Qarku Bihor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Qarku Bihor
Stema zyrtare e {{{official_name}}}
Location of {{{official_name}}}
Popullsia
 • Gjithsej600,223

Bihor (Rumanisht: Judeţul Bihor) është një nga 41 qarqet e Rumanisë. Historikisht qarku ka qenë i shtrirë në rajonin Krishana ndërsa sot gjendet në rajonin veri-perëndimor. Qarku (judeti) ka një sipërfaqe prej 7.544 km2 dhe me popullsi të përgjithshme 600.223 banorë. Qarku është i ndarë në 4 bashki, 6 qytete dhe 90 komuna. Kryeqendra e qarkut është qyteti Oradea.

Fqinjët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas regjistrimit të vitit 2002, Bihori ka një popullsi prej 600.223 banorësh dhe një dendësi prej 79,56 persona për kilometër katror. Qarku ka 291.613 meshkuj dhe 308.610 femra. Të huajt janë në numrin 909 dhe përfaqësojnë 0,15% të popullsisë.

Viti Popullsia[1]
1948 536,323
1956 574,488
1966 586,460
1977 633,094
1992 638,863
2002 600,246

Struktura etnike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Grupet e mëposhtme etnike përbëjnë popullsinë e qarkut në Bihor në vitin 2002:

Struktura etnike (2002)
Totali Rumunët Hungarezë Romë Sllovakë Gjermanë Çifutë Ukrainas Grekë Rusë Bullgarë Serbë Polakë Turq Çekë Armenë Kroatë
600223 404537 155554 30237 7361 1137 242 174 71 63 31 31 21 15 14 11 3
100% 67.40% 25.91% 5.00% 1.22% 0.19%

Struktura fetare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas regjistrimit të vitit 2002, popullsia e qarkut Bihar kishte përkatësi fetare si më mëposhtë:

Struktura fetare (2002)
Totali Ortodoksë Reformatorë Katolikë romanë Pentikostalë Baptistë Katolikë grekë Adventistë Ateistë Hebraikë Muslimanë Protestantë
600223 357996 107817 55555 34460 22366 14086 1858 1155 210 175 166501
100% 59.6% 18.0% 9.3% 5.7% 3.7% 2.3% 0.3% 0.2% 27.7%

Ekonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qarku Bihor është një nga qarqet më të pasur në Rumani, me të ardhura për frymë mbi mesataren e vendit. Kohët e fundit, ekonomia është nxitur nga një numër i projekteve të ndërtimit. Bihar ka normën më të ulët të papunësisë në Rumani dhe nga më të ulëtat në Evropë, me vetëm 2,4% papunësi, krahasuar me mesataren e Rumanisë që është 5.1%.

Industritë mbizotërues në qark janë:

  • Industria e tekstilit.
  • Industria ushqimore dhe e pijeve.
  • Komponentë të industrisë mekanike.
  • Metalike.

Në anën perëndimore të qarkut ka miniera për nxjerrjen e qymyrit dhe boksidit. Gjithashtu nxirret edhe naftë e papërpunuar.

Ndarja administratve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qarku Bihor ka 4 bashki, 6 qytete; 90 komuna.

Bashki[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qytete[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Komuna[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ National Institute of Statistics, "Populaţia la recensămintele din anii 1948, 1956, 1966, 1977, 1992 şi 2002" Arkivuar 22 shtator 2006 tek Wayback Machine