum S.D.), trikë e bukur (Fier)
    • Bar i uzos (lat. Dictamus albus L.), dishëlla, bar rakie, lule vëllamë, dishull
    • Bari kinez (lat. Boehmeria nivea)
    • Bar mijëfletësh (lat. Achillea millefolium L.),bar i pezmit, mijëgjethësja, bar noxël (Kruje), ermenë (Libohovë), bishtamith (Orosh)
    • Bar majasëlli (lat. Teucrium polium L.), bar goje (Shirokë), bar majasëlli (Mat), bar krimhi
    • Bar ndërgishte (lat. Potentilla reptans L.), pesëfletësh, potentilë
    • Bar pate (lat. Polygonum aviculare L.), thekmi, thartusha, bar i zogjve, nejcë e zogjve neicë (Shkodër)
    • Bar peshku (lat. Verbascum species L.), lule peshku, netullë, bar peshku
    • Bar pleshti (lat. Chrysanthemum czneraraefolium Vis.), piretër (Shkodër
    • Bar qeni (lat. Marrubium vulgare L.), marrubi i rëndomtë, kapinoku
    • Bar veshi (lat. Sempervivum tectorum L.), burgulli i pullazeve, thonjës (Vekopojë)
    • Bar zemre (lat. Gentiana lutea L.), sanëz, bar zemre (Theth, Bogë, Shkodër), kërrsanëxë (Vuthaj, Guci), sancë, ksane, raven, lincurë.
  • Bargjaku shelgor (lat. Lythrum solicaria L.), bar shelgu. bargjak. lapdele (Kukës)
  • Barishta (lat. Polygonatum multiflorum L.), poligonati mjekësor (P.officinale), bar shite, bar gjase, bar i daljes së gjerë (Malësi e Madhe)
  • Bellushi (lat. Vacinium citis idae), boronicë e kuqe
  • Barpatashe (lat. Potentilla anserina)
  • Barpata (lat. Polygonum avienlare)
  • Barrate
  • Begonja (lat. Begonia)
  • Bishtaja (lat. Phasealus vulgaris L.), grosh, fasule, mahuna, pasul, bathër
  • Bishtluani i zemrës (lat. Leonorus cardiaca L.)
  • Bliri (lat. Tilia officinarium Crantz)
  • Boronica (lat. Vaccinium myrtillus L.), qershizë toke, qershizë e egër, rrush mali, thrashegër, mërsinë
  • Boronica e qenit (lat. Vaccinium uliginosum L.), lëgjethe
  • Borziloku (lat. Ocimum basilicum L.), borzilok (Korçë), felsigjen dhe filsigjen (Elbasan), selfion, vasilikon
  • Bozhurja mjekësore (lat. Paeonia officinalis L.), buzhurja (Përmet)
  • Bredhi i bardhë (lat. Abies alba mill.), bredh, brec, breth (Mokër, Korçë), mbrek (Shpat), brethëk (Krujë), çam (Tiranë)
  • Bredhi i zi (lat. Picea excelsa Link), çetinë e zezë, bredh i zi (Lumë), hormoq (Rugovë), hormoç (Martinaj, - Guci)
  • Bresa (lat. Cichorium intybus L.), çikore, kore, rëkore, parkalidhe, radhiqe
  • Brushtulli (lat. Callura vulgaris L.)
  • Buhuri (lat. Styrax benoin)
  • Bungu (lat. Quercus sessilis Ehrh.), bung, bungëkuqe (Shkodër, Tiranë), lis (Shqipëri e Jugut), bung (Kosovë, Vuthaj, Guci)
  • Bungu (lat. Quercus petraea Liebl)
  • Burdullaku (lat. Portulaca oleracea)
  • Burdullaku i detit (lat. Sesuvium portulacastrum)
  • Bushi (lat. Buxus sempervirens L.), shimshir, kastër, pikës (Gjirokastër)

C[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Cnuku (lat. Cnicus benedictus Gaerth), cnuk i uruar, gjëmb
  • Cedri (lat. Cedrus)

Ç[redakto | redakto tekstin burimor]

