Përdoruesi:Tiimiii/Artikujtqesecilawikipediaduhettikete

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
== Biografi ==

Aktorët, valltarët dhe modelet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Sarah Bernhardt
 2. Charlie Chaplin
 3. Marlene Dietrich
 4. Marilyn Monroe

Artistë dhe arkitektë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Le Corbusier
 2. Salvador Dalí
 3. Albrecht Dürer
 4. Vincent van Gogh
 5. Francisco Goya
 6. Hokusai
 7. Frida Kahlo
 8. Leonardo da Vinçi
 9. Henri Matisse
 10. Michelangelo Buonarroti
 11. Pablo Picasso
 12. Raffaello
 13. Rembrandt
 14. Peter Paul Rubens
 15. Mimar Sinani
 16. Diego Velaquez
 17. Andy Warhol
 18. Frank Lloyd Wright

Autorët, dramaturgët dhe poetët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Abu Nuvas
 2. Hans Christian Andersen
 3. Matsuo Bashō
 4. Jorge Luis Borges
 5. Lord Bajroni
 6. Miguel de Cervantes
 7. Geoffrey Chaucer
 8. Anton Çehovi
 9. Dante Alighieri
 10. Charles Dickens
 11. Fjodor Mihajlloviç Dostojevski
 12. Gabriel García Márquez
 13. Johan Volfgang Gëte
 14. Hafez
 15. Homeri
 16. Victor Hugo
 17. James Joyce
 18. Franz Kafka
 19. Kalidasa
 20. Li Bai
 21. Naguib Mahfouz
 22. Molieri
 23. Ovidi
 24. Marcel Proust
 25. Aleksandër Pushkini
 26. William Shakespeare
 27. Sofokliu
 28. Rabindranat Tagora
 29. Leon Tolstoi
 30. Mark Twain
 31. Virgjili

Kompozitorë dhe muzikantë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Louis Armstrong
 2. Johann Sebastian Bach
 3. The Beatles
 4. Ludwig van Beethoven
 5. Johannes Brahms
 6. Frédéric Chopin
 7. Antonín Dvořák
 8. George Frideric Handel (Q7302)
 9. Joseph Haydn
 10. Gustav Mahler
 11. Wolfgang Amadeus Mozart
 12. Giovanni Pierluigi da Palestrina (179277)
 13. Édith Piaf
 14. Elvis Presley
 15. Giacomo Puccini
 16. Franz Schubert
 17. Igor Stravinsky
 18. Pjotr Çajkovski
 19. Giuseppe Verdi
 20. Antonio Vivaldi
 21. Richard Wagner

Eksploruesit dhe udhëtarët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Roald Amundsen
 2. Neil Armstrong
 3. Jacques Cartier
 4. Kristofor Kolombi
 5. Xhejms Kuk
 6. Hernan Kortes
 7. Yuri Gagarin
 8. Vasco da Gama
 9. Ibn Battuta
 10. Ferdinand Magelani
 11. Marko Polo
 12. Zheng He (Q7333)

Drejtorët e filmave dhe skenaristët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Ingmar Bergman
 2. Walt Disney
 3. Sergei Eisenstein (Q8003)
 4. Federico Fellini
 5. Alfred Hitchcock
 6. Stanley Kubrick
 7. Akira Kurosawa
 8. Satyajit Ray (Q8873)
 9. Steven Spielberg

