Wikipedia:Artikujt që secila Wikipedia duhet t'i ketë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Kjo është lista e 1000 artikujve e cila gjindet në Meta, e plotësuar me artikuj të cilët janë me rëndësi për Wikipedinë shqiptare. Këta artikuj si çdo artikull tjetër në Wikipedia mund ti ndryshojë në mënyrë të argumentuar secili përdorues. Për ndryshime dhe plotësime të listës shkruani në faqen e diskutimit.


Për listën origjinale mund të diskutoni në #wikilist kanalin Freenode...

Biografi[redakto tekstin burimor]

Së paku tre fjali për 100 personalitete kyçe historike

Muzikantë[redakto tekstin burimor]

 1. Johann Sebastian Bach
 2. Ludwig van Beethoven
 3. Wolfgang Amadeus Mozart
 4. The Beatles
 5. Johannes Brahms
 6. Frédéric Chopin
 7. Antonin Dvořak
 8. Michael Jackson
 9. Pink Floyd
 10. Elvis Presley
 11. Jean Sibelius
 12. Igor Stravinski
 13. Giuseppe Verdi
 14. Antonio Vivaldi
 15. Richard Wagner

Eksplorues[redakto tekstin burimor]

 1. Roald Amundsen
 2. Jacques Cartier
 3. Kristofor Kolumbo
 4. James Cook
 5. Hernán Cortés
 6. Francis Drake
 7. Leif Erikson (en - de - bs - sr)
 8. Vasco da Gama
 9. Edmund Hillary (en - de - bs, sr)
 10. Ferdinand Magellan
 11. Marco Polo
 12. Ceng He (en - de - bs - sr)

Shkencëtarë dhe shpikës[redakto tekstin burimor]

 1. Nikola Koperniku (simple - en)
 2. Marie Curie (simple - en)
 3. Charles Darwin (simple - en)
 4. Albert Einstein (simple - en)
 5. Thomas Alva Edison (simple - en)
 6. Enrico Fermi (simple - en)
 7. Henry Ford (simple - en)
 8. Sigmund Freud (simple - en)
 9. Galileo Galilei (simple - en)
 10. Johannes Gutenberg (simple - en)
 11. Edward Jenner (simple - en)
 12. John Maynard Keynes (simple - en)
 13. Isaac Newton (simple - en)
 14. Leonardo da Vinci (simple - en)
 15. Alfred Nobel (simple - en)
 16. Vëllezërit Wright (simple - en)
 17. Buckminster Fuller (simple - en)
 18. Enrico Fermi (simple - en)
 19. Alessandro Volta (simple - en)
 20. Benjamin Franklin (simple - en)
 21. Rugjer Boshkoviqi (simple - en)
 22. Lavoslav Ružička (simple - en)
 23. Đuro Pilar (simple - en)

Shkrimtarë dhe mendimtarë[redakto tekstin burimor]

 1. Homeri (simple - en)
 2. Herodoti (simple - en)
 3. Sofokli (simple - en)
 4. Virgjili (simple - en)
 5. Dante Alighieri (simple - en)
 6. William Shakespeare (simple - en)
 7. Johann Wolfgang von Goethe (simple - en)
 8. Mary Wollstonecraft (simple - en)
 9. George Orwell (simple - en)
 10. John Ronald Reuel Tolkien (simple - en)
 11. Sir Walter Scott (simple - en)
 12. Edgar Allan Poe (simple - en)
 13. Anton Pavlovič Čehov (simple - en)
 14. Macuo Bašo (simple - en)
 15. Lao Ce (simple - en)
 16. Sun Cu (simple - en)
 17. Konfucije (simple - en)
 18. Du Fu (simple - en)
 19. Zeami (simple - en)
 20. Sima Qian (simple - en)
 21. Li Po (simple - en)
 22. Sokrati (simple - en)
 23. Platoni (simple - en)
 24. Aristoteli (simple - en)
 25. Pitagora (simple - en)
 26. Shën Augustini (simple - en)
 27. Toma Akvinski (simple - en)
 28. Hipokrati (simple - en)
 29. Immanuel Kant (simple - en)
 30. Martin Luther (simple - en)
 31. Rosa Luxemburg (simple - en)
 32. Karl Marx (simple - en)
 33. Murasaki Shikibu (simple - en)
 34. Adam Smith (simple - en)