D[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Dafina (bimë) (lat. Laurus nobilis L.), dafne, dhafne, lar, larë, lor, luvari
  • Dardha (lat. Pyrus communis))
  • Dashtra (lat. Acanthus spinosus L.), dashtër me gjemba, sqerpik, gjembaç
  • Dëllinja (lat. Juniperus communis), gëlli (Plavë-Guci), dëlli e egër (Malësi e Madhe), dullinjë (Tiranë), dullinjë e butë (Zerqan), glli (Galap-Llap)
  • Domatja (lat. Solanum lycopersicum)
  • Domatja e zezë
  • Dredhëza shiko: Mjedra
  • Dredhëza e malit (lat. Fragaria vesca L.), luleshtrydhë (Korçë), shtrydhës (Mirditë), luledredhë, gërthe (Ibë, Tiranë), derdhe (Shëngjin), dredhëzë (Korçë), drethe e egër (Hakaj, Guci, Martinaj, Hot, Plavë), mana toke (Përmet)
  • Drizë e butë (lat. Robinia pseudoacacia L.), sallgëni, akacja, ferrëkuqe, ferrë e jashtme, mallgam (Shkodër), sollkëm (Pogradec)
  • Drunakuqi (lat. Rhamnus frangula L.), tulkuqi (Korçë), zogël (Malësi e Madhe), drunakuq (Krujë)
  • Dudi shiko: Mani
  • Duhani (lat. Niconiana tabacum L)
  • Duhan mali (lat. Arnica inontana), arnikë

DH[redakto | redakto tekstin burimor]

E[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Elbi (lat. Hordeum vulgare L.)
  • Eshaku shiko: Tatulla
  • Eukalipti (lat. Eucaliptus globulus L.)
  • Eshka (lat. Fomes fomentarius)

F[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Fieri (Bimë) (lat. Pteridophyta)
    • Fier krojesh (lat. Adiantun capillus-veneris)
    • Fieri mashkullor (lat. Dryopteris filix-mas L.), fier pylli (Shkodër), fier
    • Fieri i ëmbël
    • Fieri i thjeshtë
  • Filipendura
  • Fiku (lat. Ficus carica L.)
  • Fiku i detit (lat. Opuntia ficus-indica)
  • Fiqirusi
  • Frashëri (lat. Fraxinus)
    • Frashëri i bardhë (lat. Fraxinus ornus L.), frasht (Rrethi i Tiranës), prashtën (Elbasan), frashën i egër (Bardhaj), frashën (Kosovë, Vuthaj) frashën mali (Divjakë)
  • Fshikakuqja (lat. Phusalis alkekengi L.), domatja e egër, shikëkuqe (Shkodër), piperkë e egër (Korçë), bar i të kuqit të madh (Malësi e Madhe)
  • Ftoi (lat. Cydonia oblonga)

I[redakto | redakto tekstin burimor]

Iris-lulja e mbretit Gent shume e rendesishme dhe mjeksore.

J[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Jargavan mali (lat. Daphne mezereum L.), shikakuq, ftue i egër, xerxela helmmbytëse

G[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Galeopsi (lat. Galeopsis)
  • Gështenja e butë (lat. Castanea sativa Mill.), kshtojë (Pejë), gishtaja (Llap-Gollak), kështejë (Shqipëri e Veriut), kshtejë (Vuthaj)
  • Gështenja e egër (lat. Aesculus hipposastanum L.) , gështenjë kali (Bërzhestë), kështenjë e egër (Peshkopi, Kurvelesh), kshtejë e egër (Vuthaj)
  • Gentiana (lat. Gentiana)
  • Gladiola (lat. Gladiolus)
  • Glekoma urthore (lat. Glechoma hederacea L.) , glikomë
  • Gliciriza e shogët (lat. Glycyrrhiza glabra L.) , glicirizë (Korçë), jomball
  • Gorrica
  • Grami (lat. Agropyrum repens) , krisja, kampile (Shkodër), truskë, kërtajë, gish¬tarake, këmbëpata
  • Gramthi
  • Gruri (lat. Triticum), gruni