Shpikësit, shkencëtarët dhe matematikanët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Arkimedi
 2. Avicena
 3. Tim Berners-Lee
 4. Brahmagupta (Q202943)
 5. Nikola Koperniku
 6. Marie Curie
 7. Charles Darwin
 8. Thomas Edison
 9. Albert Einstein
 10. Euklidi
 11. Leonard Euler
 12. Michael Faraday
 13. Enrico Fermi
 14. Henry Ford
 15. Galen (Q8778)
 16. Galileo Galilei
 17. Carl Friedrich Gauss
 18. Johannes Gutenberg
 19. David Hilbert
 20. James Prescott Joule
 21. Johannes Kepler
 22. Muhamed bin Musa el-Harezmi
 23. Gotfried Leibniz
 24. Karl Lineu
 25. Xhames Klerk Maxwell (Q9095)
 26. Dmitri Mendelejev
 27. Isaac Newton
 28. Louis Pasteur
 29. Max Planck
 30. Ernest Rutherford
 31. Erwin Schrödinger
 32. Nikola Tesla
 33. Alan Turing
 34. Xhejms Watt (Q9041)

Filozofët dhe shkencëtarët socialë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Aristoteli
 2. Simone de Beauvoir
 3. Çanakya (Q9045)
 4. Noam Chomsky
 5. Konfuci
 6. René Descartes
 7. Sigmund Freud
 8. George Wilhelm Friedrich Hegel
 9. Ibn Halduni
 10. Immanuel Kant
 11. John Maynard Keynes
 12. Laozi (Q9333)
 13. John Locke
 14. Niccolò Machiavelli
 15. Karl Marx
 16. Friedrich Nietzsche
 17. Platoni
 18. Jean-Jacques Rousseau
 19. Jean-Paul Sartre
 20. Sima Qian (Q9372)
 21. Adam Smith
 22. Sokrati
 23. Voltaire
 24. Max Weber
 25. Ludwig Wittgenstein (Q9391)
 26. Zhu Xi (Q9397)

Liderët politikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Akbar
 2. Leka i Madh
 3. Ashoka
 4. Mustafa Qemal Ataturku
 5. Augusti
 6. Otto von Bismarck
 7. Simón Bolívar
 8. Napoleon Bonaparte
 9. Jul Çezari
 10. Karli i Madh
 11. Winston Churchill
 12. Konstandini i Madh
 13. Kiri i Madh (Q8423)
 14. Charles de Gaulle
 15. Elizabeta e Pare e Anglise
 16. Mahatma Gandi
 17. Xhingis Han
 18. Ernesto Che Guevara
 19. Adolf Hitler
 20. Zhan d'Ark
 21. Martin Luther King
 22. Vladimir Lenini
 23. Abraham Lincoln
 24. Luigji XIV
 25. Rosa Luxemburg
 26. Nelson Mandela
 27. Mao Zedong
 28. Jawaharlal Nehru (Q1047)
 29. Kwame Nkrumah
 30. Pjetri i Madh
 31. Qin Shi Huang (Q7192)
 32. Franklin D. Roosevelt
 33. Saladini
 34. Josif Visarionoviç Stalini
 35. Sulejmani I
 36. Sun Yat-sen (Q8573)
 37. Timuri (Q8462)
 38. Ymer bin Hatabi
 39. George Washington

Figura fetare dhe teologë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Abrahami
 2. Tomas Akuinas
 3. Shën Agustini
 4. Gautama Buddha
 5. Ebu Hamid el-Gazaliu
 6. Jezusi
 7. Martin Luther
 8. Moisiu
 9. Muhammedi
 10. Shën Pali

Filozofia dhe psikologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Filozofia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Estetika e trupit
 2. Dialektika
 3. Etika
 4. Epistemologjia
 5. Feminizmi
 6. Dëshira e lirë
 7. Dituria
 8. Logjika
 9. Mendja
 10. Filozofia
 11. Probabiliteti
 12. Realiteti
 13. E vërteta

Psikologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Sjellja
 2. Emocioni
 3. Dashuria
 4. Psikologjia
 5. Mendimi