Politikanë modern[redakto tekstin burimor]

 1. Kofi Annan (simple - en)
 2. Silvio Berlusconi (simple - en)
 3. Tony Blair (simple - en)
 4. George W. Bush (simple - en)
 5. Jacques Chirac (simple - en)
 6. Nelson Mandela (simple - en)
 7. Vladimir Putin (simple - en)
 8. Gerhard Schröder (simple - en)

Udhëheqës dhe politikanë[redakto tekstin burimor]

 1. Akbar i madh (simple - en)
 2. Aleksandri i madh (simple - en)
 3. Augusti (simple - en)
 4. Otto von Bismarck (simple - en)
 5. Simón Bolívar (simple - en)
 6. Karli i Madh (simple - en)
 7. Winston Churchill (simple - en)
 8. Jul Çezari (simple - en)
 9. Franc Ferdinandi (simple - en)
 10. Mohandas Gandhi (simple - en)
 11. Charles de Gaulle (simple - en)
 12. Hamurabi (simple - en)
 13. Hirohito (simple - en)
 14. Adolf Hitler (simple - en)
 15. Thomas Jefferson (simple - en)
 16. Xhingis Kan (simple - en)
 17. Lenini (simple - en)
 18. Abraham Lincoln (simple - en)
 19. Napoleon Bonaparte (simple - en)
 20. Nelson Mandela (simple - en)
 21. Mao Ce Tung (simple - en)
 22. Benito Mussolini (simple - en)
 23. Kwame Nkrumah (simple - en)
 24. Pjetri i Madh (simple - en)
 25. Pol Pot (simple - en)
 26. Franklin Delano Roosevelt (simple - en)
 27. Saladini (simple - en)
 28. Shaka Zulu (simple - en)
 29. Sitting Bull (simple - en)
 30. Joseph Stalin (simple - en)
 31. Tamerlani (simple - en)
 32. Lav Trocki (simple - en)
 33. Harry S. Truman (simple - en)
 34. George Washington (simple - en)
 35. Wilhelm II. (Gjermania) (simple - en)
 36. Çin Shi Huangdi (simple - en)
 37. Josip Jelačić (simple - en)
 38. Stjepan Radić (simple - en)
 39. Khuen Héderváry (simple - en)

Gra të famshme[redakto tekstin burimor]

 1. Kleopatra (simple - en)
 2. Hildegard von Bingen (simple - en)
 3. Indira Gandhi (simple - en)
 4. Sojourner Truth (simple - en)
 5. Germaine Greer (simple - en)
 6. Gro Harlem Brundtland (simple - en)
 7. Sammu-ramat (Semiramis, Semiramida) (simple - en)
 8. Nefertiti (simple - en)
 9. Katarina e madhe (simple - en)
 10. Elizabeta e I (simple - en)
 11. Mbretëresha Victoria (simple - en)
 12. Kaahumanu (simple - en)
 13. Zhan d'Arke (simple - en)
 14. Rachel Carson (simple - en)
 15. Marie Curie (simple - en)
 16. Amelia Earhart (simple - en)
 17. Emma Goldman (simple - en)
 18. Mary Harris (Mother Jones) (simple - en)
 19. Frida Kahlo (simple - en)
 20. Helen Keller (simple - en)
 21. Rosa Luxemburg (simple - en)
 22. Golda Meir (simple - en)
 23. Florence Nightingale (simple - en)
 24. Rosa Parks (simple - en)
 25. Cixi (Tse Hsi, Tz'u-hsi) (simple - en)
 26. Eva Peron (simple - en)
 27. Eleanor Roosevelt (simple - en)
 28. Sapfa (simple - en)
 29. Harriet Tubman (simple - en)
 30. Mary Wollstonecraft (simple - en)
 31. Mary Dyer (simple - en)

Të tjerë[redakto tekstin burimor]

 1. Bill Gates (en, de)
 2. Steve Jobs (en, de)
 3. Martin Luther King (en, de)
 4. Stanley Kubrick (en, de)
 5. Alfred Hitchcock (en, de)
 6. Steven Spielberg (en, de)
 7. Walt Disney (en, de)