GJ[redakto | redakto tekstin burimor]

H[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Haraqina mjekësore (lat. Valeriana officinalis L.), valerianë, bar mace
  • Hardhia (lat. Vitis)
  • Helmarina (lat. Antropa belladonna L.) , kalojane, Iumëmezi, shprohë
  • Helmarina e verdhë (lat. Atropa belladonna var. lutea)
  • Helmetuni evropian (lat. Asarum europearum L.), azara e Evropës, kopedani, kapedani i Evropës, lëpushë
  • Hermelika (lat. Herminimum monorehis L)
  • Hipofea si pjerrëz (lat. Hippophae rhamnoies L.)
  • Hisopi mjekësor (lat. Hyssopus officinalis L.)
  • Hithra (lat. Urtica)
    • Hithra diotike (lat. Urtica dioica L.) , hitha (Shkodër), hisëll (Elbasan), ardhikull, hithër (kudo)
  • Hithra e vdekur (lat. Lamium album), hislla
  • Hithra e butë (lat. Lamium purpureum L.) , hithbutë e purpurtë, lule ukë (Tiranë), lule qibrikë (Pogradec), lule shpirto (Korçë), lule mace (Elbasan)
  • Hudhra (lat. Allium sativum), hurdha
  • Hurma (lat. Diospyros kaki)

K[redakto | redakto tekstin burimor]

L[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Laboti i eger (lat.  Chenopodium album)
  • Lavanda (lat. Lavandula officinalis Chais), livando
  • Lajthia (lat. Corylus)
  • Lakra (lat. Brassica oleracea)
    • Lakra e bardhë (lat. Brassica oleracea var. capitata var. alba L.)
    • Lakra e kuqe (lat. Brassica oleracea var. capitata f. rubra)
    • Lakra e Savojës (lat. Brassica oleracea convar. capitata var. sabauda L)
    • Lakra e Brukselit (lat. Brassica oleracea var. Gemmifera)
  • Lavandulla shiko: Lavanda, (lat. Lavandula officialis Chais)
  • Lerthi (lat. Allium ursinum), hudhër e egër
  • Leonuri i zemrës (lat. Leonurus cardiaca)
  • Lëpjeta (lat. Rumex acetosa)
  • Likopësi (lat. Lycopus europaeus)
  • Linaria
  • Limoni (lat. Citrus limonum Risso)
  • Lipa
  • Liri (lat. Linum ustitaissimum)
  • Lisi shiko: Bungu, (lat. Quercus petraea)
  • Lotëtokësi i purpurtë (lat. Digitalis purpurea)
  • Lucerja
  • Lulebalsami shiko: Lulja e ballsamit të shpuar
  • Luledele (lat. Bellis perennis), luleshqerra, margarita, bukurishte, lule kacidhe, lule buke (Pogradec), lule dhensh (Elbasan), lule dheshë (Vuthaj)
  • Luledielli (lat. Helianthus annus)
  • Lulelakra (lat. Brassica oleracea var. Botrytis)
  • Lulelepuri (lat. Pulmonaria officinalis)
  • Lulekuqja (lat. Papaver rhoeas), paparuna
  • Luleshtrydhja (lat. Fragaria vesca), mana toke, luleshtrydha
  • Luleshurdha mjekësore (lat. Taraxacum officinale web.), luleshurdha, prakalidhe, përkalidhe, luleradhiqe, radhiqe
  • Luletokëza leshtake (lat. Digitalis lanata Ehrho), luletogzi, leshtor (Vlorë), leshtak, leshtore, togsore, pleçgjejze
  • Luletogëza e verdhë (lat. Digitalis lutea L.)
  • Luletogëza e purpurtë (lat. Digitalis purpurea L.), lulefilxhani
  • Lulja e ballsamit të shpuar (lat. Hypericum perfoatum), lulebasani, lulebalsami

Ll[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Llapsana (lat. Lapsana communis L.)
  • Llopoi (lat. Petasites hybridus)