Feja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pamja botërore dhe feja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Perëndia
 2. Mitologjia
 3. Filozofitë e botës
  1. Ateizmi
  2. Fundamentalizmi (Q9149)
  3. Materializmi
  4. Monoteizmi
  5. Politeizmi
 4. Shpirti (Q9165)
 5. Feja
 6. Specific religions
  1. Budizmi
  2. Krishtërimi
   1. Kisha Katolike
  3. Konfucianizmi (Q9581)
  4. Hinduizmi
   1. Trimurti (Q9595)
  5. Islami
   1. Shiitët
  6. Jainizmi
  7. Jahudizmi
  8. Sikizmi
  9. Taoismi (Q9598)
  10. Zoroastrianizmi (Q9601)
 7. Praktikat shpirtërore
  1. Sufizmi
  2. Joga
  3. Zen (Q7953)

Shkencat shoqërore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Shoqëria (Q8425)
 2. Qytetërimi
 3. Arsimi

Familja dhe marrëdhëniet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Familja
 2. Fëmija
 3. Burri
 4. Martesa
 5. Gruaja

Politika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Politika
 2. Anarkizmi (Q6199)
 3. Kolonializmi
 4. Komunizmi
 5. Konservatizmi (Q7169)
 6. Demokracia
 7. Diktatura
 8. Diplomacia
 9. Fashizmi
 10. Globalizimi
 11. Qeveria
 12. Ideologjia
 13. Imperializmi
 14. Liberalizmi
 15. Marksizmi
 16. Monarkia
 17. Nacionalizmi
 18. Republika
 19. Socializmi
 20. Shteti
 21. Partite politike
 22. Propaganda
 23. Terrorizmi

Biznes dhe ekonomi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Ekonomia
 2. Kapitali
 3. Kapitalizmi
 4. Deviza
  1. Euro
  2. Jeni japonez
  3. Dollari i Shteteve të Bashkuara
 5. Industria
 6. Paraja
 7. Tatimi

Ligji[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Ligji
 2. Kushtetuta

Organizatat ndërkombëtare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Bashkimi Afrikan (Q7159Q7159)
 2. Liga Arabe
 3. Shoqata e Kombeve të Azisë Juglindore
 4. Bashkësia e Shteteve të Pavarura
 5. Komonuelthi
 6. Bashkimi Evropian
 7. Lëvizja ndërkombëtare e Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe (Q7178)
 8. NATO
 9. Çmimi Nobel
 10. OPEC
 11. Organizata e Kombeve të Bashkuara
  1. Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë
  2. Fondi Monetar Ndërkombëtar
  3. UNESCO
  4. Deklarata Universale për të Drejtat e Njeriut
  5. Organizata Botërore e Shëndetësisë
 12. Banka Botërore
 13. Organizata Botërore e Tregtisë

Lufta dhe ushtria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Lufta civile (Q8465)
 2. Ushtarak (Q8473)
 3. Paqja
 4. Lufta

Çështjet sociale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Dështimi i zhvillimit të fetusit
 2. Dënimi me vdekje
 3. Të drejtat e njeriut
 4. Racizmi
 5. Skllavëria

Gjuha dhe letërsia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Gjuha
 2. Gjuhët specifike
  1. Gjuha arabe
  2. Gjuha bengale
  3. Gjuha kineze
  4. Gjuha angleze
  5. Gjuha frënge
  6. Gjuha gjermane
  7. Gjuha greke
  8. Gjuha hebraike
  9. Gjuha hindustani
  10. Gjuha japoneze
  11. Gjuha latine
  12. Gjuha perse
  13. Gjuha portugeze
  14. Gjuha ruse
  15. Gjuha sanskrite
  16. Gjuha spanjolle
  17. Gjuha suahile (Q7838)
  18. Gjuha turke
 3. Gjuhësia
 4. Gramatika
 5. Fjala
  1. Fonema (Q8183)
  2. Rrokja
 6. Shkrimi
  1. Alfabeti arab
  2. Shkrimi kinez (Q8201)
  3. Alfabeti cirilik
  4. Alfabeti grek
  5. Hangul (Q8222)
  6. Shkrimi latin
 7. Shkrim-leximi (Q8236)
 8. Përkthimi (Q7553)
 9. Letërsia
  1. Proza (Q676)
  2. Arti i Luftës
  3. Fiktivi
   1. Një mijë e një netë
  4. Romani
   1. Ëndrra në vilën e kuqe
   2. Taleja e Gjenjit (Q8269)
  5. Poezia
   1. Epi i Gilgameshit
   2. Iliada
   3. Mahabharata (Q8276)
   4. Shahnameh (Q8279)