Terroristë[redakto tekstin burimor]

 1. Gavrilo Princip (simple - en)
 2. Osama bin Laden (simple - en)
 3. Lee Harvey Oswald (simple - en)

Shtete, politika dhe ligjet[redakto tekstin burimor]

Një fjali për secilin nga 203 shtetet nga kjo listë: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries

 1. Manifesti komunist (simple - en)
 2. Deklarata për të drejtat e njeriut (simple - en)
 3. Karta e magnës (simple - en)
 4. Levijatan (libër) (simple - en)

Produkte ushqimore[redakto tekstin burimor]

 1. Bujqësia (simple - en)
 2. Buka (simple - en)
 3. Djathi (simple - en)
 4. Çokollata (simple - en)
 5. Mjalti (simple:Honeysimple - en) LinkFA-star.png
 6. Sheqeri (simple - en)

Bimë ushqimore dhe industriale[redakto tekstin burimor]

 1. Drithërat
 2. Gruri (simple - en)
 3. Tërshëra (simple - en)
 4. Thekri (simple - en)
 5. Misri (simple - en)
 6. Elbi (simple - en)
 7. Orizi (simple - en)
 8. Perimet (simple - en)
  1. Patatja (simple - en)
 9. Fruti (simple - en)
  1. Molla (simple - en)
  2. Kumbulla (simple - en)
  3. Fiku (simple - en)
  4. Rrushi (simple - en)
  5. Limoni (simple - en)
  6. Portokalli (simple - en)

Bimë industriale[redakto tekstin burimor]

 1. Rrepa (simple - en)
 2. Duhani (simple - en)

Pije[redakto tekstin burimor]

 1. Alkoholi (simple - en)
  1. Birra (simple - en)
  2. Vera (pije alkoolike) (simple - en)
 2. Kola (simple - en)
 3. Kafja (simple - en)
 4. Çaji (simple - en)
 5. Uji (simple - en)
 6. Qumështi (simple - en)

Gjeografi[redakto tekstin burimor]

Kontinentet[redakto tekstin burimor]

 1. Afrika (simple - en)
 2. Antarktiku (simple - en)
 3. Azia (simple - en)
 4. Europa (simple - en)
 5. Amerika Veriore (simple - en)
 6. Australia (simple - en)
 7. Amerika Jugore (simple - en)

Regjione[redakto tekstin burimor]

 1. Amerika Latine (simple - en)
 2. Lindja e Mesme (simple - en)
 3. Oqeania (simple - en)

Qytete[redakto tekstin burimor]

 1. Athina (simple - en)
 2. Bangkoku (simple - en)
 3. Pekini (simple - en)
 4. Berlini (simple - en)
 5. Hong Kongu (simple - en)
 6. Stambolli (simple - en)
 7. Jeruzalemi (simple - en)
 8. Londra (simple - en)
 9. Meka (simple - en)
 10. New York (simple - en)
 11. Parisi (simple - en)
 12. Roma (simple - en)
 13. Shangai (simple - en)
 14. Saint Petersburg (simple - en)
 15. Moska (simple - en)
 16. Tenochtitlán (simple - en)
 17. Timbuktu (simple - en)
 18. Tokio (simple - en)
 19. Washington, DC (simple - en)

Valutat[redakto tekstin burimor]

 1. Dollari amerikan (simple - en)
 2. Funta (Sterling) (simple - en)
 3. Euro (simple - en)
 4. Jeni japonez (simple - en)
 5. Renminbi (simple - en)
 6. Rupia (simple - en)

Të ndryshme[redakto tekstin burimor]

