Helmeta e tipit ilir

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search


Helmete bronzi e tipit "ilir" nga Argolis (shek 6-5 p.e.s).

Helmeta e tipit ilir nuk duhet menduar se një lloj helmete është shpikur e mbajtur vetëm nga një popull, por që mund te jete mbajtur kryesisht nga një kulture dhe një popull.

Kjo helmetë bronzi e cila në stilimet e saj te mëvonshme mbuloi te tere kokën dhe zverkun dhe ishte e hapaur nga pjesa e fytyrës në te gjithë variantet e saj.[1] Helmeta është quajtur e tipit ilir në baze te një numri te madh te ardhura nga Iliria.[2][3]

Pamja trupore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga pamja tue gjykuar nga dukjaarkeologjike helmeta është një zhvillimi i Helmeta me majucë ose tipi Kegel e periudhës arkaike gjetur në Argos.[4]

Tipi "ilir" i helmetës nuk pengon shqisat kritike te mbajtësit, ato te vështrimit megjithatë ajo pengon shqisat e te ndigjuarit (ndjeshmëria e të ndigjuarit).

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Helmeta ilire është e përbërë zakonisht nga bronzi. Këmbana e përkrenares është gjysëmsferike, nga e majta dhe e djathta vazhdohet me dy zbritje deri tek vija e ndarjes e qe shërbenin për fiksim te përkrenares. Në llapat anesore shpesh hasen tre linja paralele dekorative. Pjesët e llapave anesore shtrihen nën mjekër. Pas llapave anesore disa janë të thelluara dhe valëzuese në formë të ziles. Në vrima të faqeve janë në dispozicion chisantrape për fiksim. Në përkrenare mbrapa ekziston një roje e ngushtë horizontale e punuar rreth. Mbi ballë shpesh gjenden edhe vrima për fiksim të stolive të përkrenares (Zimier) të cilat janë përdorur asokohe. Në mënyrë që të shtrihet edhe në buzët e jashtme të përkrenares shpesh janë punuar imët ose Zierborte, e cila është e zbukuruar me modele të ndryshme.

Galeri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Connoly, p. 60. Përcaktime te këtilla si ilire dhe atike është i përdorur në arkeologji për convenience për denotatin si një tip i veçante i helmetës dhe nuk implikon origjinën e saj.
  2. ^ Snodgrass, p. 91. With the example of the named 'Illyrian' helmet before us we should be cautious in applying regional names, but in this case it seems fair to call...
  3. ^ Sekunda, p. 53. ...helmet of the Illyrian-type so-named because of a large number of early finds that came from Illyria.
  4. ^ Connolly, faqr 60. There are several forms of Greek helmet but they all seem to have evolved from two prototypes - the Kegel and the primitive Corinthian.

Burime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]