Shkencë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Shkenca
 2. Natyra

Astronomi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Astronomia
 2. Asteroidet
 3. Big Bang
 4. Vrima e zezë
 5. Kometa
 6. Galaktika
  1. Rruga e Qumështit
 7. Hëna
 8. Planeti
  1. Toka
  2. Jupiteri
  3. Marsi
  4. Merkuri
  5. Neptuni
  6. Saturni
  7. Urani (planet)
  8. Venera
 9. Sistemi diellor
 10. Fluturime hapësinore (Q5916)
 11. Ylli
  1. Dielli
 12. Gjithësia

Biologji[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Biologjia
 2. Materialet biologjike
  1. ADN
  2. Enzima
  3. Proteina
 3. Botanika
 4. Vdekja
  1. Vetëvrasja
 5. Ekologjia
  1. Speciet e rrezikuara (Q11394)
 6. Zbutja (Q11395)
 7. Jeta
 8. Klasifikimi biologjik (Q11398)
  1. Lloji

Proceset biologjike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Metabolizmi
  1. Hormonet tretës
  2. Fotosinteza
  3. Fryma
 2. Evolucioni
 3. Riprodhimi
  1. Shtatzania
  2. Gjinia

Anatomi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Anatomia
 2. Gjiri
 3. Qeliza
 4. Sistemi i qarkullimit të gjakut
  1. Gjaku
  2. Zemra
 5. Endokrin
 6. Sistemi i tretjes
  1. Zorra e trashë
  2. Zorrët e holla
  3. Mëlçia
 7. Muskuli (Q7365)
 8. Sistemi nervor
  1. Truri
  2. Nervi (Q9620)
  3. Sistemi nervor ndijor (Q11101)
   1. Veshi
   2. Hunda
   3. Syri
 9. Sistemi riprodhues (Q7895)
 10. Sistemi i frymëmarrjes (Q7891)
 11. Skeleti (Q7881)
 12. Lëkura

Shëndeti dhe mjekësia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Mjekësia
 2. Varshmëria (Q12029)
  1. Etanoli
  2. Duhani
 3. Sëmundja e Alzheimerit
 4. Kanceri
 5. Sëmundja obstruktive kronike
 6. Të ftohurit (Q12125)
 7. Stomatologjia
 8. Njeriu me aftesi te kufizuara (Q12131)
  1. Verbëria (Q10874)
  2. Shurdhëri (Q12133)
 9. Semundja mendore (Q12135)
 10. Sëmundja
 11. Epilepsia
 12. Mjekimi (Q12140)
  1. Antibiotiku (Q12187)
 13. Shendetsia (Q12147)
 14. Gastroenteritët (Q156103)
 15. Dhimbje koke (Q156103)
 16. Infarkti miokardial
 17. Sistemi i imunitetit (Q1059)
 18. Malaria
 19. Mosushqyerja (Q12167)
 20. Menstruacionet (Q12171)
 21. Shëndoshja (Q12174)
 22. Pandemia
 23. Pneumonia
 24. Poliomieliti
 25. Sëmundje seksualisht e transmetueshme (Q12198)
  1. AIDS
 26. Goditja
 27. Tuberkulozi
 28. Diabetes mellitus
 29. Virusi
  1. Gripi
  2. Li e vogël (Q12214)