 1. Alpet (simple - en)
 2. Amazona (simple - en)
 3. Andet (simple - en)
 4. Oqeani Arktik (simple - en)
 5. Oqeani Atlantik (simple - en)
 6. Deti Baltik (simple - en)
 7. Deti i Zi (simple - en)
 8. Great Barrier Reef (simple - en)
 9. Liqenet e Mëdha (simple - en)
 10. Great Rift Valley (simple - en)
 11. Himalajet (simple - en)
 12. Oqeani Indian (simple - en)
 13. Kilimanxharo (simple - en)
 14. Deti Mesdhe (simple - en)
 15. Mississippi (lum) (simple - en)
 16. Mount Everest (Chomolungma) (simple - en)
 17. Shkretëtira (simple - en)
 18. Ujëvarat e Niagarës (simple - en)
 19. Nili (simple - en)
 20. Poli i veriut (simple - en)
 21. Deti i Veriut (simple - en)
 22. Oqeani (simple - en)
 23. Oqeani Paqësor (simple - en)
 24. Kanali i Panamasë (simple - en)
 25. Pylli tropikal (simple - en)
 26. Lumi (simple - en)
 27. Malet Shkëmbore (en)
 28. Sahara (simple - en)
 29. Poli i jugut (simple - en)
 30. Oqeani Jugor (simple - en)
 31. Kanali i Suezit (simple - en)
 32. Tanganjika (simple - en)
 33. Liqeni Titikaka (simple - en)
 34. Liqeni Viktoria (simple - en)
 35. Vullkani (simple - en)

Historia[redakto tekstin burimor]

 1. Dinosaurët (simple - en)
 2. Dinasti
  1. Dinastia Ming (simple - en)
  2. Dinastia Qing (simple - en)
 3. Epoka historike
  1. Koha e gurit (simple - en)
  2. Koha e bronzit (simple - en)
  3. Koha e hekurit (simple - en)
  4. Mesjeta (simple - en)
 4. Shtete historike
  1. Sumerët (simple - en)
  2. Egjipti i vjetër (simple - en)
  3. Greqia klasike (simple - en)
  4. Perandoria Romake (simple - en)
  5. Bizanti (simple - en)
  6. Vikingët (simple - en)
  7. Perandoria Britanike (simple - en)
 5. Koncepte të ndryshme historike
  1. Barbarët (simple - en)
  2. Rilindja (simple - en)
  3. Koha e kolerës (simple - en)
  4. Reformacioni (simple - en)
  5. Skllavëria (simple - en)
  6. Iluminizmi (simple - en)
  7. Zbulimi i Amerikës (simple - en)
  8. Kolonizimi i Amerikës (simple - en)
  9. Kolonizimi i Amerikës jugore (simple - en)
  10. Revolucioni industrial (simple - en)
  11. Aparteidi (simple - en)
  12. Holokausti (simple - en)
  13. Organizata e Kombeve të Bashkuara (simple - en)
  14. NATO (simple - en)
  15. Programi Apollo (simple - en)
  16. Sputnik 1 (simple - en)
 6. Luftëra dhe revolucione
  1. Kryqëzatat (simple - en)
  2. Lufta qytetare angleze (simple - en)
  3. Revolucioni francez (simple - en)
  4. Lufta qytetare amerikane (simple - en)
  5. Lufta Franko-pruse (simple - en)
  6. Lufta e parë botërore (simple - en)
  7. Revolucioni rus (simple - en)
  8. Lufta qytetare ruse (simple - en)
  9. Lufta civile spanjolle (simple - en)
  10. Lufta e dytë botërore (simple - en)
  11. Lufta e ftohtë (simple - en)
  12. Lufta Koreane (simple - en)
 7. Lufta e Vietnamit (simple - en)
  1. Lufta Afgano-sovjetike (simple - en)
  2. Lufta e gjirit (simple - en)

Sistemi politik[redakto tekstin burimor]

 • Sisteme politike
 1. Anarkia (simple - en)
 2. Kapitalizmi (simple - en)
 3. Imperializmi (simple - en)
 4. Fashizmi (simple - en)
 5. Socializmi (simple - en)
 6. Komunizmi (simple - en)
 • Lloje qeverisjesh
 1. Monarkia (simple - en)
 2. Republika (simple - en)
 • Forma qeverisjesh
 1. Demokracia (simple - en)
 2. Diktatura (simple - en)
 • Ideologji dhe lëvizje politike
 1. Liberalizmi (simple - en)
 2. Feminizmi (simple - en)
 3. Fundamentalizmi (simple - en)
 4. Nacionalizmi (simple - en)
 5. Racizmi (simple - en)
 • Procese
 1. Globalizimi (simple - en)
 • Qeverisja
 1. Ndarja e qeverisjes (simple - en)
  1. Gjykata, Judikatura (simple - en)
  2. Legjislatura (simple - en)
  3. Ekzekutivi (simple - en)
 2. Partite politike (simple - en)

