Dhimitër Fari

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Dhimiter Fari

Demetrios nga Pharos-i apo ne shqipen e sotme Dhimiter Fari(resp. lat.: Demetrius) († 214 p. K. ne Messene)ka qene nje sundimtar aktive ne zonen e Adria, i cili luajti nje rrol aktiv ne Luften e Pare Ilire dhe Luften e Dyte Ilire dhe me pas u be nje i besuar i mbretit Philipps V. te Maqedonia.

Dhimitër Fari qe gjenreali i cili tradhtoj Teutën në Luftën e Dytë iliro-romake. Senati i Romës e nominoj sundues në atë pjesë të Ilirisë që mbeti e pa aneksuar nga Republika. Më vonë djali i tijë Pleurati do të rrëzohej nga trashgimtari legjitim i Ardianve dhe Mbretëreshës Teuta, Mbreti Gent. Rrëzimi i Pleuratit dhe fillimi i kryengritjeve nga Genti e irritoj Republikën Romake gjë që më pas do të sillte Luftën e Tretë iliro-romake.