M[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Majdanozi (lat. Petroselinum hortense)
  • Majdanozi i egër (lat. Adiantum capillus-veneris)
  • Makthi
  • Manaferra (lat. Rubus fruticosus)
  • Manaferra egër (lat. Rubus fructicus)
  • Mandarina (lat. Citrus reticulata)
  • Manushaqja (lat. Viola odorata), vjollca, violeta
  • Manushaqja e egër (lat. Viola tricolor), mënekshea e Stambollit, surratka e egër
  • Manxurana (lat. Origanum majorana), majorana
  • Maraja (lat. Foeniculum vulgare Mill.), finoku, maraqi
  • Mareja (lat. Arbutus unedo L.), kucumare, koçimare (Jug), mare (Durrës), marezë (Fier).
  • Matriharia
  • Marubi
  • Marumbi i rëndomtë (lat. Marurumbium vulgare)
  • Marule (lat. Lactuca sativa), sallatë jeshile
  • Matergona (lat. Hyoscyamus niger)
  • Meli (lat. Panicum miliaceum)
  • Mendra e butë shiko: Nanea, (lat. Mentha piperita HUDS), nenexhiku, nerenzea, dhjozma
  • Mentolja
  • Mersina (lat. Myrtus communis)
  • Mëllaga (lat. Malva), mullaga
    • Mëllaga e bardhë (lat. Althaea officinalis)
    • Mëllaga e pyjeve shiko: Mëllaga e zakonshme
    • Mëllaga e zakonshme (lat. Malva sylvestris)
    • Mëllaga e zezë
  • Mëlaka (lat. Geum urbanum)
  • Mëlaka e qytetit shiko: Mëlaka
  • Mëlqinja (lat. Berberis vulgaris)
  • Mënekshea vogëlushe (lat. Vinca minora)
  • Mështekna (lat. Betula pendula)
  • Mëtriku (lat. Vinca major), menekshe gomari
  • Mimoza (lat. Acacia baileyana)
  • Mirgjia
  • Misri (lat. Zea mays)
  • Mjedra (lat. Rubus idaeus), mjedhra, manaferrë e kuqe, malinë, dredhëzë, manaferrë e butë
  • Molla (lat. Malus domestica)
    • Molla e artë shiko: Domatja
  • Muçmolla (lat. Mespilus germanica), mushmolla
  • Mullanjadha mjeksore (lat. Arthea officinalis)
  • Murrizi i kuq (lat. Crataegus oxyacanthea)

N[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Nanea (lat. Mentha piperita HUDS), nenexhiku, nerenzea, mendra e butë, dhjozma
  • Nejça (lat. Polygonum), nejca
    • Nejça dyfletëshe (lat. Polygonum bistorta), nejça e përdredhur
    • Nejça si piper uji (lat. Polygonum hydropiper)
  • Nenexhiku shiko: Nanea (lat. Mentha piperita HUDS), nerenzea, mendra e butë
  • Nerënxa (lat. Citrus aurantium subsp. amara)
  • Netulla shiko: Bar peshku

Nj[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Ngjitësja
  • Njëgjira (lat. Asperula odorota)

O[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Omani (lat. Inula)
  • Opiumi (lat. Papaver somniferum)
  • Origoni (lat. Sideritis), çaj mali

P[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Palma (lat. Arecaceae)
  • Panxhari (lat. Beta vulgaris)
    • Panxhari i kuq (lat. B. vulgaris L. subsp. conditiva)
    • Panxharsheqeri (lat. Beta vulgaris L)
  • Patatja (lat. Solanum tuberosum)
  • Patllixhani (lat. Solanum melongena)
  • Patllixhani i zi
  • Pelimi (lat. Artermisia absinthium)
  • Pazia (lat. Beta vulgaris subsp. cicla)
  • Pimpinellairiqëz (lat. Pimpinella saxifraga)
  • Pesëfoja e rëndomtë shiko: Zorreca, (lat. Potentilla termentilla stokes)
  • Pisha (lat. Pinus)
    • Pisha e zezë (lat. Pinus nigra)
  • Pjepri (lat. Cucumis melo), pepon,bostan
    • Pjepri dimërak (lat. Cucumis melo Inodorus Group, eng. Honeydew), dimëraku
    • Pjepri i Kanaries (lat. Cucumis melo Inodorus Group, eng. Canary melon), mjaltëza
    • Pjepri i zakonshëm (lat. Cucumis melo var. cantalupensis, eng. Cantaloupe)
  • Pjerza
  • Pjeshka (lat. Prunus persica)
  • Plepi (lat. Populus tremula)
  • Poligala (lat. Polygala)
  • Portokalli (lat. Citrus aurantium)
  • Prasi (lat. Alium porum), purriri
  • Preshi shiko: Prasi
  • Puçkësi i Islandës (lat. Centraria islandica)
  • Pulqarku mjekësor (lat. Nasturtium officinalis R.B)
  • Purriri shiko: Preshi, (lat. Alium porum)