Çështje etike[redakto tekstin burimor]

 1. Aborti (simple - en)
 2. Planifikimi i familjes (simple - en)
 3. Dënimi me vdekje (simple - en)
 4. Homoseksualiteti (simple - en)
 5. Të drejtat e njeriut (simple - en)
 6. Pabarazia gjinore (simple - en)

Organizata ndërkombëtare, institucione dhe të ngjajshme[redakto tekstin burimor]

 1. Diplomacia (simple - en)
 2. Shpërblimi Nobel (simple - en)
 3. Lojërat Olimpike (simple - en)
 1. Liga Arabe (simple - en)
 2. Bashkimi Europian (simple - en)
 3. Fondi Monetar Ndërkombëtar (simple - en)
 4. NATO (simple - en)
 5. OPEC (simple - en)
 6. Kryqi i Kuq (simple - en)
 7. Gjysmëhëna e kuqe (simple - en)
 8. Organizata e Kombeve të Bashkuara (simple - en)
  1. WHO (simple - en)
  2. UNICEF (simple - en)
  3. UNESCO (simple - en)
  4. FAO (simple - en)

Religjione[redakto tekstin burimor]

 1. baha'i (simple - en)
  1. báb (simple - en)
  2. bahá'u'lláh (simple - en)
 2. budizmi (simple - en)
  1. Gautama Buddha (simple - en)
 3. krishterimi (simple - en)
  1. Jezu Krishti (simple - en)
  2. papa (simple - en) Slika:LinkFA-star.png
  3. Kisha (simple - en)
  4. protestantizmi (simple - en)
 4. konfucijanizmi (simple - en)
  1. Konfuci (simple - en)
 5. Zoti (simple - en)
 6. hinduizmi (simple - en)
  1. brahma (simple - en)
  2. Vishnu (simple - en)
  3. Shiva (simple - en)
 7. Islami (simple - en)
  1. Aliu (simple - en)
  2. Muhamedi (simple - en)
  3. Xhamia (simple - en)
  4. Ymer bin Hatabi (simple - en)
 8. jainizmi (simple - en)
 9. Jahudizmi (simple - en)
  1. Mojsiu (simple - en)
  2. sinagoga (simple - en)
 10. mitologjia (simple - en)
  1. Mitologjia greke (simple - en)
 11. Shintoizmi (simple - en)
 12. sikizmi (simple - en)
  1. nanak (simple - en)
 13. Shpirti (simple - en)
 14. taoizmi (simple - en)
 15. vudu (simple - en)
 16. zoroastrizmi (simple - en)
  1. Zaratustra (simple - en)


 1. agnosticizmi (simple - en)
 2. ateizmi (simple - en)
 3. humanizmi (simple - en)

Kultura[redakto tekstin burimor]

 1. Arti
 2. Libri
 3. Vallëzimi
 4. Filmi
  1. Aktorë
   1. Charlie Chaplin
   2. Vëllezërit Marx
   3. Humphrey Bogart
   4. Walt Disney
   5. Marilyn Monroe
  2. Regjisorë
   1. Woody Allen
   2. Ingmar Bergman
   3. Akira Kurosava
   4. Stanley Kubrick
   5. Alfred Hitchcock
 5. Kumari
 6. Lojërat
  1. Shahu
  2. Go
  3. Mangala
  4. Dama
  5. Backgammon
  6. Letrat për lojë
  7. Zaret
 7. Letërsi
  1. Libra të rëndësishëm
   1. Bibla
   2. Don Kishoti
   3. Epi i Gilgameshit
   4. Iliada
   5. Mahabharata
   6. Odiseu
   7. Hamleti
   8. Sundimtari (simple - en)
   9. Kurani
   10. Shteti i Platonit (simple - en)
   11. 1001 netë
  2. Poezia
 8. Muzika
  1. CD
  2. Muzika klasike
  3. Jazz
  4. Opera
  5. Pop
   1. ABBA
   2. Buddy Holly
   3. Elvis Presley
  6. Rock
   1. The Beatles
   2. The Rolling Stones
  7. Muzika tradicionale
 9. Instrmente muzikore
  1. Daullja
  2. Flauta
  3. Gitara
  4. Pianoja
  5. Instrumente me tela
  6. Tuba
  7. Violina
  8. Fyelli
 10. Radio
 11. Televizioni
 12. Teatri