Organizmat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Organizmi(Q7239)
 2. Kafsha
  1. Nematoda (Q5185)
  2. Mollusca (Q25326)
  3. Këmbënyjorët
   1. Kandrra
    1. Milingona (Q7386)
    2. Bleta
    3. Mushkonja
   2. Merimanga
  4. Chordate
   1. Ujëtokësorët(Amfibët)
   2. Zogjtë
    1. Pula (shpend)
    2. Pëllumbi
   3. Peshqit
    1. Peshkaqeni
   4. Gjitarët
    1. Deveja
    2. Macja
    3. Lopa
    4. Qeni
    5. Elefanti
    6. Kali
    7. Dhentë (Q7368)
    8. Brejtësit
    9. Derri
    10. Primatet (Q7380)
     1. Njeriu
    11. Cetacetë
   5. Zvarranikët
    1. Dinozaurët
    2. Gjarpri
 3. Archaea (Q10872)
 4. Bakteret
 5. Këpurdhat
 6. Bimët
  1. Lulja
  2. Pema (Q10884)
 7. Protist (Q10892)

Kimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Kimia
 2. Kimia inorganike
 3. Biokimia
  1. Hormonet
 4. Komponim kimik
  1. Acidi
  2. Bazat
  3. Kripërat
 5. Lista e elementeve kimikë
  1. Sistemi periodik i elementeve
  2. Alumini
  3. Karboni
  4. Bakri
  5. Ari
  6. Hidrogjeni
  7. Hekuri
  8. Azoti
  9. Oksigjeni
  10. Argjendi
  11. Kallaj
 6. Kimia organike
  1. Alkooli
  2. Karbohidratet
  3. Lipidet
 7. Molekula
 8. Kimia analitike (Q2346)
 9. Kimia fizike (Q11372)

Shkenca e Tokës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Orteqet
 2. Klima
  1. El Ninjo
  2. Ndryshimet klimatike
 3. Tërmeti
 4. Gjeologjia
  1. Minerali
   1. Diamanti
  2. Tektonika e pllakave (Q7950)
  3. Shkëmbi
 5. Fatkeqesi natyrore (Q8065)
  1. Përmbytja (Q8068)
  2. Cunami
 6. Vullkani
 7. Moti
  1. Retë
  2. Shiu
  3. Dëbora
  4. Tornado
  5. Uragani
  6. Era

Fizikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Fizika
 2. Nxitimi
 3. Atomi
 4. Energjia
  1. Ruajtja e energjisë (Q11382)
 5. Rrezatimi elektromagnetik
  1. Rrezet infra të kuqe
  2. Rrezet ultravioletë
  3. Drita
   1. Ngjyra
 6. Mekanika klasike
 7. Forca
  1. Elektromagnetizmi
   1. Fusha magnetike
  2. Graviteti
  3. Bashkëveprimi i fortë
  4. Bashkëveprimi i dobët
 8. Magneti
 9. Masa
 10. Metalet
  1. Çeliku (material)
 11. Fisioni bërthamor
 12. Gjendja agregate
  1. Gazi
  2. Likuid (Q11435)
  3. Plazma (fizikë)
  4. Ngurtësia (Q11438)
 13. Mekanika kuantike
 14. Radioaktivitet
 15. Relativiteti i përgjithshëm
 16. Teoria speciale e relativitetit
 17. Gjysmëpërcjellësi
 18. Tingulli
 19. Shpejtësia
  1. Shpejtësia e dritës
 20. Temperatura
 21. Koha
 22. Termodinamika
 23. Zbrazëtia

Matjet dhe njësitë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Shkallë (kënd)
 2. Kilogrami
 3. Litri
 4. Metri
 5. Sistemi SI
 6. Sekonda

Matja e kohës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Kalendari
  1. Kalendari gregorian
 2. Ora
 3. Dita
 4. Zona kohore
 5. Viti