Q[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Qarri
  • Qepa (lat. Allium cepa), kepa
  • Qershia (lat. Cerasus avium. Moench), vishnja
  • Qimnoni (lat. Cuminum cyminum)

R[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Rapandidha
  • Ribezi i zi
  • Rilka shiko: Rrepa
  • Rigoni i bardhë (lat. Origanum vulgare), Rigoni i zakonshëm
  • Rigoni i zakonshëm shiko: Rigoni i bardhë, (lat. Origanum vulgare)
  • Rozmarina (lat. Rosmarinus officialis)
  • Ruta (lat. Ruta graveolens)

Rr[redakto | redakto tekstin burimor]

S[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Salepi (lat. Orchis mascula)
  • Sallbia (lat. Salvia Officinalis), sherbela
  • Sanza (lat. Gentiana lutea)
  • Selinoja (lat. Apium graveolens L.), selini, selini me erë të rëndë (Korçë), selinë
  • Selvia (lat. Cupressus sempervirens L.), qiparisi (Shqipëri e Jugut), qiprasi (Shkodër)
  • Senja
  • Silarka e verdhë
  • Sinapi i bardhë (lat. Brassica alba)
  • Spinaqi (lat. Spinacia oleracea)
  • Spineri (lat. Aconitum napellus) L., akoniti
  • Solidagu (lule)
  • Speci (lat. Capsicum)
    • Speci djegës (lat. Capsicum annuum)
  • Speci i egër
  • Sporisi mjekësor (lat. Verbensa officinalis)
  • Sumbullaja (lat. Humulus lupulus)
  • Surratka e egër shiko: Manushaqja e egër

Sh[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Shaja (lat. Borago officinalis)
  • Shaja mjekësore shiko: Shaja
  • Shalqini (lat. Citrullus lanatus), bostan
  • Shega (lat. Punica granatum)
  • Sherbela (lat. Salvia officinalis)(lule)
  • Shkumëza mjekësore (lat. Saponaria officinalis)
  • Shpatorja (lat. Iris illyrica)
  • Shpatorja gjermane (lat. Iris germanica)
  • Shtara (lat. Veratrum album)
  • Shtogu (lat. Sambucus nigra)
  • Shtrapëri (lat. Capsella bursa-pastoris)
  • Shpendra
  • Shpardhi
  • Shkoza (lat. Carpinus betulus)

T[redakto | redakto tekstin burimor]

Th[redakto | redakto tekstin burimor]

U[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Ulliri (lat. Ollea europaea)
  • Urthi (lat. Hedera helix)

V[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Valerina
  • Verbena
  • Verdhusja
  • Verini i zi
  • Veronika
  • Veshtulla (lat. Viscum album)
  • Vishnja
  • Vjollca shiko: Manushaqja
  • Vjollca trengjyrëshe (lat. Viola tricolor)
  • Voshtra

Xh[redakto | redakto tekstin burimor]

Z[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Zambaku (lat. Lilium)
    • Zambaku i bardhë (lat. Lilium candidum)
    • Zambaku i ujit (lat. Nymphaea alba)
  • Zorreca (lat. Potentilla termentilla stokes), pesëfoja e rëndomtë

Zh[redakto | redakto tekstin burimor]

Shiko dhe këtë[redakto | redakto tekstin burimor]