Shkenca[redakto tekstin burimor]

Astronomia[redakto tekstin burimor]

 1. Asteroidi (simple - en)
 2. Galaksia (simple - en)
 3. Jupiteri (simple - en)
 4. Kometa (simple - en)
 5. Marsi (planet) (simple - en)
 6. Merkuri(planet) (simple - en)
 7. Udha e qumështit
 8. Hëna
 9. Neptuni
 10. Planeti (simple - en)
 11. Plutoni (simple - en)
 12. Saturni (simple - en)
 13. Dielli (simple - en)
 14. Sistemi diellor (simple - en)
 15. Dritëviti (simple - en)
 16. Urani (planet) (simple - en)
 17. Big Bang (simple - en)
 18. Afërdita (planet) (simple - en)
 19. Toka (simple - en)
 20. Ylli (simple - en)

Biologjia[redakto tekstin burimor]

Materiali biologjik[redakto tekstin burimor]

 1. ADN
 2. Enzimet
 3. Proteinat

Anatomia e gjitarëve[redakto tekstin burimor]

 1. Sistemi i tretjes
  1. Zorra e trashë
  2. Zorrët e holla
  3. Mëlçia
 2. Sistemi i frymëmarrjes
  1. Mushkëritë
 3. Skeleti
 4. Sistemi nervor
  1. Truri
  2. Sistemi shqisor
   1. Dëgjimi
    1. Veshi
   2. Shikimi
    1. Syri
   3. Nuhatja
   4. Shija
   5. somatosenzorët
 5. Gjëndrat endokrine
 6. Qarkullimi i gjakut
  1. Zemra
 7. Organet gjenitale
  1. Penisi
  2. Vagina
  3. Lëkura
 8. Gjinjtë

Procese biologjike[redakto tekstin burimor]

 1. Tretja
 2. Evolucioni biologjik
 3. Tajitja
 4. Fotosinteza
 5. Shtatzënia
 6. Shumimi
 7. Frymëmarrja

Organizma[redakto tekstin burimor]

 1. Kafshët
  1. Ujëtokësorët (simple - en)
   1. Bretkoca
  2. Shpendët (simple - en)
   1. Pëllumbi
   2. Shqiponja
  3. Peshqit (simple - en)
   1. Peshkaqeni
  4. Insektet (simple - en)
   1. Thneglat
   2. Bleta
   3. Flutura
  5. Merimangat (simple - en)
  6. Gjitarët (simple - en)
   1. Lakuriqi
   2. Ariu
   3. Devja
   4. Macja (simple - en)
   5. Kafshët
   6. Qeni (simple - en)
   7. Delfini
   8. Elefanti
   9. Kali
   10. Delja
   11. Luani
   12. Mamuti
   13. Majmuni
   14. Derri
   15. Balena
  7. Zvarranikët
   1. Gjarpëri
 2. Archaea
 3. Bakteriet
  1. Prokariotët
  2. Eukariotët
 4. Këpurdhat
 5. Bimët
  1. Lulja
  2. Palma
  3. Trungu
 6. Protisti
 7. Qeliza

Kimia[redakto tekstin burimor]

 1. Sistemi periodik i elementeve (simple - en)
 2. Alumini (simple - en)
 3. Karboni (simple - en)
 4. Ari (simple - en)
 5. Hekuri (simple - en)
 6. Heliumi (simple - en)
 7. Hidrogjeni (simple - en)
 8. Azoti (simple - en)
 9. Oksigjeni (simple - en)
 10. Argjendi (simple - en)
 11. Zingu (simple - en)

Ekologjia[redakto tekstin burimor]

Gjeologjia[redakto tekstin burimor]

 1. Bazalti
 2. Guri
 3. Mineralet

Mjekësia[redakto tekstin burimor]