Artikuj ushqimor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Ushqimi
 2. Buka
 3. Drithi
  1. Elbi
  2. Misri
  3. Tërshëra
  4. Orizi
  5. Thekra
  6. Melekuqe (Q12111)
  7. Gruri
 4. Djathi
 5. Çokollata
 6. Mjalti
 7. Fruti
  1. Molla
  2. Bananja
  3. Rrushi
  4. Sojë (Q11006)
  5. Limoni
  6. Arra (frut) (Q11009)
 8. Mishi (Q10990)
 9. Sheqeri
 10. Perimet
  1. Patatja

Pije[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Birra
 2. Kafeja
 3. Lëngu (Q8492)
 4. Qumështi
 5. Çaji
 6. Uji
 7. Vera (pije alkoolike)

Matematikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Matematika
 2. Aritmetika
  1. Logaritmet
  2. Numri
  3. Teoria e numrave
 3. Algjebra
  1. Numrat kompleksë
  2. Ekuacioni
  3. Algjebra lineare
 4. Gjeometria
  1. Këndi (Q11352)
  2. Sipërfaqja
  3. Sistemi koordinativ
  4. Numri pi
  5. Teorema e Pitagorës
  6. Simetria
  7. Trigonometria
 5. Analiza matematikore
  1. Ekuacione Diferenciale
  2. Analiza numerike (Q11216)
 6. Probabiliteti dhe statistikat
  1. Statistika
 7. Logjika dhe themelet
  1. Funksioni (matematikë) (Q11348)
  2. Pafundësia
  3. Provat matematikore (Q11538)
  4. Teoria e vendosur (Q12482)

Teknologji[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Teknologjia
 2. Bioteknologjia
 3. Veshja
  1. Pambuki (Q11457)
 4. Inxhinieria
  1. Makina
  2. Roboti
  3. Vidhos (Q11022)
  4. Rrota
 5. Agrikultura
  1. Ujitja
  2. Parmenda
 6. Metalurgjia (Q11467)
 7. Nanoteknologjia

Komonikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Komunikimi
 2. Libri
 3. Informacioni
  1. Enciklopedia
 4. Gazetaria
  1. Gazeta
  2. Masmedia
 5. Shtypi
 6. Telefoni

Elektronikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Elektronika
  1. Rryma elektrike
  2. Frekuenca
 2. Komponentet
  1. Kondensatori
  2. Induktori
  3. Transistori
  4. Dioda
  5. Rezistorët
  6. Transformatorët

Kompjuterët dhe Internet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Kompjuteri
  1. Hard disk
  2. Njësia qendrore e përpunimit
 2. Inteligjenca artificiale
 3. Teknologjia e informacionit
  1. Algoritmi
 4. Interneti
  1. Posta elektronike
  2. World Wide Web
 5. Sistemi operativ
 6. Gjuhë programimi
 7. Software

Energjia dhe lëndët djegëse[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Energjia e ripërtëritshme
 2. Elektriciteti
  1. Energjia bërthamore
 3. Karburant fosil (Q12748)
 4. Motor me djegie të brendshme (Q12757)
 5. Makina me avull
 6. Zjarri

Materiale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Xhami (material)
 2. Letra
 3. Plastika
 4. Druri

Transporti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Transporti
 2. Avioni
 3. Automobili
 4. Biçikleta
 5. Nëndetësja
 6. Anija
 7. Treni

Armët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Arma
  1. Shpata (Q12791)
  2. Armët (Q12796)
   1. Armë automatike (Q12800)
  3. Armët bërthamore
 2. Tanku
 3. Materiali eksploziv (Q12870)
  1. Baruti

Artet dhe rekreacion[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Kultura
 2. Arti
  1. Stripi
  2. Piktura
  3. Fotografia
  4. Skulptura Q11634
  5. Qeramika (Q11642
 3. Vallëzimi
 4. Moda
 5. Teatri
 6. Kaligrafia Q12681)

