Jump to content

Dallime mes rishikimeve të "Evropa"

393 bytes removed ,  12 vjet më parë
[redaktim i pashqyrtuar][redaktim i pashqyrtuar]
Bimësia e Evropës ndahet në katër zona:
 
* Zona e bimësisë së tundrës përfshinëpërbën zonat polare dhe shtrihet në viset veriore të Finlandës dhe Rusisë. Kjo zonë përfshinë rreth 350 km2. Gjatë pjesës më të madhe të vitit, tokat janë të ngrira, janë shterpë dhe pa lëndë ushqyese. Prej bimëve rriten myshqet, likenet dhe drunj të shkurtër të mështeknës e të dëllinjës. Gjat verës së shkurtër – tre muaj, kur temperatura arrin 10 C° ato zhvillohen, lulëzojnë dhe japin fryte, kurse shpendët dhe kafshët e zonës pyjore vendosen këtu, për të gjetur ushqim.
 
* Në jug të tundrës shtrihet zonaZona e tajgës e cila përfaqëson pjesën e madhe të Suedisë, të Finlandës dhe të Rusisë mes gjerësive gjografike 55 – 79°. Zona shtrihet në rreth 2 milion km2 dhe rreth 2/3 e saj janë të mbuluara me pyje gjethëmbajtëse: pishat, bredhi, mështekna etj. Prej faunës dallojmë lepurin e bardhë, derrin e egër, ujkun, ariun e murrmë, dhelprën, etj.
 
* Zona e pyjeve të përziera shtrihet nën zonën e tajgave. Kjo zonë shtrihet në: Britaninë e Madhe, Francë, Gjermani, Suedinë Jugore, Poloni, Rusi Qendrore, Alpe, Karpate etj. Kjo zonë shtrihet në gjerësitë gjeografike 45-55°. Prej kafshëve rriten ariu i murrmë, kaprolli evropian, ujku, dhelpra, lepuri i murrmë dhe i bardhë.
 
* Zona e stepës ka shtrirje më të madhe në Evropën Lindore, sidomos në Ukrainë dhe pjesën jugore të Rusisë. Në jug shtrihet edhe në Ultësirën e Panonisë e të Vllahisë.
53

edits