 1. AIDS (simple - en)
 2. Alkoholizmi (simple - en)
 3. Kanceri (simple - en)
 4. Kolera (simple - en)
 5. Diabetes mellitus (simple - en)
 6. Dizenteria (simple - en)
 7. Hipertensioni (simple - en)
 8. Gripi (simple - en)
 9. Malaria (simple - en)
 10. Obeziteti (simple - en)
 11. Lija (simple - en)
 12. Sifilizi (simple - en)
 13. Tuberkuloza (simple - en)
 14. Virusi (simple - en)
 15. Verbëria (simple - en)
 16. Semundjet mendore (simple - en)
 17. Shurdhëria (simple - en)
 18. Hepatiti (simple - en)

Meteorologjia[redakto tekstin burimor]

 1. Reja
 2. El Niño
 3. Ngrohja globale
 4. La Niña
 5. Tornadoja
 6. Stuhia tropike
 7. Shiu

Fizika[redakto tekstin burimor]

 1. atomi
  1. elektroni
  2. neutroni
  3. protoni
 2. energjia
  1. Valët elektromagnetike
   1. radio
   2. Drita infra e kuqe
   3. Drita e dukshme
   4. rrezet ultravjollcë
   5. Rrezet gama
 3. molekula
 4. Drita
 5. Forca
  1. graviteti
  2. elektromagnetizmi
  3. Forca atomike
 6. Nxitimi
 7. Fuqia
 8. masa
 9. Shpejtësia
 10. Koha (fizikë)
 11. Pesha

Resurse[redakto tekstin burimor]

 1. minerale
 2. diamanti
 3. Kripa
 4. Xehet
 5. Toka e punueshme
 6. atmosfera dhe mbështjellësi ozonik
 7. nafta
 8. gazi tokësor
 9. Qymyri
 10. Uji i pijshëm
 11. Burimet alternative të energjisë

Sistemi ndërkombëtar i njësive SI[redakto tekstin burimor]

 1. SI
 2. Metri
 3. Litri
 4. Kilogrami
 5. Volti
 6. Watti
 7. Newtoni
 8. Kandela
 9. Kuloni

Llogaritja e kohës[redakto tekstin burimor]

 1. Kalendari
  1. Kalendari gregorian
  2. Kalendari julian
   1. Ditët e javës
   2. Muajt e vitit
 2. Zonat kohore
  1. Llogaritja verore e kohës

Gjuhët kryesore të botës[redakto tekstin burimor]

 1. Gjuha arabe (simple - en)
 2. Gjuha angleze (simple - en)
 3. Esperanto (simple - en)
 4. Gjuha frenge (simple - en)
 5. Gjuha greke (simple - en)
 6. Hindi (simple - en)
 7. Gjuha japoneze (simple - en)
 8. Gjuha kineze (simple - en)
 9. Gjuha latine (simple - en)
 10. Gjuha Mandarin (simple - en)
 11. Gjuha gjermane (simple - en)
 12. Gjuha ruse (simple - en)
 13. Sanskrit (simple - en)
 14. Gjuha spanjole (simple - en)

Arkitektura[redakto tekstin burimor]

 • Ndërtesa
 1. Angkor Wat
 2. Penda e Asuanit
 3. Kulla Eiffel
 4. Muri kinez
 5. piramida (arkitekturë)
 6. Taj Mahal
 7. Shtatë çuditë e botës
 • të ndryshme
 1. Harku (arkitekturë)
 2. Ura
 3. kupola
 4. Thumbi

Matematika[redakto tekstin burimor]

 1. Algjebra
 2. Aritmetika
 3. Gjeometria
  1. Rrethi
  2. Numri pi
  3. Katrori
  4. Trekëndëshi
 4. Pafundësia
 5. Trigonometria
 1. Aksioma
 2. Njehsimi diferencial
 3. Teoria e grupeve
 4. Vërtetimi matematikor
 5. Numri
  1. Numri natyral
  2. Numri i thjeshtë
  3. Numri i plotë
  4. Numri racional
  5. Numri iracional
  6. Numri real
  7. Numri kompleks
  8. Numri hiperkompleks
 6. Teoria e bashkësive
 7. Statistika