Arkitekturë dhe inxhinieri civile[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Arkitektura
 2. Harku (Q12277)
 3. Ura
 4. Kanali
 5. Penda (Q12323)
 6. Kubja (Q12493)
 7. Shtëpia
 8. Struktura specifike
  1. Angkor Wat (Q43473)
  2. Koloseumi
  3. Muri i Madh Kinez
  4. Kulla Eiffel
  5. Empire State Building
  6. Ajasofja
  7. Parthenon (Q10288)
  8. Kompleksi piramidal i Gizës (Q13217298)
  9. Bazilika e Shën Pjetrit (Q12512)
  10. Statuja e Lirisë
  11. Taxh Mahali
  12. Tre Gorges Damë (Q12514)
 9. Piramida
 10. Kulla

Film, radio dhe televizion[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Filmi
  1. Animimi
   1. Anime
 2. Radio
 3. Televizioni

Muzikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Muzika
 2. Kënga
 3. Zhanra të veçanta muzikore
  1. Blues
  2. Muzika klasike
   1. Opera
   2. Simfonia (Q9734)
  3. Muzika elektronike
  4. Flamenko (Q9764)
  5. Hip hop
  6. Jazz
  7. Reggae
  8. Rock
  9. Samba (Q11403)
 4. Instrumentet e veçanta muzikore
  1. Daulle (Q11404)
  2. Flauti
  3. Kitara
  4. Pianoja
  5. Trumbeta
  6. Violina

Argëtim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Loja
  1. Tavëll (Q11411)
  2. Shahu
  3. Go (Lojë) (Q11413)
 2. Kumar
 3. Arti luftarak
  1. Karate
  2. Xhudo
 4. Lojrat Olimpike (Q5389)
 5. Sporti
  1. Atletika
  2. Garat automobilistike
  3. Bejsbolli
  4. Basketbolli
  5. Kriketi (Q5375)
  6. Futbolli
  7. Golfi (Q5377)
  8. Futbolli regbi (Q5378)
  9. Tenisi
 6. Lodra

Historia dhe Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ky seksion është për ngjarjet dhe periudhat në historinë njerëzore dhe parahistorinë.

 1. Historia

Parahistoria dhe bota e lashtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Parahistoria
 2. Epoka e Gurit
 3. Koha e bronzit
 4. Koha e hekurit
 5. Mesopotamia
 6. Sumerët
 7. Egjipti i lashtë
 8. Greqia e lashtë
 9. Perandoria Romake
 10. Dinastia Han
 11. Perandoria Gupta (Q11774)

Mesjeta dhe moderniteti i hershëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Halifati Abbasid (Q12536)
 2. Iluminizmi
 3. Aztec (Q12542)
 4. Perandoria Bizantine
 5. Kryqëzatat
 6. Perandoria e Shenjtë Romake
 7. Mbretëria e Inkëve
 8. Perandoria Mali (Q184536)
 9. Civilizimi i Majëve
 10. Mesjeta
 11. Perandoria Mongole
 12. Dinastia Ming
 13. Perandoria Osmane
 14. Reformat protestante (Q12562)
 15. Rilindja
 16. Dinastia Tang
 17. Vikingët

Modern[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Konflikti arabo-izraelit (Q8669)
 2. Lufta Civile Amerikane
 3. Aparteidi
 4. Perandoria Britanike
 5. Lufta e ftohtë
 6. Revolucioni kulturor (Q8690)
 7. Revolucioni francez
 8. Depresion i madh (Q8698)
 9. Holokausti
 10. Revolucioni industrial
 11. Gjermania Naziste
 12. Restaurimi meiji (Q8707)
 13. Revolucioni rus
 14. Dinastia Qing
 15. Lufta e Vietnamit
 16. Lufta e Parë Botërore
 17. Lufta e Dytë Botërore

Gjeografi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ky seksion është për konceptet gjeografike dhe për vende specifike.

 1. Gjeografia
 2. Qyteti
 3. Kontinentet
 4. Pylli (Q4421)
 5. Mali (gjeografi)
 6. Shkretëtira
 7. Poli i Veriut (Q934)
 8. Oqeani
 9. Lumi
 10. Deti
 11. Poli i Jugut

Kontinentet dhe rajonet kryesore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Afrika
 2. Antarktiku
 3. Azia
 4. Evropa
 5. Lindja e Mesme
 6. Amerika Veriore
 7. Oqeania
 8. Amerika Jugore

Vendet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Arabia Saudite
 2. Afganistani
 3. Algjeria
 4. Argjentina
 5. Australia
 6. Austria
 7. Bangladeshi
 8. Brazili
 9. Kanadaja
 10. Kina
 11. Kuba
 12. Egjipti
 13. Etiopia
 14. Franca
 15. Gjermania
 16. India
 17. Indonezia
 18. Irani
 19. Iraku
 20. Izraeli
 21. Italia
 22. Japonia
 23. Kosova
 24. Meksika
 25. Nigeria
 26. Pakistani
 27. Polonia
 28. Portugalia
 29. Republika Demokratike e Kongos
 30. Rusia
 31. Singapori
 32. Shqipëria
 33. Republika Jugafrikane
 34. Koreja e Jugut
 35. Spanja
 36. Sudani
 37. Tanzania
 38. Tajlanda
 39. Turqia
 40. Ukraina
 41. Mbretëria e Bashkuar
 42. Shtetet e Bashkuara të Amerikës
 43. Vatikani
 44. Venezuela
 45. Vietnami
 46. Holanda
 47. Zelanda e Re
 48. Zvicra

Qytetet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Amsterdami
 2. Athina
 3. Bagdadi
 4. Bangkoku
 5. Pekini
 6. Berlini
 7. Bogotá
 8. Brukseli
 9. Buenos Aires
 10. Kajro
 11. Kepi
 12. Damasku
 13. Delhi (Q1353)
 14. Dhaka
 15. Dubai
 16. Hong Kong
 17. Stambolli
 18. Xhakarta
 19. Jerusalemi
 20. Karaçi
 21. Kinshasa
 22. Kalkuta
 23. Lagos
 24. Londra
 25. Los Angeles
 26. Madridi
 27. Meka
 28. Meksiko (qytet)
 29. Moska
 30. Mumbai (Q1156)
 31. Nairobi
 32. New York City
 33. Prishtina
 34. Parisi
 35. Rio de Zhaneiro
 36. Roma
 37. Shën Petersburgu
 38. São Paulo
 39. Seoul
 40. Shangai
 41. Sydney
 42. Shkupi
 43. Teherani
 44. Tirana
 45. Tokjo
 46. Uashington D.C.
 47. Viena

Trupat e ujit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Amazona (lum)
 2. Oqeani Arktik
 3. Oqeani Atlantik
 4. Deti Baltik
 5. Deti i Zi
 6. Deti i Karaibeve
 7. Liqeni Kaspik
 8. Lumi Kongo
 9. Danubi
 10. Ganga
 11. Reef i Madh pengues (Q7343)
 12. Liqenet e Mëdha
 13. Oqeani Indian
 14. Lumi Indus
 15. Liqeni i Bajkalit
 16. Liqeni Tanganyika (Q5511)
 17. Liqeni Viktoria
 18. Deti Mesdhe
 19. Misisipi (lumë)
 20. Lumi niger (Q3542)
 21. Nili
 22. Deti i Veriut
 23. Oqeani Paqësor
 24. Kanali i Panamasë
 25. Rhein
 26. Kanali i Suezit
 27. Oqeani Jugor
 28. Vollga
 29. Lumi Chang Jiang
 30. Lumi Huang He

Malet dhe shkretëtirat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Alpet
 2. Andet
 3. Himalajet
  1. Mali Everest
 4. Kilimanxharo
 5. Malet Shkëmbore
 6. Saharaja