Ushtria[redakto tekstin burimor]

 1. Ushtria tokësore
  1. Artileria
  2. Kavaleria
  3. Këmbësoria
 2. Marina luftarake
 3. Aviacioni luftarak

Sport[redakto tekstin burimor]

 1. Atletika
 2. Bejzbolli
 3. Basketbolli
 4. Kriketi
 5. Futbolli
 6. Garat me motor

Teknologjia[redakto tekstin burimor]

Sisteme Operative[redakto tekstin burimor]

 1. Linux (simple - en)
 2. Microsoft Windows (simple - en)
 3. Mac OS (simple - en)
 4. Unix (simple - en)

Teknologji e përditshme[redakto tekstin burimor]

 1. Motori me djegje të brendshme
 2. Zjarri
 3. Llozi
 4. Metalurgjia
 5. Shtypshkronja
 6. Vida
 7. Makina e avullit
 8. Gozhda
 9. Rrota

Komunikimi[redakto tekstin burimor]

 1. Alfabeti (simple - en)
  1. Cirilik (simple - en)
  2. Alfabeti grek (simple - en)
  3. Alfabeti latin (simple - en)
 2. Interneti (simple - en)
  1. e-mail (simple - en)
  2. Internet protokoli (simple - en)
  3. TCP (simple - en)
  4. World Wide Web (simple - en)
   1. Shfletues interneti (simple - en)
  5. HTTP (simple - en)
  6. HTML (simple - en)
 3. Gazetat (simple - en)
 4. Radio (simple - en)
 5. Telegrafi (simple - en)
 6. Telefoni (simple - en)
  1. Telefoni celular (simple - en)
 7. Televizioni (simple - en)
 8. Shkrimi (simple - en)

Materiale[redakto tekstin burimor]

 1. Qelqi
 2. Letra
 3. Plastika
 4. Fijet sintetike

Energjia elektrike[redakto tekstin burimor]

 1. Burime të ripërtrira energjetike
  1. Energjia diellore
  2. Energjia e ujit
  3. Energjia e erës
  4. Energjia e valëve
  5. Energjia e biomasës
 2. Burime që nuk ripërtrihen
  1. Qymyri
  2. Gazi nëntokësor
  3. Nafta
  4. Energjia nukleare

Komunikacioni[redakto tekstin burimor]

 1. Automobili
 2. Biçikleta
 3. Anija me vela
 4. Anija me avull
 5. Avioni
 6. Hekurudha

Armët[redakto tekstin burimor]

 1. Armët e ftohta
 2. Minahedhësi
 3. Eksplozivi
 4. Armët e zjarrit
 5. Pistoleta
 6. Pushka
 7. Armët bërthamore
 8. Mjetet e blinduara
 9. Avioni luftarak
 10. Mina antinjeri
 11. Armët biologjike dhe Armët kimike
 12. Prodhimi, zbatimi dhe mirëmbajtja e armëve
 13. Kërkime ushtarake
 14. Ekspozita e armëve
 15. Keqpërdorimet
 16. Rregullimi me ligj i armëmbajtjes

Katastrofa natyrale[redakto tekstin burimor]

 1. Ngrohja globale
 2. Koha e akullit
 3. Stuhia
 4. Zgjërimi i shkretëtirave
 5. Djegja e pyjeve
 6. Vërshimet
 7. Tërmeti
 8. Shkrirja e akullnajave
 9. Erupcioni vullkanik
 1. Emisioni i gazrave në atmosferë
 2. Katastrofa nukleare
 3. Vrimat e ozonit
 4. Shfrytëzimi pa kriter i resurseve
 5. Ndotja

Ngjyrat[redakto tekstin burimor]

 1. Spektri
 1. Ngjyra e bardhë
 2. Ngjyra e zezë
 3. Ngjyra e kuqe
 4. Ngjyra e kaltër (simple - en)
 5. Ngjyra e gjelbër
 6. Ngjyra e verdhë

Filozofi[redakto tekstin burimor]

 1. Konsenzusi
 2. Etika
 3. E vërteta
 4. Pikëpamja neutrale
 5. Ontologjia
 6. Politika
 7. Dituria
 8. Metoda shkencore